![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر |
این تصویر تلسکوپ فضایی هابل ناسا اندرونی رنگارنگ یکی از فعالترین کهکشانهای فضای نزدیک را آشکار کرده- کهکشانی کوتولهبه نام NGC ۱۵۶۹که با فاصلهی حدود ۱۱ میلیون سال نوری از زمین، در راستای صورت فلکی زرافه (شترگاوپلنگ) دیده میشود.
این کهکشان اکنون جایگاه ستارهزاییهای آتشین است و به عنوان یک کهکشان ستارهفشانشناخته میشود زیرا -چنانچه از نامش برمیآید- سرشار از ستاره است و در همین زمان هم دارد با نرخی بسیار بالاتر از چیزی که در بیشتر کهکشانها دیده شده ستارگان نو میسازد. NGC ۱۵۶۹ در زمانی نزدیک به ۱۰۰ میلیون سال، با سرعتی بیش از ۱۰۰ برابر راه شیریستاره ساخته!
در نتیجه این کهکشان پر زرق و برق به خانهی اَبَرخوشههای ستارهایتبدیل شده که سه تا از آنها را میتوانید در این تصویر ببینید، البته یکی از آنها بر روی دیگری افتاده و با هم دیده میشوند. این خوشههای درخشان آبیفام که هر یک بیش از یک میلیون ستاره در بر دارند، درون یک غار (حفرهی) بزرگ گازی جای دارند که در اثر انفجار پرانرژی چندین ستارهی بزرگ (ابرنواختر) پدید آمده.
تلسکوپ هابلدر سال ۲۰۰۸ نیز هستهی شلوغ و کنارههای بیرونی و کم جمعیت NGC ۱۵۶۹ را رصد کرده بود. این تلسکوپ با نمایش تک تک ستارگان غول سرخدر این کهکشان توسط دوربین پیمایشی پیشرفتهی خودبه اخترشناسان امکان داد تا یک برآورد تازه -و بسیار دقیقتر- از فاصلهی آن به دست آورند. این برآورد تازه نشان داد که NGC ۱۵۶۹ عضو گروه کهکشانی IC ۳۴۲است و در واقع یک و نیم برابر دورتر از چیزیست که پیش از این پنداشته میشد.
اخترشناسان بر این گمانند که گروه کهکشانی IC ۳۴۲ مسئول ستارهزایی دیوانهواریست که در NGC ۱۵۶۹ دیده میشود. به باور آنها، برهمکنشهای گرانشی میان اعضای این گروه باعث فشرده شدن گازهای درون NGC ۱۵۶۹ شده. گازها با فشرده شدن و رُمبیدن، دمایشان بالا میرود و ستارگانی تازه میسازند.
--------------------------------------------
کانال تلگرام یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
NASA - ESA - Hubble Space Telescope - NGC 1569 - galaxy - constellation of Camelopardalis - The Giraffe - star formation - starburst galaxy - star - Milky Way - star cluster - supernova - red giant star - Advanced Camera for Surveys - IC 342 - galaxy group -
منبع: spacetelescope
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان