Quantcast
Channel: یک ستاره در هفت آسمان
Viewing all 5950 articles
Browse latest View live

مشاهده رشد ناگهانی یک ستاره نوزاد

$
0
0
* یک گروه بین المللی از اخترشناسان با بهره از رصدخانه های فضایی از جمله تلسکوپ اسپیتزر ناسا، و همچنین پایگاه های زمینی، فورانی ناگهانی از یک ستاره را مشاهده کرده اند که پنداشته می شود در نخستین گام شکل گیری خود است. این فوران به گفته ی دانشمندان، نشانگر یک انباشتگی ناگهانی گاز و غبار توسط یک پیش‌ستارهی بسیار بسیار جوان به نام HOPS 383 است.

ستارگان از انباشتگی و رُمبشتوده های گاز سرد پدید می آیند. با فشرده شدن توده ی گاز زیر فشار گرانش خودش، ناحیه ی مرکزی‌اش هم چگال تر و داغ تر می شود. در پایان این فرآیند، این توده ی مرکزی رُمبنده و چگالیده تبدیل به یک پیش‌ستاره ی داغ مرکزی می شود که قرصی از غبار تقریبا هم جرم خودش آن را در بر گرفته و همه نیز با هم در پوشش ضخیمی از گاز و غبار جای گرفته اند. اخترشناسان این جرم را یک پیش‌ستاره ی "رده صفر" (Class 0) می نامند.

ویلیام فیشر از مرکز پروازهای فضایی گودارد ناسادر گرین بلت مریلندمی گوید: « مورد HOPS 383 نخستین فورانیست که تاکنون از یک جرم رده صفر دیده ایم، و به نظر می رسد این جوان ترین پیش‌ستاره ای هم هست که تاکنون فورانی از آن ثبت شده.»
چارچوب های سمت چپ تصاویر فروسرخ به دست آمده از دستگاه های رصدخانه ی ملی کیت پیک (KPNO) و تلسکوپ فضایی اسپیتزر ناسا را نشان می دهند که فوران HOPS 383، یک پیش‌ستاره ی جوان در مجموعه ی ستاره زایی شکارگر در آن ها دیده شده. تصویر پس زمینه یک نمای گسترده از همین منطقه است که از یک موزاییک فروسرخ چهاررنگی اسپیتزر جدا شده. تصویر بزرگ تر- تصویر بزرگ تر بدونِ نوشته
گام رده صفر یک مرحله ی کوتاه است که تقریبا ۱۵۰ هزار سال به درازا می کشد و به عنوان نخستین گام فرگشتی در زندگی ستارگانی مانند خورشیدشناخته شده.

یک پیش‌ستاره هنوز آنقدر تکامل نیافته که مانند ستارگانی چون خورشید توانایی تولید انرژی را داشته باشد، یعنی بتواند در هسته اش هیدروژنرا همجوشاندهو به هلیومتبدیل کند. چیزی که باعث درخشش یک پیش‌ستاره می شود انرژی گرمایی‌ای است که در پی همکشیدن (انقباض) آن و گردآوری و انباشتگی مواد از قرص گاز و غبار پیرامونش آزاد می شود. این قرص همان چیزیست که شاید روزی سیارک ها، دنباله دارهاو سیاره هااز دلش پدید آیند.

از آن جا که این ستارگان نوزاد در پوششی ضخیم از گاز و غبار پیچیده شده اند، نور دیدنی (مریی) آن ها نمی تواند به بیرون بتابد. ولی می تواند پوشش غبار را گرم کند و باعث باز-گسیل انرژی گرمایی از آن شود که تلسکوپ های زمینی و فضایی با دستگاه های حس‌مند به پرتوی فروسرخِخود توان آشکارسازی آن را خواهند داشت.

HOPS 383 نزدیک NGC ۱۹۷۷که یک سحابیدر صورت فلکی شکارگر (جبار) است جای دارد و بخشی از مجموعه ی پهناور ستاره زاییآنست. این منطقه با فاصله ی حدود ۱۴۰۰ سال نوری از زمین، فعال ترین "کارخانه ی ستاره سازی"نزدیک به ماست و گنجینه ای از اجرام جوان ستاره ای را در بر دارد که هنوز در دل ابر زاینده ی خود غنوده اند.

یک گروه به رهبری توماس مگیث از دانشگاه تولیدودر اوهایوبا بهره از تلسکوپ اسپیتزر بیش از ۳۰۰ پیش‌ستاره را در مجموعه ی شکارگر شناسایی کردند. سپس در پروژه ای با بهره از رصدخانه ی فضایی هرشلِسازمان فضایی اروپابه نام پیمایش پیش‌ستارگان شکارگر هرشل (HOPS)، بسیاری از این اجرامِ شناسایی شده با جزییات بهتر بررسی شدند.

فوران HOPS 383 را نخست اخترشناس امیلی سافرون در سال ۲۰۱۴، اندکی پس از پایان درسش در دانشگاه تولیدو شناسایی کرد. وی تازه با سرپرستی مگیث و فیشر پایان نامه ی ارشد خود را که به مقایسه ی پیمایش یک دهه ایِ اسپیتزر از شکارگر و رصدهای کاوشگر پیمایشی میدان گسترده ی فروسرخ (وایز، WISE) درسال ۲۰۱۰ می پرداخت کامل کرده بود. سافرون با بهره از یک نرم افزار چندین بار این داده ها را بررسی کرده و چیز تازه ای نیافته بود. ولی با کامل شدن پایان نامه اش و دانش آموختگی (فارغ التحصیلی) پس از آن، تصمیم گرفت زمان بیشتری را برای مقایسه ی چشمی تصاویر "اجرام بامزه"صرف کند.

در این زمان بود که وی متوجه تغییر چشمگیر HOPS 383 شد. او می گوید: «این فوران زیبا تمام مدت در نمونه های ما پنهان شده بود.»

کاتالوگ تصاویر سافرون داده های اسپیتزر در طول موج های ۳.۶، ۴.۵ و ۲۴ میکرون و داده های وایز در طول موجهای ۳.۴، ۴.۶ و ۲۲ میکرون را در بر می گرفت. HOPS 383 آن چنان در ژرفای پوشش غبار جای دارد که تا پیش از آن فوران، به هیچ روی در کوتاه ترین طول موج اسپیتزر هم دیده نمی شد و سهل انگاری باعث شده بود در نگارشی از کاتالوگ که پیش از همکاری سافرون تهیه شده بود، در بلندترین طول موج ها هم نادیده گرفته شود. در نتیجه نرم افزار وی این افزایش درخشش را تنها در یکی از سه طول موج شناسایی کرد که نمی توانست با معیارهای او برای تغییراتی که امید یافتنشان را داشت سازگار باشد.

سافرون، فیشر و همکارانشان همین که از آنچه رخ داده بوده آگاه شدند، شروع به گردآوری داده های بیشتر از منابع گوناگون کردند: داده های اسپیتزر، مشاهدات هرشل، تصاویر تلسکوپ های فروسرخ در رصدخانه ی ملی کیت پیک آریزونا و آزمایشگاه رهیاب آتاکامادر شمال شیلی. یافته های آنان در شماره ی ۱۰ فوریه ی آستروفیزیکال جورنالمنتشر شده.

نخستین نشانه ی افزایش درخشش در داده های سال ۲۰۰۶ تلسکوپ اسپیتزر پدیدار شده بود. به نوشته ی آنان، تا سال ۲۰۰۸ درخشش HOPS 383 در طول موج ۲۴ میکرون به اندازه ی ۳۵ برابر بیشتر شده بود. بر پایه ی تازه ترین داده های موجود از سال ۲۰۱۲ هیچ نشانی از کاهش این فوران دیده نمی شود.

فیشر می گوید: «فورانی که این همه دوام بیاورد بسیاری از احتمال ها را رد می کند، و ما فکر می کنیم بهترین توضیح برای HOPS 383 یک افزایش ناگهانی در مقدار گازی است که این پیش‌ستاره در حال فروکشیدن و برافزایش از قرص پیرامونش است.»

به گمان دانشمندان، ناپایداری ها در این قرص به دوره هایی می انجامد که در آن ها حجم بزرگی از مواد به سوی پیش‌ستاره ای که در مرکزش است فروکشیده می شود. این ستاره در جای برخورد مواد، یک نقطه ی بسیار بسیار داغ پدید می آورد که به نوبه ی خود قرص را هم گرم می کند و هر دو با هم به گونه ی چشمگیری درخشان می شوند.

این گروه همچنان که به دیده بانی خود از HOPS 383 ادامه می دهند، رصدهای تازه ای را هم با بهره از رصدخانه ی پوش‌سپهری اخترشناسی فروسرخ (سوفیا، SOFIA) که بزرگ ترین تلسکوپ هواییدنیاست پیشنهاد داده اند.

واژه نامه:
NASA - Spitzer Space Telescope - outburst - star - protostar - HOPS 383 - Class 0 - protostellar - William Fischer - Goddard Space Flight Center - sun - hydrogen - helium - core - asteroid - comet - planet - heat - infrared - NGC 1977 - constellation Orion - star-formation - star factory - Thomas Megeath - European Space Agency - Herschel Space Observatory - Herschel Orion Protostar Survey - HOPS - Emily Safron - Wide-field Infrared Survey Explorer - WISE - satellite - wavelengths - Kitt Peak National Observatory - Atacama Pathfinder Experiment - The Astrophysical Journal - Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy - SOFIA - KPNO

منبع: nasa

خورشید سیاه تاج بر سر

$
0
0
به هنگامیک خورشیدگرفتگی کامل، جو گسترده ی بیرونی خورشید، یا همان "تاج خورشید"، چشم اندازی الهام بخش و زیبا می آفریند.
تیغه های آفتاب و ساختارهای لرزانی که چشم ها را فریفته ی خود می کنند، درخششی بیش از ۱۰,۰۰۰ به ۱ دارند و همین باعث می شود ثبت آن ها در یک تک نمابسیار دشوار باشد. ولی این تصویر که پیوندی از ۲۹ نمای تلسکوپی با نوردهی های گوناگون است، تاج خورشیدرا با همه ی شکوه و جلالش آشکار کرده.
همه ی این ۲۹ نمای دیجیتالیِ هم‌ترازدر آسمان سرد و صاف بر فراز رشته جزیره هایقطبی سوالباردنروژو به هنگام خورشیدگرفتگی کلی ۲۰ مارس گرفته شده اند و زبانه های خورشید که از کناره های قرص تیره ی آن بیرون زده اندرا هم نشان می دهند. [دیدید: * تماشای خورشیدگرفتگی در هوای قطبی]
نکته ی چشمگیر این که حتی ساختارهای کوچک روی سمتِ تاریک ماه نو را هم در این تصویر می توان دیدزیرا در این هنگام سیاره ی زمین در گام کامل است (چهره ی روزش رو به ماه است) و نور خورشید را بر چهره ی ماه تاریک بازتابانده و آن را کمی روشن کرده است (زمین‌تاب).
البته به زودی رویدادی وارونه را می بینیم. در ۴ آوریل، قرص ماه که از چشم زمین در گام کامل خواهد بود به درون سایه ی زمین (که از چشم ماه در گام نو خواهد بود) فرو می رود و یک ماه گرفتگی کلیرا برایمان به نمایش می گذارد.

واژه نامه:
total solar eclipse - Sun - exposure - crown - Arctic - archipelago - Svalbard - Norway - solar prominence - New Moon - Full Earth - Full Moon - New Earth - total lunar eclipse

منبع: apod.nasa.gov

رنگ آمیزی سیاره تیر توسط دنباله دارها

$
0
0
* یک گروه از دانشمندان توضیح تازه ای برای تیرگی و بازتابندگی بسیار کم سطح سیاره ی تیر یافته اند.
* به نوشته ی این دانشمندان، دنباله دارهای گذرنده با پاشیدن پیوسته ی کربن، به آرامی و در درازنای میلیاردها سال سیاره ی تیر را به رنگ سیاه رنگ آمیزی کرده اند.
مواد برخوردی که بدون حضور کربنِ مواد آلی تولید شده باشند (بالا، چپ) رنگشان روشن تر از موادیست که در حضور کربن پدید آمده اند (بالا، راست). بررسی این ساختارها زیر میکروسکوپ الکترونی (ردیف پایین) نشانگر ساختارهای ظریف تر و دگرگونی بافت ها است.
تیرگی سطح سیاره ی تیر (عطارد) مدت ها برای دانشمندان یک راز بوده. تیر به طور میانگین بسیار تیره تر از نزدیک ترین همسایه ی بی‌هوایش، یعنی کره ی ماهاست. تا جایی که می دانیم، تیرگی اجرام بدون هوا در اثر برخورد ریز-شهاب سنگ هاو بمباران باد خورشیداست، فرآیندهایی که لایه ی نازکی از نانوذراتتیره ی آهنبر روی سطح این اجرام پدید می آورند. ولی داده‌های طیفی از سیاره ی تیر نشان می دهند که سطح آن دارای مقدار بسیار کمی نانوذره ی آهن است که بی شک نمی تواند دلیل تیرگی دیداری آن باشد.

مگان بروک سیال، یک پژوهشگر پسادکترا در آزمایشگاه ملی لاورنس لیورمورمی گوید: «مدت بسیاری پنداشته می شد بازتابندگیپایین سطح تیر به دلیل وجود یک عامل رازگونه ی تیره کننده است.» وی که این پژوهش را زمانی انجام داد که دانشجوی کارشناسی ارشد در دانشگاه براونبود می افزاید: «یک چیز که در نظر گرفته نشده بود این بود که مقدار فراوانی از مواد بیرون زده از دنباله‌دارهابر سر سیاره ی تیر می ریزد.»

تیر همسایه ی خورشید است و دنباله دارها با نزدیک شدن به خورشید اغلب آغاز به فروپاشی می کنند. ۲۵ درصد از وزن غبار دنباله دارها را کربنتشکیل داده، بنابراین سیاره ی تیر می بایست در معرض بمباران پیوسته ی کربن از سوی این دنباله‌دارهای از هم پاشنده باشند.

تیر سیاه! بر پایه‌ی پژوهش تازه، شاید دلیل این
همه تیرگی سطح سیاره‌ی تیر، کربن درون مواد
دنباله دارها باشد که بر سر این سیاره می بارد.
آزمایش ها نشان می دهند که اگر برخوردها در
حضور ترکیبات آلی رخ دهند، مواد برخوردی
به میزان چشمگیری تیره‌رنگ می شوند. در این
تصویر، گودالی به شکل میکی ماوس را روی
این سیاره می بینید. درباره اش اینجا بخوانید:
* میکی ماوس روی سیاره تیر دیده شد!
بروک سیال با بهره از یک مدل برای دریافت غبار از برخوردها و همچنین یک برآورد شناخته شده از شار ریزشهاب‌سنگ ها در سیاره ی تیر توانست برآورد کند که هر چند وقت یک بار مواد دنباله دارها باید به سطح این سیاره برخورد کند، چه مقدار کربن باید به سطح سیاره بچسبد، و چه مقدار باید پاشیده شده و به فضا برگردد. محاسبه های وی نشان می دهد که پس از میلیاردها سال بمباران، سطح تیر می بایست در همه جایش میان ۳ تا ۶ درصد کربن داشته باشد.

بخش بعدی کار، برآورد این بود که چه میزان تیره شدن را می توان از همه ی این کربن های برخوردی انتظار داشت. پژوهشگران بدین منظور به سراغ "تیرانداز عمودی ایمز" (AVGR) رفتند. این تیرانداز ۱۴ پایی با شلیک پرتابه ها با سرعت هایی تا ۱۶۰۰۰ مایل بر ساعت، برخوردهای آسمانی را شبیه سازی می کند.

این دانشمندان در این بررسی، پرتابه هایی را در حضور قند (شکر)که یک چندساخت پیچیده ی آلیاست و با مواد درون دنباله دارها همانندی دارد پرتاب کردند. گرمای یک برخورد قند را می سوزاند و کربن آزاد می کند. پرتابه هایی هم به درون موادی همانند بازالت هایماه - همان سنگ هایی که لکه های تیره ی سطحِ رو به زمین ماه را ساخته‌اند- شلیک شد. پیتر شولتز، استاد بازنشسته ی زمین شناسی در دانشگاه براون و یکی از نویسندگان این پژوهش تازه می گوید: «ما به این دلیل از مدل بازالت ماه بهره جستیم که می خواستیم یک چیزِ از پیش تیره را بیازماییم و ببینیم می توانیم آن را تیره‌تر کنیم یا نه.»

این آزمایش ها نشان دادند که ذرات ریزِ کربن در ژرفای درون مواد گداخته ی برخوردی جای می گرفت. این فرآیند مقدار نور بازتابیده توسط ماده ی هدف را به کمتر از ۵ درصد می رساند-- تقریبا به اندازه ی تیره ترین بخش های سیاره ی تیر.

نکته ی مهم این که بررسی های طیف سنجیروی نمونه های برخوردی هیچ نشانه ی طیفی ویژه و متمایزی را آشکار نکرد، این هم مانند شناسه های طیفی یکدست سیاره ی تیر بود. شولتز می گوید: «ما نشان دادیم کربن مانند یک عامل تیره کننده ی پنهانی رفتار می‌کند. رفتاری که از دیدگاه بررسی طیفی، همانند یک رنگ آمیزی نادیدنی (نامریی) است.»

و این رنگ آمیزی میلیاردها سال است که روی سطح تیر انجام شده و می شود.

شولتز می گوید: «ما فکر می کنیم این سناریویی است که باید در نظر گرفته شود. به نظر می رسد تیر یک سیاره ی کاملا رنگ‌آمیزی شده است.»



واژه نامه:
planet - Mercury - Nature Geoscience - carbon - Moon - micrometeorite - solar wind - iron - nanoparticle - nanophase - reflectance - Megan Bruck Syal - Lawrence Livermore National Laboratory - Brown University - comet - sun - micrometeorite flux - cometary material - bombardment - NASA - Ames Vertical Gun Range - AVGR - projectile - sugar - organic compound - basalt - Peter Schultz - geological sciences - spectroscopic - spectral fingerprint -

منبع: sciencedaily

لباسی برای گاوها روی ماه

$
0
0
گاوها را چگونه روی ماه زنده نگه داریم؟
این موضوع کلیدی یکی از رنج آورترین پرسش هاییست که درباره ی فضا پرسیده شده و دانشمنداندهه هاست که بر سر آن در بحث و گفتگویند.
سرانجام پس از مدل سازی های گسترده ی رایانه ای، شب زنده داری های طاقت فرسا و دود چراغ خوردن های بسیار، مهندسانموفق به طراحی، ساخت، و اینک آزمایش یک "مدول چَرا روی ماه" (LGM) شده اند، یک سامانه ی آسمانی چند منظوره ی مهار گاو.
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
شگفت زده شدید؟ واقعا باور کردید؟
این یک دروغ اول آوریل (دروغ سیزده خودمان) از سوی دست اندرکاران تصویر نجومی ناسا (APOD) بود و در واقع دستتان انداخته بودیم.
تا جایی که می دانیم، تاکنون هیچ برنامه ای برای فرستادن گاوهابه فضا ریخته نشده. یک دلیلش اینست که گاوها جانوران بزرگی‌ هستند و فرستادن آن هابه فضا کار ساده یا کم هزینه ای نیست. با آن که گاوها جانورانی آرام و دوست بشرند ولی مقایسه ی سر به سر نشان می دهد که خودروهای روباتیکمعمولا برای کاوش های علمیبسیار کارایی بهتری دارند.
تصویری که اینجا می بینید یک کار هنری علمیبه نام "Mooooonwalk"است که در واقع در "موزه ی دانش به زبان ساده"به نمایش گذاشته شده.


واژه نامه:
cow - Moon - computer modeling - Lunar Grazing Module - LGM - bovine containment - April Fool's Day - APOD - robotic rover - Mooooonwalk - popular science museum

منبع: apod.nasa.gov

دالان های گدازه در کره ماه می توانند به شهرهایی زیرزمینی تبدیل شوند

$
0
0
* کره ی ماهپر است از دالان های غول پیکر گدازه- تونل هایی که از جریان گدازه های آتشفشانیپدید آمده اند- و بر پایه ی یک پژوهش نظری تازه، این دالان ها شاید به اندازه ی کافی بزرگ باشند که بتوانند شهرهایی با ساختار استوار را برای انسان های آینده در خود جای دهند.
نمایی از شهر فیلادلفیادرون یک دالان گدازه ی فرضیماه. یک گروه از پژوهشگران دانشگاه پردو به بررسی این پرداختند که آیا در کره ی ماه، دالان های گدازه با قطر بیش از یک کیلومتر می توانند از دید ساختاری پایدار بمانند یا نه.
داده های به دست آمده از فضاپیماهایآزمایشگاه بررسی گرانش و ساختار درونی ماه ناسا (GRAIL) نشان می دهد که قطر دالان های گدازهی ماه می تواند به بیش از ۱ کیلومتر برسد. به گفته ی دانشمندان دانشگاه پردو که این بررسی را انجام داده اند، این ساختارها می توانند با فراهم آوردن پناهگاه هایی در برابر پرتوهای کیهانی، برخوردهای شهاب‌سنگی، و افت و خیز شدید دما در شب ها و روزهای ماه، پشتیبان کاوش های درازمدت انسان های آیندهدر ماه باشند.

پژوهشگران دانشگاه پردودستاوردهای پژوهش خود را در نشست دانش ماه و سیاره ای که از ۱۶ تا ۲۰ مارس برگزار شد ارایه کردند.

زیر سطح ماه
چنانچه جی ملوش، استاد برجسته ی دانش زمین، جو و سیاره در دانشگاه پردو می گوید، به هنگام جریان یافتن گدازه، لبه های آن سرد می شود و یک پوسته ی لوله-مانند گرداگرد رود گدازه پدید می آید. با پایان یافتن فوران آتشفشان و بازایستادن (توقف) جریان گدازه، این لوله هم تبدیل به یک دالان توخالی می شود.

ملوش در یک بیانیه ی رسانه ای پردو گفت: «بحث و گفتگوهایی بر سر این بوده که آیا دالان های گدازه در ماه هم وجود دارند یا نه. برخی از نشانه ها، مانند ریل ها یا شیارهایموجی که روی سطح ماه دیده شده نشانگر آنند که اگر دالان های گدازه در ماه وجود داشته باشند، بسیار بزرگ خواهند بود.»

به تازگی هم با دیده شدن "نورگیرهای سقف"در چند دریاوار ماه، وجود پوکی های زیر-سطحی تایید شده.
ساختار استوار
دیوید بلر که یک دانشجوی کارشناسی ارشد در بخش دانش زمین، جو، و سیاره ای دانشگاه پردو است پژوهشی را رهبری کرده که در آن بررسی می شود آیا دالان های تهی گدازه با قطر بیش از ۱ کیلومتر می توانند از دید ساختاری در ماه پایدار بمانند یا نه.

این گروه دانشگاه پردو دریافتند که اگر دالان های گدازه ی ماه همان شکل کمانی (قوسی) مستحکم مانند دالان های زمینرا داشته باشند می توانند با قطرهایی تا ۵۰۰۰ متر، یا چند مایل هم در ماه پایدار بمانند.

بلر در گزارش خود آورده: «چنین چیزی روی زمین ممکن نیست ولی گرانش ماه بسیار کمتر است و [همچنین] سنگ های ماه دردسر هوازدگیو فرسایشهم ندارند.» «بر پایه ی نظریه، دالان های غول پیکر گدازه -آنقدر بزرگ که به سادگی یک شهر را در خود جای دهند- در کره ی ماه می توانند از دید ساختاری، استوار باشند.»
نورگیرهای سقف بر سطح ماه فروریختگی هایی هستند که روی سوراخ های زیرسطحی رخ داده اند. این پدیده ها در بسیاری از دالان های گدازه ی زمین رخ می دهد و دسترسی به درونشان را امکان پذیر می سازد. اگر سقف این نورگیر بیش از اندازه نازک باشد، لبه هایش می تواند فرو بریزد و ایستادن روی آن سقف را خطرناک کند. در این تصویر یک نورگیر سقف بر روی تپه های ماریوسماه را می بینید. تصویر بزرگ تر
عامل های استواری
بلر و گروهش دریافتند که پایداری دالان های گدازه بستگی به پهنا (قطر)، کلفتی سقف و حالت تنشگدازه ی سرد شده دارد. آنان شبیه سازی هایی را با در نظر گرفتن اندازه های گوناگون این متغیرها انجام دادند.

این پژوهشگران همچنین مدل هایی از دالان های گدازه با چند گونه دیواره ساختند: دیواره هایی که از "یک لایه ی ضخیم"گدازه پدید آمده بودند و دیواره هایی که از "چند لایه ی نازک"گدازه پدید آمده بود.

افزون بر همه، یافته های این پژوهش درباره ی سنگ های ماه و محیط آن در فن آوری مهندسی عمرانبرای طراحی تونل های زمینی هم به کار گرفته شده.

کار آینده ی بلر، برآورد دقیق تری از بیشینه اندازه ی ممکن برای دالان های گدازه ی ماه خواهد بود.

واژه نامه:
Earth - Moon - lava tube - tunnel - lava - volcanic eruption - colonist - NASA - Gravity Recovery And Interior Laboratory - GRAIL - shelter - cosmic radiation - meteorite - Purdue University - Lunar and Planetary Science Conference - Jay Melosh - pipe - skylight - lunar maria - David Blair - civil engineering - Philadelphia - Vallis Schröteri - Apollo 15 - Marius Hills

منبع: Space.com

جغد و کهکشان

$
0
0
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
The Owl and the Galaxy sail these skies
جغدو کهکشاناین آسمان ها را در می نوردند
With blue and yellow star
به همراه ستارگان آبی و زرد.
They go together beneath the Big Dipper
با هم به زیر ملاغه ی بزرگمی روند،
If you wonder where they are
اگر می خواهیجایشان را بدانی.
The Galaxy's light shines through the night
کهکشان در دل شب می درخشد،
Ten millions of light-years away
ده میلیون سال نوری دورتر.
But never fear the Owl is near
ولی نگران نباشید، جغد همین نزدیکی است
Inside the Milky Way
همین جا در راه شیری.
A cosmic shroud, the Owl is proud
جغد، لفافه ای کیهانی، مغرور است
its central star a must
ستاره ی مرکزی‌اشرکن آنست.
And the spiral Galaxy lies on edge
و کهکشان مارپیچی که بر کرانه آرمیده
To show off all its dust
تا همه ی غبارش را به نمایش بگذارد،
Its dust
غبارش،
Its dust
غبارش،
To show off all its dust
تا همه ی غبارش را به نمایش بگذارد.

در همین زمینه: * هایکوی خواهران

برگرفته از شعر ادوارد لیر
برگردان: مهران مرتضایی
منبع: apod.nasa.gov

چشم توفان "میساک"از فضا مانند یک سیاهچاله است

$
0
0
فضانورد تری ویرتزکه ساکن ایستگاه فضایی بین المللیاست تاکنون عکس های زیبایی از فضا و زمین گرفته و آن ها را در رسانه های همگانی به اشتراک گذاشته است.
میساک، یک ابَرتوفند از رده ی ۴، در عکسی که فضانورد تری ورتز از درون ایستگاه فضایی بین المللی گرفته.
 وی دیروز عکس هایی را که از اَبَر-گردباد مِیساک (Maysak) گرفته بود منتشر کرد، از جمله این نمای هراس انگیز که یکراست از بالا، از چشم غول آسای این توفان گرفته شده. وی در توییتر خودنوشت: «رو به پایین، به درون چشم توفان- پهناورترین چشم توفانی که تاکنون دیده ام. مانند سیاهچاله ای در یک فیلم علمی-تخیلی به نظر می رسید.»
چشم توفان میساک به هنگام سر زدن آفتاب. عکس از تری ورتز
به نوشته ی تارنمای AccuWeather، ابَرگردباد میساک یکی از نیرومندترین توفان های چرخندی تاریخ در ماه های ژانویه، فوریه و مارس است. این توفان چندین جزیره از جزیره های میکرونزیرا در هم کوبیده، ۵ تن را کشته، و اکنون در راه فیلیپیناست. سرعت بادهای میساک تا روز ۱ آوریل به ۲۴۰ کیلومتر بر ساعت می رسید که هم ارز یک توفندرده ۴ بود. احتمال وزش بادهای ناگهانی که سرعتشان تا ۳۹۰ کیلومتر بر ساعت می رسد هم وجود دارد.

انتظار می رود این گردباد ضعیف تر شود ولی هنوز هم برای جزیره هایی که در مسیرش هستند تهدید به شمار می آید.
عکسی که فضانورد دیگر ایستگاه، سامانتا کریستوفورتیاز گردباد میساک گرفته. منبع: ناسا- تصویر بزرگ تر
مسیر گردباد میاساک
واژه نامه:
International Space Station - astronaut - Terry Virts - Earth - social medi - Super Typhoon - Maysak - eye of the storm - Sci-Fi movie - AccuWeather - cyclone - Micronesian islands - Philippines - hurricane - Gust -

منبع: universetoday

هاله خورشید و هاله ماه در یک تصویر

$
0
0
تصویر جالب و نوآورانه ی روزو شبیکه اینجا می بینید از پیوند دو عکس درست شده که در روز ۱ آوریل گرفته شدند. این دو تصویر را در چارچوب های روبرو به طور جداگانه می بینید.

فاصله ی زمانی این دو عکس حدود ۱۰ ساعت بوده و هر دو یک چشم انداز از ساحل اوستشوندسوئدرا نشان می دهند. زمان تصویربرداری هر دو به گونه ای برگزیده شده بود که خورشید و قرص تقریبا کامل ماه را در یک نقطه ی آسمان سرد آغاز بهارنشان می دهند.

در نیمه ی سمت راست که چشم انداز شبانگاه است، سیاره ی مشتری هم کنار ماه بر فراز چراغ های اسکله می درخشد، و در هر دو نیمه ی شب و روز، هم خورشید و هم ماه را یک هاله ی یخی زیبای دایره ای در بر گرفته.

شعاع زاویه ای هر دو هاله ۲۲ درجه بوده و کاملا با یکدیگر هم‌ترازند. اندازه ی این شعاع ثابت است زیرا ربطی به میزان درخشش خورشید و ماه ندارد و تنهاوابسته به هندسه ی شش گوش بلورهای یخ درون جوو بازتابو شکستنور توسط آن ها است.

فردا، ۴ آوریل، فاصله ی میان خورشید و ماه در آسمان سیاره ی زمین برابر با ۱۸۰ درجه می شود، یعنی درست در نقاط مخالف هم در آسمان جای خواهند گرفت و یک ماه گرفتگی کاملرا پدید خواهد آمد.

واژه نامه:
Sun - Moon - Halo - Östersund - Sweden - full Moon - Jupiter - waterfront - ice halo - angular radius - hexagonal - reflection - refraction - planet - Earth - total lunar eclipse

منبع: apod.nasa.gov

رشته مغناطیسی بسیار بلند روی خورشید

$
0
0
بیشتر شراره های خورشیداز لکه هایآن بر می خیزند. ولی فوران بعدی خورشید شاید سرچشمه ی متفاوتی داشته باشد: یک رشته ی مغناطیسی غول پیکر که به گونه ی خطرناک و متزلزلی بر فراز سطح خورشید شناور شده. رصدخانه ی دینامیک خورشیدی ناسا (SDO) در روز ۲ آوریل از این ساختار عکس گرفت.

تصویر بالا به شکل کامل- اندازه ی بزرگ تر
درازای این رشته ی پر از پلاسمااز این سر تا آن سر به ۷۰۰,۰۰۰ کیلومتر می رسد، یعنی تقریبا دو برابر فاصله ی زمین تا ماه. بزرگی این ساختار آن را به یک هدف آسان نه تنها برای تلسکوپ های فضایی مانند SDO، بلکه برای تلسکوپ های خورشیدی خانگیروی زمین تبدیل کرده.

اگر این رشته ناپایدار شود و فوران کند، می تواند بخش هایی از خود را به درون فضا بپاشد. تکه هایی از آن هم که به روی سطح خورشید فرو بریزند می توانند با برخورد به سطح منفجر شده و یک یا چند "شراره ی هایدر"را پدید آورند.

با چرخش این رشته رو به سوی زمین، ستاره شناسان آماتور هم برای زیر نظر گرفتن آن تشویق می شوند. چه بسا انفجاری تماشایی و خوش منظره در راه باشد.


واژه نامه:
solar flare - sunspot - magnetic filament - sun - NASA - Solar Dynamics Observatory - SDO - plasma - Earth - Moon - solar telescope - Hyder flare

منبع: spaceweather (مطلب دوم)

سنگ های دو-رنگ بر سر راه کنجکاوی

$
0
0
* خودروی کنجکاوی تصویر رگه هایی از کانی دو-رنگ در ناحیه ی گاردن سیتی سیاره ی بهرام را به زمین فرستاده. این کانی ها برای ما از یک محیط آبناک و مرطوب در گذشته می گویند که پس از شکل گیری سنگ بستر دریاچه پدید آمده بوده.

خودروی کنجکاویناسااز سنگ هایی روی سیاره ی بهرام (مریخ) عکس گرفته که همانند یک خوردنی یخی خوشمزه به نظر می رسند. این سنگ ها در جایی به نام گاردن سیتی (باغ شهر) نزدیک پایه ی کوه ۵.۵ کیلومتری شارپیافته شده اند و بر روی آن ها برآمدگی هایی به بلندی ۶ سانتی متر دیده می شود که از رگه های کانی تیره و روشن تشکیل شده.
این عکس را خودروی کنجکاوی ناسا در روز ۱۸ مارس ۲۰۱۵ گرفت و شبکه ای از رگه های کانی دو-رنگ را در ناحیه ای به نام "گاردن سیتی"یا باغشهر در پایه ی کوه شارپ نشان می دهد. تصویر در سه اندازه ی دیگر: بزرگ- بزرگ تر- بسیار بزرگ تر
لیندا کا، یکی از اعضای گروه علمی کنجکاوی از دانشگاه تنسی در بیانیه ای گفت: «برخی از آن ها مانند "بستنی نونی"هستند: با دو لبه ی تیره و میانه ی سفید. این مواد به ما درباره ی مایع های دومینه ای (ثانویه ای) می گویند که پس از شکل گیری سنگ بستر به این منطقه آورده شده بودند.»

خودروی کنجکاوی که به اندازه ی یک اتومبیل است در اوت سال ۲۰۱۲ بر سطح بهرام فرود آمد و ماموریتش تعیین این بود که آیا این سیاره هرگز در تاریخش می توانسته پشتیبان زندگی میکروسکوپی باشد یا نه. این خودرو در نقطه ای به نام خلیج یلونایفنزدیک جایگاه فرودش، به شواهدی از یک سامانه ی رود و دریاچهی زیست پذیر باستانی دست یافت.

دریاچه ی خلیج یلونایف احتمالا حدود ۳.۵ میلیارد سال پیش وجود داشته و گمان می رود جابجایی مایع هایی که به شکل گیری رگه های باغشهر انجامیده تازه تر از شرایطی باشد که دریاچه ی خلیج یلونایف را پدید آورده بودند.

مقام های ناسا نوشته اند: «گِلی که گِلسنگ هایبستر دریاچه را ساخته [و] کنجکاوی نزدیک جایگاه فرودش در سال ۲۰۱۲ بررسی کرده بوده می بایست پیش از پدید آمدن این شکستگی ها خشک و سفت شده باشد.» «ماده ی تیره ای که دیواره ی این شکستگی ها را ساخته یک دوره ی دیرینه تری از جریان مایع را نشان می دهد تا ماده ی سفید و سرشار از کلسیم سولفاتیکه رگه ها را ساخته، هر چند که جریان مایع در هر دو دوره، پس از شکل گیری تَرک ها رخ داده بوده.»

کوه شارپ مدت هاست که به عنوان هدف اصلی پژوهش های علمی کنجکاوی در نظر گرفته شده. اعضای گروه ماموریت کنجکاوی می خواهند آن را از دامنه ی کوه شارپ بالا ببرند تا با بررسی لایه های آن، تاریخ دگرگونی های شرایط اقلیمی بهرام را همچون برگ های یک کتاب بخوانند.
کنجکاوی این تصویر را با دوربین لنز دستی خود (ماهلی، MAHLI) در روز ۲۵ مارس ۲۰۱۵ گرفته و نمایی نزدیک از یک رگه ی کانی دو-رنگی در گاردن سیتی یا باغشهر در پایین دست کوه شارپ را نشان می دهد.
کنجکاوی در سپتامبر ۲۰۱۴ به پای کوه شارپرسید. این روبات شش چرخ پس از آن شش ماه را به کاوش لایه های پایینی یک رُخنمون (برونزَد) به نام پارامپ هیلز پرداخت و با مته اش، از سه سنگ گوناگون آن نمونه برداشت و بررسی کرد.

این خودروی ۱ تُنی در اواخر ماه فوریه هنگامی که داشت گَرد به دست آمده از آخرین عملیات مته کاری در پارامپ هیلز را به ابزارهای بدنه اش منتقل می کرد دچار یک اتصالیکوچک در مدارش شد که مربوط به ابزار کوبِش مته ی چکشیآن بود. این مته (دریل) که در بازوی کنجکاوی جاسازی شده، برای سوراخ کردن سنگ ها از راه کوبش و چرخش بهره می برد.

به گفته ی مقام های ناسا، گروه دانشمندان کنجکاوی هنوز در حال یافتن راهبردی برای مته کاری های آینده هستند (این خودرو هنوز هیچ سنگی را در گاردن سیتی سوراخ نکرده.)

استیو لی، مدیر معاون پروژه ی کنجکاوی از آزمایشگاه پیشرانش جت ناسادر پاسادنای کالیفرنیا می گوید: «چشمداشت ما [همچنان] بهره گیری از کوبش به عنوان بخشی از مته کاری های آینده است و همزمان این را زیر نظر می گیریم که آیا اتصالی ها باز هم رخ خواهد داد یانه.»

در همین زمینه: * رگ زندگی بهرام 

واژه نامه:
NASA - Curiosity rover - Garden City - Mars - Mount Sharp - mineral - vein - ice-cream sandwiche - Linda Kah - microbial life - Yellowknife Bay - Mud - mudstones - calcium-sulfate - foothill - outcrop - Pahrump Hills - short circuit - ercussive mechanism - drill - Steve Lee - Jet Propulsion Laboratory - Mars Hand Lens Imager

منبع: Space.com

نشان هایی بر گور اختروش های مرده!

$
0
0
این تصویر در اندازه ی کمی بزرگ تر. این اجرام را به گونه ی تکی می توانید در این پیوندببینید.
پیش از این درباره ی جرمی اسرارآمیز به نام جسم هانی (انگلیسی: Hanny's Object، آلمانی: Hanny's Voorwerp) گفته بودیم. این جرم که در تصویر پایین آن را می بینید بسیار بزرگ، تقریبا به بزرگی کهکشان راه شیری خودمانست و به شدت با نور سبزفامی که از اتم های یونیده ی اکسیژن گسیلیده شده می درخشد.

به باور دانشمندان، "جسم هانی"جریانی کشندیاز مواد است که از یک ادغام کهکشانی در گذشته های دور به جا مانده و در اثر برون ریزی های اختروشیکه در مرکز کهکشان مارپیچی IC ۲۴۹۷ جای داشته برافروخته و یونیده شده است. خود اختروش که از برافزایش مواد توسط یک سیاهچاله ی بزرگ و پرجرم نور می گرفت، به طور ناگهانی خاموش شده و کهکشان و این جرم سبز و برافروخته را در محدوده ی نور دیدگانی (مریی) به جا نهاده است. در واقع می توان گفت جسم هانی نشانی است بر گور یک اختروش مُرده!
جسم هانی، نشانی بر گور اختروش مرکز IC ۲۴۹۷
در اینجا خواندید: * جسم "هانی"

کشف هیجان انگیز آن که در سال ۲۰۰۷ توسط یک آموزگار آلمانی به نام "هانی فون آرکل"در برنامه ی اینترنتی "باغ‌وحش کهکشانی"انجام گرفت، به انگیزه ای برای یافتنموارد بیشتر انجامید به گونه ای که از آن زمان تاکنون هشت ساختارسبزفام و شگفت انگیز کیهانی دیگر پیدا شده است.

در چارچوب های درون تصویر بالا، همه ی این هشت مورد را از چشم تلسکوپ فضایی هابل می بینید. چنان چه دیده می شود، همگی به گرد کهکشان هایی با هسته ی پرانرژی در چرخشند. این کهکشان ها همگی روزگاری اختروشی نیرومند در دل داشته اند که باعث برافروختگی سبزفام این ساختارها شده بوده ولی اکنون یا خاموش شده اند یا دیگر انرژی آن چنانی ندارند.

در واقع می توان گفت این اجرام که بسیار بیروناز کهکشان های میزبانشان هستند، پژواک هایی‌اند از فعالیت گذشته ی اختروش ها و تا ده ها هزار سال پس از خاموشی آن ها هم روشن خواهند ماند.

بی شک یک ادغام کهکشانی مانند آن چه که برای راه شیری ما و کهکشان زن برزنجیر (آندرومدا) رخ خواهد دادهم می تواند به تولد یک اختروش بیانجامدو چه بسا در آینده ی دور، ما هم دارای یک "جسم هانی"ویژه ی خودمان شویم!

واژه نامه:
Hanny's Voorwerp - Hanny's Object - Milky Way Galaxy - ionized - oxygen - atom - galaxy merger - spiral galaxy - IC 2497 - schoolteacher - Hanny van Arkel - Galaxy Zoo - Hubble Space Telescope - core - Andromeda Galaxy - quasar

منبع: apod.nasa.gov

کیوان، تتیس، حلقه ها، و سایه ها

$
0
0
حلقه های کیوان (زحل) و سایه های آن ها از کنار تتیس، ماه یخ زده یاین سیاره نمایی بس زیبا و شگفت انگیز دارند. خودمان که نمی توانیم به آنجا برویمو این چشم انداز را ببینیم، پس به این نمای باشکوه حلقه هاکه فضاپیمای کاسینی برایمان فرستاده بسنده می کنیم. 
این عکس در سال ۲۰۰۵ گرفته شده و در آن تتیسرا غرق در نور آفتاب، درست زیر و سمت چپ مرکز تصویر می بینیم.
قطر تتیس نزدیک به ۱۰۰۰ کیلومتر است در حالی که فاصله ی مدارش از مرکز کیوان تقریبا هم ارز پنج برابر شعاعاین غول گازی است. در این فاصله (حدود ۳۰۰ هزار کیلومتر)، تتیس کاملا بیرون از حلقه های درخشان اصلیکیوان جای می گیرد، ولی همچنان یکی ازپنج ماه بزرگیست که درون حلقه ی تنُک و کم نور بیرونی Eجای دارند.
تتیس دو همنشین نیز در مدارش دارد: دو ماه بسیار کوچک تلستو و کالیپسوکه در دهه ی ۱۹۸۰ یافته شدند و در جایگاه هایی پایدار به نام نقاط لاگرانژروی مدار تتیس قفل شده اند. تلستوپشت سر تتیس و کالیپسودر جلوی آن، با هم و در یک مدار به گرد کیوان می گردند.


واژه نامه:
ice moon - Tethys - rings - Saturnian system - Cassini spacecraft - gas giant - planet - E ring. - Telesto - Calypso - Saturn

منبع: apod.nasa.gov

لایه ازون و ماه گرفتگی

$
0
0
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
بامداد چهارم آوریل، قرص کامل ماه از درون سایه ی زمین گذشت و یک ماه گرفتگیکوتاه ولی زیبا را پدید آورد. در این رویداد، چهره ی معمولا نقره فام ماه به مدت حدود ۵ دقیقه به سرخی گرایید. جیمز دبلیو یانگ از لوس آنجلس کالیفرنیا، مانند هزاران نفر دیگر این پدیده را به تصویر کشید که در نمای بالا می بینید.

تصویر ماه در اندازه ی بزرگ تر
گرچه بسیاری از مردم در آن هنگام ماه را سرخ رنگ دیدند ولی بینندگانی که این ماه گرفتگی را از پشت تلسکوپ دنبال می کردند متوجه رنگ دومی هم شدند. استاد ستاره شناسی، جیمی وستلیک از کلرادوی آمریکا با یک نوردهی ۴ ثانیه ای، نوار آبی فامی را به تصویر کشید که به هنگام بیرون آمدن ماه از گرفتگی کامل بر آن پدیدار شده بود:

این نوار آبی توسط لایه ی ازونپدید آمده.

دانشمند علوم جَوی، ریچارد کین از دانشگاه کلرادو چنین توضیح می دهد: «بیشتر نوری که در هنگام ماه گرفتگی، ماه را روشن می کند از درون لایه ی استراتوسفر (پوش‌سپهر) جو زمینگذشته و به دلیل پراکنش به سرخی گراییده است. ولی نوری که از بخش بالایی استراتوسفر می گذرد، به درون لایه ی ازوننفوذ می کند. لایه ی ازون نور سرخ را جذب می کند و در نتیجه پرتوی گذرنده ی نور در عمل آبی تر می شود.»

این پدیده از پشت تلسکوپ های کوچک یا دوربین های دوچشمی همانند یک مرز آبی-فیروزه ای کنار بخش سرخ دیده می شود.

واژه نامه:
full Moon - shadow - Earth - lunar eclipse - Moon - James W. Young - Jimmy Westlake - totality - ozone - Richard Keen - stratosphere - scattering - binoculars

منبع: spaceweather

دنباله دار لاوجوی در نور فروسرخ

$
0
0
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
در روز ۳۰ ژانویه ی ۲۰۱۵، فضاپیمای نئووایز (NEOWISE) که کارش نقشه برداری از اجرام نزدیک زمین مانند سیارک هاو دنباله دارهااست، برای دومین بار نگاهی به دنباله دار لاوجوی (C/2014 Q2) انداخت. در آن هنگام این مسافر فضایی به نزدیک‌ترین نقطه ی مدار ۱۴۰۰۰ ساله اش به خورشید رسیده بود و تنها ۱۹۳میلیون کیلومتر با آن فاصله داشت.

نخستین عکس های نئووایز از لاوجوی در نوامبر ۲۰۱۴ گرفته شده بود، زمانی که این دنباله دار حدود یک سوم دورتر از نزدیک‌ترین نقطه ی مدارش به خورشید بود. خود فضاپیمای نئووایز به هنگام رسیدن لاوجوی به این نقطه ی مدارش که پیراهوریا حضیض نامیده می شود، ۱۱۲ میلیون کیلومتر از آن دور بود و از این فاصله آن را بیش از ۲۰ بار به تصویر کشید.

در این تصویر که پردازشی از ۸ نما است، شمال در پایین و کمی به سوی راست چارچوب است و خاور در سمت راست و کمی بالا. دُم آبی فامدنباله دار به طور عمده از ذرات یونیده و غبار ریز تشکیل شده و در جهت مخالف خورشید از دنباله دار بیرون زده، در حالی که مسیر دنباله دار در آسمان رو به پایین و سمت چپ چارچوب است. این چارچوب از دید زمینیان نیم درجه را در پهنه ی آسمان می پوشاند که تقریبا هم ارز ۱۰۰ هزار کیلومتر در کنار خود دنباله دار است.

رنگ های این تصویر نماینده ی طول موج هایویژه ی فروسرخ‌اند. رنگ آبی نوری که در طول موج ۳.۴ میکرون می تابد را نشان می دهد و رنگ نارنجی هم نشانگر نور با طول موج ۴.۶ میکرون است. گفتنی است دنباله دار لاوجوی درخشان ترین دنباله دار آسمان در اوایل سال ۲۰۱۵ بود.

واژه نامه:
NEOWISE - comet - C/2014 Q2 - Lovejoy - sun - perihelion - tail - ionized particle - infrared - wavelength

منبع: jpl.nasa.gov

تیتان، ماه کیوان، جو غلیظش را از کجا آورده؟

$
0
0
* تیتان، ماه سیاره ی کیوانبسیار مورد علاقه ی اخترزیست‌شناساناست زیرا شیمی و چرخه ی مایع هایش ما را به یاد جوانی زمین خودمان، پیش از رویش زندگی بر آن می اندازد.

یک دهه پیش، یک کاوشگر کوچک ولی پرتوان به درون جو غلیظ و چگال تیتان نفوذ کرد. این کاوشگر که هویگنسنام داشت، با گذر از این جو به سطح سیاره رسید و تمام راه پیش از فرودش را به تصویر کشید. هویگنس تا بیش از یک ساعت پس از فرودش هم زنده ماند و داده هایی را به فضاپیمای مدارگرد کاسینیناسافرستاد تا آن ها را برای بررسی بیشتر به دست دانشمندان برساند.
جو مه آلود تیتان به طور کامل سطح این ماه را در طول موج های دیدنی (مریی) پنهان کرده است. در این عکس، یک ماه کوچک تر
به نام تتیسهم پشت تیتان دیده می شود
در ماموریت های درازمدت، گاهی چند سال زمان می برد تا همه ی داده های گرد آمده توسط کاوشگرها بررسی شود زیرا این داده ها به اندازه ای فراوانند که پژوهشگران باید در میانشان به کاوش بپردازند. اکنون یک دهه از فرود هویگنس گذشته و ما تازه می خواهیم بر پایه ی مشاهدات هویگنس در ژانویه ی ۲۰۰۵، به چگونگی پیدایش جو تیتان پی ببریم.

به گفته ی کریستوفر گلن، یک پژوهشگر پسادکترا در دانشگاه تورنتوی کانادا، این داده ها می توانند دانشمندان را در پیدا کردن پاسخی برای این پرسش که تیتان چنین جو چگالی را از کجا آورده یاری رسانند.

بر پایه ی یک سناریو که تا پیش از فرود هویگنس رایج تر از همه بود، این ماه نیتروژن، متان، و گازهای کمیابش (گازهای بی اثر، نجیب، هوپد) را در زمان شکل گیری سامانه ی خورشیدی از موادی که در محیط سامانه شناور بودند به دست آورد. یک نظریه ی دیگر -که خود گلن هم پشتیبان آنست- می گوید که این جو دستاورد کُنش های هیدروگرمایی (هیدروترمال) در دل خود تیتان است.

گلن می گوید: «این انگاره ایست که من رویش کار می کنم: تولید گاز درون خود تیتان.» پژوهشنامه ی وی درین باره در نشریه ی ایکاروس منتشر شده است.

در جستجوی گازهای کمیاب
کاوشگر هویگنس یکی ازایزوتوپ هایآرگون - یک گاز بی اثر که درون جو زمین هم پیدا می شود- را یافت که به نظر می رسید درون هسته ی سنگی تیتان ساخته شده. آرگون-۴۰ یک ایزوتوپ پرتوزااست که از واپاشی هسته ایپتاسیم-۴۰پدید می آید. به گفته ی گلن، این گاز در دل تیتان ساخته شده و سپس به روشی، به درون جو راه یافته بوده، حال از راه دریچه ها و یا از راه یخ فشان ها (آتشفشان هایی که آمیزه ی یخ و آب مایع بیرون می‌افشانند- cryovolcanism).

دریاچه های تیتان از چشم کاسینی
تصویر بزرگ تر
چگونگی آزاد شدن این گاز نمادی است از فرآیندهای زمین‌شناختی که بستگی به ساختار درون تیتان دارند. حتی شاید تیتان از آن چه پنداشته می شود گرم تر باشد. به پیش بینی برخی از مدل ها، درون تیتان باید گرم باشد، ولی در آن صورت ساختارش می بایست لایه لایه باشد.

این می تواند بدین معنی باشد که تیتان دارای یک هسته ی داغ سنگی است (یا زمانی بوده) که با اقیانوسی در بر گرفته شده و یک پوسته ی یخی بر روی آن جای گرفته. به گفته ی گلن، این همانند ساختاریست که برای گانیمد، ماه مشتریو بزرگ ترین ماه در سامانه ی خورشیدیپنداشته شده، و نیز متفاوت با کالیستو، دیگر ماه بزرگ مشتری است که ساختاری عمدتا یکپارچه دارد. [بخوانید: * ساندویچ اقیانوسی زیر سطح گانیمد، ماه سیاره مشتری]

گلن می افزاید: «در این مورد هم‌رایی وجود ندارد. مشاهدات کلیدی مربوط به میدان گرانشند- که به ما می گوید به هنگام شکل گیری و فرگشت تیتان، چقدر گسستگی جرمی در آن رخ داده بوده. اگر یک هسته ی سنگی با لایه ی اقیانوس و پوسته ی یخی در کار باشد، پس گسستگی و جدایی بزرگی در پیکر آن وجود خواهد داشت. ولی ما درباره ی تیتان دچار سردرگمی میان گانیمد و کالیستو هستیم و هنوز اندیشه ای قطعی نداریم.»

سهم گلن در آگاهی هایی درباره ی ریشه ی جو تیتان، ارایه ی یک نمایش ریاضی از ژئوشیمی عناصر گریزا یا فرّارآن با این فرض بود که پیکره ی تیتان لایه ای است و گازهای بی اثرش از هسته ی سنگی آن ریشه گرفته اند.

همانندی ها و تفاوت ها با ماه های مشتری
گلن چنین فرض کرد که اجزای سازنده ی تیتان می بایست دارای ساختار شیمیایی همانند یک گونه ی خاص از یخ باشند که بازتابگر مواد آغازین سامانه ی خورشیدی است، مانند یخ دنباله دارها. دی اکسید کربنو آمونیاکیافته شده در این اجرام کوچک (دنباله دارها) اگر در یک سامانه ی هیدروگرمایی پخته شوند می توانند متان و نیتروژن تولید کنند. امکان دارد نیتروژن و متانی که اکنون در جو تیتان است از انجام همین فرآیند در دل آن ریشه گرفته باشد.

به گفته ی گلن، برخی از گازهای بی اثر از نظر سرعت شکل گیری بسیار همانند متان و نیتروژن که جو تیتان را ساخته اند رفتار می کنند. برای نمونه، رفتار نیتروژن همانند آرگون است و رفتار متان همانند کریپتون. همانندی این گازهای بی اثر به گلن اجازه داد تا مقدار نیتروژن و متانی که می تواند از هسته ی سنگی به جو وارد شود -یعنی فاصله ی دستکم ۵۰۰ کیلومتر را بپیماید- را برآورد کند.

برای نمونه، مدل های استاندارد نشان می دهند بویی که هویگنس از آرگون-۳۶ ردیابی کرد به اندازه ای بود که اگر تنها ۲ درصد از کل مقدار آرگون هسته هم به بالا آمده باشد می تواند وجود آن در جو را توضیح دهد. به همین روند، نیتروژن هم می بایست تنها ۲ درصدش به بیرون درز کرده باشد که برای توضیح مقدار نیتروژنی که در جو تیتان یافته ایم بسنده می کند. وی برای برآورد درصد بروندهی متان هم از کریپتون بهره گرفت و به نتیجه ای همانند آن ها دست یافت.

چالش کار اینجاست که بیشتر بررسی ها بر پایه ی یک ماموریت (هویگنس) و تنها چند ساعت داده انجام شده. با آن که فضاپیمای کاسینی همچنان به گونه ی منظم از کنار تیتان می گذرد، ولی افزون بر فاصله ی بیشتر، حس‌مندی دستگاه هایش هم به اندازه ی کافی نیست که دانشمندان بتوانند با آن ها گازهای بی اثر [در جو تیتان] را به گونه ی دقیق سنجیده و از این راه، داده های هویگنس را بهبود ببخشند. به همین روند، رصدهای تلسکوپی هم دشوارند زیرا تیتان برای چنین سنجش های سخت و دقیقی بسیار از زمین دور است.
برداشت هنری از هویگنس در حال نزدیک شدن به تیتان
تصاویر واقعی را اینجا ببینید: * نماهای تازه از فرود تاریخی کاوشگر هویگنس بر تیتان * فیلم فرود کاوشگر هویگنس بر سطح تیتان
گلن می گوید: «من فکر می کنم سرانجام ناچار خواهیم شد در آینده ی نزدیک کاوشگر دیگری، چیزی مانند یک خودرو را به تیتان، و چه بسا کاوشگرهای بیشتری را هم به سامانه ی مشتریبفرستیم. اطلاعات سودمندی در آنجاها پیدا خواهد شد.»

وی می افزاید: «یکی از موضوع های بعدی، تلاش برای یافتن پاسخ این پرسش است که چرا گانیمد و کالیستو مانند تیتان جو ندارند.»«اگر ما بتوانیم داده های بیشتری به ویژه از گانیمد به دست آوریم، می توانیم این مدل را بیازماییم و به یک شناخت کلی از ماجرا دست پیدا کنیم. این برای آزمودن پنداشت (فرضیه ی) سامانه ی خورشیدی هیدروگرمایی هم یک گام کلیدی خواهد بود. بر پایه ی این پنداشت، کنش های گرمایی در دل ماه های یخی به آب مایع اجازه ی دوام، و راه اندازی ترادیسی های ژئوشیمیایی کربنو نیتروژن را دادند. این می توانسته زمینه را برای پیدایش زندگی زیرسطحی فراهم کند.»

به گفته ی گلن، فضاپیمای جونو (Juno)که در سال ۲۰۱۶ به سیاره ی مشتری خواهد رسیدمی تواند در سنجش فراوانی سرتاسری آب های مشتری و توضیح این که چگونه ماه های آن از ابر گازی زاینده ی این سیاره ساخته شدند به ما کمک کند. همچنین کاوشگر ماه های یخی مشتریِ سازمان فضایی اروپا (JUICE) هم که در دهه ی ۲۰۳۰ بررسی چندین ماه یخ زده ی مشتری را خواهد آغازید، می تواند اطلاعات بیشتری درباره ی شیمی و ساختار درونی گانیمد به ما بدهد.


واژه نامه:
Titan - moon - Saturn - astrobiologist - liquid cycle - Earth - Huygens - NASA - Cassini spacecraft - Christopher Glein - University of Toronto - nitrogen - methane - noble gas - solar system - hydrothermal activity - journal Icarus - isotope - argon - rocky core - Argon-40 - radioactive - radioactive decay - potassium-40 - venting - cryovolcanism - volcano - icy shell - Jupiter - satellite - Ganymede - Callisto - gravity field - volatile element - geochemistry - Jovian moons - carbon dioxide - ammonia - krypton - argon-36 - carbon - Juno - JUICE - optical wavelength - Tethys -

منبع: Space.com

کهکشان هایی در قلب دوشیزه

$
0
0
این تصویر در اندازه ی بسیار بزرگ تر
خوشه ی کهکشانی دوشیزهنزدیک ترین خوشه ی کهکشانیبه راه شیریما است. این خوشهبه اندازه ای به ما نزدیک است که بیش از ۵ درجهرا در آسمان سیاره ی زمین می پوشاند، یعنی حدود ۱۰ برابر پهنای زاویه ایقرص کامل ماه.
خوشه ی دوشیزهکه فاصله ی مرکزش از زمین به حدود ۷۰ میلیون سال نوری می رسد، دارای بیش از ۲۰۰۰ کهکشانست و کشش گرانشی چشمگیری بر کهکشان های گروه محلی، که راه شیریهم یکی از آن هاست وارد می کند.
کهکشان های خوشه ی دوشیزهنه تنها پر از ستاره اند، بلکه انباشته از گازهاییبسیار داغ نیز هستند که در طیف پرتو X می درخشند. حرکت و جابجایی هایکهکشان ها درون و پیرامون خوشه نشانگر انبوه ماده ی نادیدنی تاریکدرون آنست که بسیار بیشتر از ماده ی معمولی و دیدارپذیرش است.
در این تصویر، قلب خوشه ی دوشیزهرا با چند کهکشان درخشان مسیهدر آن می بینیم: "چشمان مارکاریان"در بالا سمت چپ،ام۸۶درست بالا سمت راست مرکز، ام۸۴در انتهای سمت راست، و نیز کهکشان مارپیچی NGC ۴۳۸۸در پایین سمت راست.

واژه نامه:
Virgo Cluster - cluster of galaxies - Milky Way Galaxy - full Moon - Local Group of Galaxies - star - X-ray - dark matter - Messier - Markarian's Eyes - M86 - M84 - spiral galaxy - NGC 4388

منبع: apod.nasa.gov

یک ماه پس از رسیدن به سرس، حال فضاپیمای داون بسیار خوب است!

$
0
0
برداشت هنری از فضاپیمای داون بر فراز سرس در اوایل مارس، یعنی در زمانی که به دام گرانش این سیاره ی کوتوله افتاد. داون از زمان رسیدن به سرس دور خود چرخیده به گونه ای که نور آبی موتور یونی‌اش رو به سمت مخاف است. تصویر بزرگ تر
کاوشگر داونناسا (سپیده دم، Dawn)از روز ۶ مارس که وارد میدان گرانش سیاره ی کوتولهی سرسشد تاکنون بدون دردسر و درست از روی برنامه، با موتور یونی‌اشپیش رفته و کارهایش را پی گرفته است. نیروی پیشران موتور به همراه گرانش سرس، کم‌کم دارند این فضاپیما را وارد مداری دایره ای به گرد سرس می کنند. به گفته ی ناسا، همه ی سامانه ها و دستگاه های فضاپیما اکنون در وضعیت بسیار خوب به سر می برند. [خواندید: * داون سرانجام به دام سرس افتاد!]

از آغاز ماه مارس تاکنون، مسیر برنامه ریزی شده ی داون در سمت تاریک سرس بوده است - سمتی که رو به خورشید نیست. پس از ورود به مدار، تکانه یفضاپیما ارتفاع آن را افزایش داد به گونه ای که در ۱۸ مارس به فراز بیشینه ی ۷۵۴۰۰ کیلومتری سطح سرس رسید. اکنون داون در فراز ۴۲۰۰۰ کیلومتری سطح سرس است و همچنان دارد پایین تر می رود تا به نخستین مدار علمی خود در فراز ۱۳۵۰۰ کیلومتری سطح برسد.

از آن جایی که داون اکنون سمت تاریک سرس را می بیند، نمی تواند عکسی در طیف دیدنی (مریی) برای ما بفرستد. داون نخستین عکس های ناوبری در نور دیدنی را در ۱۰ آوریل و ۱۴ آوریل خواهد گرفت که انتظار می رود پس از بررسی های آغازین توسط گروه دانشمندان، برای همگان در اینترنت منتشر شوند. در عکس های ۱۰ آوریل، سرس به شکل هلالی باریک دیده خواهد شد، بسیار همانند عکس هایی که در ۱ مارس گرفته شده بودند ولی با وضوح ۱.۵ برابر. پس از آن در عکس هایی که روز ۱۴ آوریل گرفته خواهند شد هلال سرس را کمی بزرگ تر با جزییاتی باز هم بیشتر خواهیم دید. داون در روز ۲۳ آوریل در نخستین مدار علمی خود جای خواهد گرفت و ماموریت علمی اصلی خود را خواهد آغازید.
این عکس ها در روز ۱ مارس، از فاصله ی ۴۹۰۰۰ کیلومتری و پیش از ورود به مدار سرس گرفته شده اند. اندکی پس از گرفته این عکس ها، داون در ادامه ی مسیرش به درون سایه ی سرس لغزید. تصویر بزرگ تر
تصویرها تا اوایل ماه می چشم اندازهای بیشتر و بیشتری از سطح سرس را پیش چشم ما نمایان خواهند کرد، از جمله لکه های درخشان و اسرارآمیزیکه ذهن همگان، از دانشمندان گرفته تا دوستداران فضا را درگیر خود کرده. هنوز نمی دانیم چه چیزی این بازتاب های نور خورشید را پدید آورده ولی نماهای نزدیک تر می تواند ما را در شناخت سرشت آن ها یاری رساند. ناحیه هایی که این لکه های درخشان در آنند به احتمال بسیار در تصاویر ۱۰ آوریل دیده نخواهند شد؛ این که آیا آن ها را در تصاویر ۱۴ آوریل خواهیم دید یا نه هم هنوز روشن نیست.

در روز ۹ می، داون نخستین گام (فاز) علمی خود را به پایان خواهد رساند و چرخش مارپیچ وار برای رسیدن به مداری پایین تر برای دستیابی به دیدگاهی نزدیک تر از سرس را آغاز خواهد نمود.

داون در گذشته ۱۴ ماه از سال های ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ را به بررسی سیارکغول پیکر وستاگذرانده و عکس ها و داده هایی دقیق از آن به زمین فرستاده بود. [خواندید: * جدایی از وستا - ایستگاه بعدی: سرس]


واژه نامه:
dwarf planet - Ceres - NASA - Dawn - ion engine - gravity - sun - momentum - science orbit - optical - crescent - bright spot - reflection - asteroid - Vesta -

منبع: nasa

ماه در سایه زمین

$
0
0
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
هفته ی پیش، در ۴ آوریل ۲۰۱۵، قرص ماه به طور کامل در سایه ی تیره و درونی سیاره ی زمین فرورفت. [ببینید: * در سایه زمین * فیلم دور تند که گذر ماه از درون سایه زمین را نشان می دهد]
البته گام کاملِ این ماه گرفتگی کمتر از ۵ دقیقه به درازا کشید و از این نظر کوتاه ترین ماه گرفتگی کلی در یک سدهبود.
در واقع، شاید بتوان گفت این یک ماه گرفتگی "کامل"هم نبود، زیرا ماه که تنها به حاشیه ی شمالی سایه ی زمین لغزیده بود، اندکی از لبه ی شمالی خودش چندان وارد سایه نشد و همچنان اندکی روشن ماند، در حالی که بقیه ی چهرهی رو به زمینِ آن با گستره ی زیبایی از رنگ های آبی و سرخ پوشیده شد.
نور سرخی فام درون این سایه که بر چهره ی ماه افتاده بود نوری بود که از میان لایه های پایین جو زمین گذشته و در واقع توسط لایه ی پایین جو زمین "فیلتر"شده و به سرخی گراییده بود. از چشم انداز روی ماه، این نوری بود که از همه ی غروب ها و طلوع های گرداگرد لبه ی قرص تاریک شده ی زمین به ماه می رسید. زمین در آن لحظه جلوی خورشید را گرفته بود و به حالت ضدنوردیده می شد  پویانمایی (gif) روبرو را ببینید:
نزدیک به لبه ی سایه، نور آبی رنگی دیده می شود که آن هم با گذشتن از فیلتر جو زمین به این رنگ در آمده و به ماه رسیده، ولی از فیلتر لایه های بالاتر جو زمین. این نور از لایه ی ازونگذشته که نور سرخ را می درآشامد (جذب می کند) و نور آبی را می گذراند.
این چشم انداز تلسکوپی باکیفیت از اوکلند نیوزیلند، روی سیاره ی زمین گرفته شده و در آن، قطب شمال ماه در بالای چارچوب دیده می شود.

در این باره اینجا هم خوانده بودید: * لایه ازون و ماه گرفتگی

واژه نامه:
Full Moon - Earth - Shadow - umbral shadow - total phase - sunset - sunrise - silhouette - ozone - planet - Moon

منبع: apod.nasa.gov

حلقه انیشتین بر گردن یک کهکشان

$
0
0
* بنیانگذار نظریه ی نسبیت عام -نظریه ای که امسال صد ساله می شود- مسئول حلقه ی غول پیکری است که بر گردن کهکشان پنهان در مرکز این تصویر افتاده!
این حلقه در واقع تنها تصویریست که به دلیل هم ترازی دو کهکشان دوردست نسبت به زمین پدید آمده. 

به پیش بینی نظریه ی آلبرت انیشتین، نیروی گرانش کهکشانِ نزدیک تر با رفتاری مانند یک عدسی همگرا، نوری که از کهکشان دورتر می آید را خم می کند و به چشم ما می رساند به گونه ای که از چشم ما، کهکشان دورتر همچون حلقه ای به گرد آن دیده می شود. این فرآیند به نام همگرایی گرانشیو این حلقه هم به نام حلقه ی انیشتینشناخته می شود. این عکس در ماه اکتبر گذشته توسط آرایه ی بزرگ میلیمتری/زیرمیلیمتری آتاکاما (آلما، ALMA) در شیلی گرفته شد.

همگذاری از تصاویر هابل و آلما
تصویر بزرگ تر
کهکشان دورتر که همین حلقه ی برافروخته ی نارنجی رنگ است، SDP.81 نامیده شده و در فاصله ی ۱۲ میلیارد سال نوری ما جای دارد، یعنی نور آن را در زمانی می بینیم که کیهان تنها ۱۵ درصد سن کنونی را داشت.

کهکشان نزدیک تر که در طول موج این تصویر دیده نمی شود تنها ۴ میلیارد سال نوری از ما دور است ولی نام چندان شسته‌رُفته ای ندارد: SDSS J090311.57+003906.5. در تصویر دوم که پیوندی از تصاویر آلما و هابل است، کهکشان نزدیک تر را همچون لکه ی محو آبی فامی در میان حلقه می بینیم.

اخترشناسان به کمک این عدسی های گرانشی می توانند کهکشان های بسیار دور را با جزییاتی که در نبودِ عدسی دیده نمی شوند بررسی کنند.

SDP.81 که نخستین بار توسط تلسکوپ فضایی هرشل یافته شده بود، یک کهکشان ستاره‌زای فعال است. آرایه ی آلما نوری را که از غبارهای برافروخته در SDP.81 می تابد شناسایی کرده و نشانه هایی از مولکول های آب و مونوکسید کربنرا هم در آن یافته. این به اخترشناسان برای تعیین ساختار و جنبش درونی آن کمک می کند. (در واقع خط نارنجی روشنی که در حلقه دیده می شود نشانگر نوریست که از غبارهای کهکشان گسیلیده می شود.)

ویدیوی پویانمایی زیر، شیوه ی خمش نور یک کهکشان دوردست در اثر گرانش یک کهکشان پرجرم نزدیک تر، و شکل گیری حلقه ی انیشتین را به خوبی نشان می دهد: 


واژه نامه:
general relativity - ring - galaxy - Einstein Ring - Earth - Albert Einstein - gravitational lensing - ALMA - radio telescope array - SDP.81 - SDSS J090311.57+003906.5 - carbon monoxide - water - molecule - star-forming galaxy

منبع: newscientist

ماه سرخ بر فراز پل گلدن گیت

$
0
0
در این چشم انداز گسترده، بازی سایه هابر پهنه ی آب و آسمان را به هنگام ماه گرفتگی ۴ آوریل بر فراز پل گلدن گیتدر شهر سانفرانسیسکومی بینید. با آن که قرص کامل ماه در حال گذراندن گامِ کاملِ و کوتاهِ گرفتگی است و در سایه ی زمین فرو رفته، ولی باز هم به آسانی در آسمان دیده می شود.
همنهش این چشم انداز رنگین شبانه به گونه ایست که طیف گسترده ای از درخشش های دیدارپذیر برای چشم انسان را به نمایش گذاشته.
ماه گرفتگی ۴ آوریل که کوتاه ترین ماه گرفتگی قرن بود، سومین مورد از چهار ماه گرفتگی کاملپیاپی نیز بود که به نام چهارگان (tetrad) شناخته می شوند. دو مورد پیشین که شش ماه با هم فاصله داشتند در ۱۵ آوریلو ۸ اکتبررخ داده بودند. ماه گرفتگی بعدی و واپسین مورد از این چهارگان در ۲۸ سپتامبر روی خواهد داد.
این چهارگان ۲۰۱۴-۲۰۱۵ یکی از ۸ ماه گرفتگی چهارگانکامل سده ی ۲۱ بود، یعنی تا پایان سده ی ۲۱، جهانیان بیننده ی ۷ ماه گرفتگی کامل چهارگان دیگر خواهند بود.

واژه نامه:
total lunar eclipse - San Francisco - Golden Gate Bridge - planet - Earth - shadow - Full Moon - total phase - tetrad

منبع: apod.nasa.gov
Viewing all 5950 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>