![]() |
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر |
چرا برخی از جاهای زمین گرانش بیشتری نسبت به جاهای دیگر دارند؟ در برخی موارد نمی توان علت دقیقی برای آن یافت.
دانشمندان برای آشنایی بهتر با سطح زمین، از سنجش های حسمند و دقیقی که توسط ماهواره های مدارگرد GRACEو CHAMPانجام شده بود بهره گرفتند تا نقشه ای از میدان گرانشیزمین پدید آورند.
از آنجایی که مرکز بررسی این داده ها در پوتسدامآلمانبود، و همچنین از آن جایی که دستاوردهای این بررسی سیاره ی زمین را همانند یک سیب زمینی نشان می داد، زمینوارهیا ژئوییدی که پدید آمده را به نام سیب زمینی گرانشی پوتسدام (Potsdam Gravity Potato) نامیده اند.
مناطق بلند درون این نقشهکه به رنگ سرخند جاهایی با گرانش اندکی بیش از معمول را نشان می دهند، در حالی که مناطق آبی رنگ دارای گرانش اندکی ضعیف تر هستند.
بسیاری از برجستگی ها و فرورفتگی های سیب زمینی گرانشی پوتسدام را می توان به ویژگی های سطحی نسبت داد، مانند شیار میان-اطلسی شمالیو رشته کوه هیمالیا. ولی برخی دیگر را نمی توان به چنین ویژگی هایی مربوط دانست، که در این صورت شاید مربوط به چگالی های کمتر یا بیشتر از اندازه ی معمول در زیر سطح زمین باشد.
نقشه هایی از این دستهمچنین می توانند به واسنجیتغییرات سطح زمین، مانند جریان های تغییرپذیر اقیانوسیو آب شدن یخچال هانیز کمک کنند.
نقشه ای که در این تصویر می بینید در سال ۲۰۰۵ از گرانش زمین پدید آمد ولی نقشه های گرانشیتازه تر و دقیق تری هم پس از آن در سال ۲۰۱۱تهیه شده است.
واژه نامه:
Potsdam Gravity Potato - Earth - gravity - GRACE - CHAMP - gravitational field - Potsdam - potato - geoid - North Mid-Atlantic Ridge - Himalayan Mountains - ocean current - glacier - gravity map
منبع: apod.nasa.gov
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان