![]() |
پشتهی گسیلشی (نشری) برجستهای که در این چشمانداز کیهانیبا رنگهای زنده میبینید به نام آیسی ۵۰۶۷ شناخته میشود. این پشته که خود بخشی از یک سحابی گسیلشی بزرگتر با پیکرهای آشنا به نام سحابی پلیکاناست، حدود ۱۰ سال نوری گستردگی داشته و در خمیدگی سر و گردن پلیکان جای دارد.
پیکرههای تیره و شگفتانگیزی که در این تصویر دیده میشود ابرهایی از گاز و غبار سرد هستند که بادها و پرتوهای ستارگان داغ و بزرگ و جوان آنها را پس زده و "تراشیدهاند". با این همه، در دل این پیکرههای تیره دارد ستارگانی تازه ساخته میشود.
از نوک رشتهی تیره و بلند در سمت چپ مرکز چارچوب دو فوارهبیرون زده که نشانهی بارز یک پیشستاره به نام هربیگ-هارو ۵۵۵ (اچ اچ ۵۵۵) در این رشته است. گفتنیست چند جرم هربیگ-هارویدیگر که نشانگر حضور پیشستارهها هستند نیز در تصویر دیده میشود [تصویر زیر را ببینید].
خود سحابی پلیکان که به نام آیسی ۵۰۷۰ نیز شناخته میشود، حدود ۲۰۰۰ سال نوری از زمین فاصله دارد. برای یافتنآن میتوانید سمت شمال خاور ستارهی پرنوردنبدر صورت فلکی بلندپرواز ماکیانرا ببینید.
--------------------------------------------
کانال تلگرام یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
Pelican Nebula - emission - IC 5067 - star - protostar - Herbig-Haro 555 - HH 555 - Herbig-Haro object - IC 5070 - Deneb - constellation Cygnus
منبع: apod.nasa.gov
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان