رخداد ELVE در این ویدیو سه باز تکرار میشود. نخست با سرعت معمولی، سپس با سرعت ۱/۲ (نصف) و
پس از آن هم با سرعت ۱/۱۰.
پس از آن هم با سرعت ۱/۱۰.
در روز ۸ ژوئن، در بلندای آسمان توفانی کلرادوچنبرهی غولآسایی از نور در جایی از آسمان که به عنوان "لبهی فضا"شناخته میشود پدید آمد. ستارهشناس آماتور، توماس اشکرافت به کمک دوربین ویژهی نور کم خود این پدیده را به تصویر کشید.
وی برآورد میکند: «این پدیده تنها در یک هزارم ثانیه رخ داد. ولی به طور قطع آنجا بود، با قطری نزدیک به ۳۰۰ کیلومتر.»
این نمونهای از یک ELVE بود (گسیلشهای نور و آشفتگی بسیار کم-بسامد در اثر چشمههای تپ الکترومغناطیسی). ELVEها که نخستین بار در دههی ۱۹۹۰ توسط دوربینهای شاتل فضایی ثبت شدند، زمانی پدید میآیند که یک تپ (پالس) نیرومندِ پرتوهای الکترومغناطیسی از آذرخش رو به بالا و به سوی فضا منتشر و پخش شود و به پایهی یونکره (یونسفر) که لایهای از جو زمین است برخورد کند. "نقطهی"گستردهی برخوردِ تپ الکترومغناطیسی به شکل یک حلقهی کمسوی نور پدیدار میشود.
اغلب ELVEها در کنار شبحهای سرخپدید میآیند. در واقع دوربین اشکرافت خوشهای از شبحهای سرخ که با گذر از میان این چنبره یکراست رو به بالا جهیده بودند را هم ثبت کرده. وی میگوید: «ویدیوی کامل را اجرا کنید تا شبحها را هم ببینید.» گفتنی است در ویدیو، این رخداد سه باز تکرار میشود. نخست با سرعت معمولی، سپس با سرعت ۱/۲ (نصف) و پس از آن هم با سرعت ۱/۱۰.
پدیدههای ELVE گریزان و زودگذر هستند و از همین رو نادیده گرفته شدهاند. آنها تنها در مدت ۱/۱۰۰۰ ثانیه میآیند و میروند و از همین رو به طور کامل برای چشم انسان نادیدنیاند. برای مقایسه، شبحهای سرخ چند صدم ثانیه و آذرخشهای معمولی هم یک ثانیه یا بیشتر میپایند. دلیل این که ELVEها دیرتر از دیگر پدیدههای آذرخشیشناسایی شدهاند همین گریزپایی آنها بوده.
در زمینهی شبحهای سرخ:
--------------------------------------------
کانال تلگرام یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
thunderstorm - Thomas Ashcraft - ELVE - Emissions of Light and Very Low Frequency Perturbations due to Electromagnetic Pulse Sources - space shuttle - electromagnetic radiation - lightning - Earth - ionosphere - EMP - red sprite
منبع: spaceweather
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان