Quantcast
Channel: یک ستاره در هفت آسمان
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5950

جشن شامپاین کیهانی

$
0
0
* در درخشان ترین منطقه ی سحابی برافروخته ی RCW 34، گازی که به شدت توسط ستارگان داغ شده در حال گستردن و پخش شدن به درون گازهای سردترِ محیط است. این هیدروژن ِ گرما گرفته در جاهایی که به مرز ابر گازی رسیده، مانند یک بطری شامپاینکه چوب پنبه اش را برداشته باشند به خلا بیرون از ابر فوران کرده است -فرآیندی که به نام "جریان شامپاین"شناخته می شود.
این ابر گازی رنگین به نام RCW 34 از جایگاه های ستاره زایی در صورت فلکی جنوبی بادبان است. این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
اندازه های دیگر را در این پیوندببینید
در این تصویر تازه ی تلسکوپ بسیار بزرگ (وی‌ال‌تی، VLT) در رصدخانه ی جنوبی اروپا (ESO) در شیلییک ابر سرخ فام زیبا از گاز برافروخته ی هیدروژن به نام RCW 34 در پشت دسته ای ستاره ی آبی فامِ پیش زمینه دیده می شود (ستاره ها به ما نزدیک ترند).

ولی این منطقه ی ستاره زایی که در صورت فلکی جنوبی بادباندیده می شود، چیزهایی بیش از جشن شامپاین و تولید چند حباب برای ما دارد؛ به نظر می رسد دوره های چندگانه ای از ستاره زایی در این ابر رخ می دهد.

در روشن ترین بخش ابر RCW 34، یک گروه ستاره ی جوان و بزرگ  پنهان شده است [۱]. این ستارگان تاثیر چشمگیر و بزرگی بر روی این سحابی دارند. آن ها با تاباندن پرتوهای پرانرژی فرابنفش بر روی گازهای مرکز سحابی، این گازها را یونیده کرده اندیعنی باعث شده اند اتم هایهیدروژنآن ها برانگیخته شده و الکترونخود را از دست بدهند.

در این نمای گسترده، آسمان پیرامون RCW 34
دیده می شود. اندازه ی بزرگ تر
اندازه های دیگر را در این پیوندببینید
هیدروژن برای عکاسان کیهانی عنصر ارزشمندیست زیرا نه تنها به شدت با رنگ سرخ ویژه ای می درخشد به گونه ای که بسیاری از سحابی ها را شناسایی پذیر کرده و از دیگر ابرها متمایز می سازد، بلکه تصاویر زیبایی با پیکره های شگفت انگیز هم پدید می آورد. هیدروژن همچنین ماده ی خام پدیده های چشمگیری مانند جریان شامپاین است. 

ولی هیدروژن یونیده یک نقش مهم نیز در اخترشناسی دارد: یک شناساگر برای مناطق ستاره زایی است. ستارگان از چگالش و رمبیدگی ابرهای گازی پدید می آیند و بنابراین در مناطقی که مقدارهای فراوانی گاز دارند، مانند RCW 34، شمار آن ها فراوانست. این باعث می شود سحابی به ویژه برای اخترشناسانی که به بررسی زایشو فرگشت ستارگان می پردازند جالب باشد.

مقدار فراوان غبار درون این سحابی جلوی دید ما از سازوکار درون پرورشگاه ستاره ای که در ژرفای دل این ابرها جای دارد را گرفته. میزان خاموشی RCW 34 بسیار بالا شناخته شده، بدین معنا که تقریبا همه ی نور دیدنی (مریی) که از این ناحیه گسیلیده می شود پیش از رسیدن به زمین، توسط ابرهای آن درآشامیده (جذب) می گردد. ولی با وجود پنهان بودن آن، اخترشناسان می توانند برای کاوش در دل این ابرهای غبار و بررسی لانه ای از ستارگان که در آنست، از تلسکوپ های فروسرخبهره بگیرند.

جستجوی رنگ سرخ نشان دهنده ی وجود شمار فراوانی ستاره ی جوان در این ناحیه بوده که جرم هایشان تنها به درصدی از جرم خورشید می رسید. به نظر می رسد این ستارگان جوان به گِرد ستارگان پیرتر و سنگین تری در مرکز جمع شده و تنها چند تایی از آن ها در حومه پخش شده اند. اخترشناسان از روی این شیوه ی پراکندگی به این باور رسیده اند که دوره های گوناگونی از ستاره زایی در این ابر جریان داشته. سه ستاره ی غول پیکر که در نخستین دوره ساخته شده بودند، بعدها به پیدایش ستارگان کم جرم تر در همسایگی‌شان کمک کردند. [۲]

این تصویر بخشی از برنامه ی "گوهرهای کیهانی ESO"است و در آن از داده های دستگاه FORS (طیف نگار کاهنده ی کانون با پراکنش کم) بر روی تلسکوپ وی‌ال‌تی بهره گرفته شده. [۳]

در ویدیوی زیر، با بزرگنمایی پهنه ای از آسمان در صورت فلکی بادبان، به ابر RCW 34 می رسیم. برای دریافت ویدیو در نگارش‌ها و اندازه های گوناگون به این پیوندبروید.


در این ویدیو هم، بخش های گوناگون ابر RCW 34 از نزدیک بررسی می شود. برای دریافت ویدیو در نگارش‌ها و اندازه های گوناگون به این پیوندبروید.

---------------------------------------------------------
یادداشت ها:
۱)این جرم (RCW 34) همچنین به نام Gum 19 (گام ۱۹) نیز شناخته می شود و ستاره ی اصلی آن، ستاره ی جوان و درخشان V391 Velorum است.

۲)پرجرم ترین ستارگانِ بسیار درخشان عمری کوتاه به اندازه ی تنها چند میلیون سال دارند، ولی ستارگان کم جرم تر مدت بیشتری زندگی خواهند کرد، حتی از سن کنونی کیهان هم بیشتر.

۳)برنامه ی گوهرهای کیهانی ESO یک نوآوری پیشگامانه برای تهیه ی عکس های اجرام جالب، فریبنده و یا از نظر دیداری گیرا با بهره از تلسکوپ های رصدخانه ی جنوبی اروپا، برای هدف های آموزشی و دسترسی همگانی است. در این برنامه، زمان هایی از تلسکوپ های بهره گرفته می شود که آن زمان ها برای رصدهای علمی کاربردی ندارد. همه ی داده های گرد آمده می توانند برای هدف های علمی هم مناسب باشند، و با ورود به بایگانی علمی ESO، در دسترس همه ی اخترشناسان قرار خواهند گرفت.

واژه نامه:
nebula - RCW 34 - star - hydrogen - vacuum - champagne - champagne flow - star formation - ESO - Very Large Telescope - VLT - Chile - constellation of Vela - ultraviolet - ionised - electron - atom - indicator - extinction - Earth - infrared - Sun - FOcal Reducer and low dispersion Spectrograph - FORS - Cosmic Gems programme - Gum 19 - V391 Velorum -


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5950

Trending Articles