Quantcast
Channel: یک ستاره در هفت آسمان
Viewing all 5950 articles
Browse latest View live

فضاپیمای داون سرانجام به دام سرس افتاد!

$
0
0
فضاپیمای داون ناسا سرانجام نخستین فضاپیمایی شد که به مدار گردش به درو یک سیاره ی کوتوله دست یافته است. این فضاپیما در ساعت ۴:۳۹ بامداد به وقت اقیانوس آرام (۷:۳۹ بامداد به وقت ساحل خاوری آمریکا)، و زمانی که حدود ۶۱۰۰۰ کیلومتر از سرس فاصله داشت، به دام گرانش آن افتاد.
هنوز عکس تازه ای از سرس به دست ما نرسیده. این آخرین عکسی است که فضاپیمای داون فرستاده. عکس در روز ۱ مارس گرفته شده و سرس را همچون یک هلال نشان می دهد. تصویر بزرگ تر
گردانندگان این ماموریت در آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا در پاسادنای کالیفرنیا در ساعت ۵:۳۶ بامداد به وقت اقیانوس آرام (۸:۳۶ بامداد به وقت ساحل خاوری) سیگنالی را از این فضاپیما دریافت کردند که خبر از سلامتی داون و پیشروی آن با موتور یونی‌اش می داد. این خبر نشانگر آن بود که داون درست بر پایه ی برنامه، وارد مدار سرس شده است.

مارک ریمن، مهندس ارشد سرس و مدیر ماموریت در JPL می گوید: «سرس از زمان یافته شدنش در سال ۱۸۰۱ نام های گوناگونی گرفته. نخست به عنوان یک سیاره شناخته شد، سپس یک سیارک و پس از آن هم یک سیاره ی کوتوله. اکنون که فضاپیمای داون پس از ۷.۵ سال و یک سفر ۴.۹ میلیارد کیلومتری، به آن رسیده، دیگر آن را "خانه"ی خود می داند.»

داون (Dawn) افزون بر آن که نخستین فضاپیماییست که با یک سیاره ی کوتوله دیدار کرده، به عنوان نخستین فضاپیمایی نیز شناخته می شود که به گرد دو هدف فرازمینی چرخیده است. این فضاپیما از ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۲ را به کاوش سیارک غول پیکر وستا گذراند و با فرستادن هزاران تصویر از این دنیای دوردست، بینش های تازه ای از آن به دانشمندان داد. سرس و وستا بزرگ ترین اجرام درون کمربند اصلی سیارک های سامانه ی خورشیدی میان بهرام و مشتری هستند.

هنوز عکس تازه ای از سرس به دست ما نرسیده. آخرین عکسی که فضاپیمای داون برای ما فرستاده در روز ۱ مارس گرفته شده بود و سرس را همچون یک هلال نشان می دهد. در این تصویر بیشتر سطح سرس در سایه است زیرا مسیر فضاپیما به گونه ایست که تا نیمه های ماه آوریل، در سمتِ دور از خورشیدِ سرس خواهد بود. زمانی که داون از سمت تاریک سرس بیرون بیاید، تصاویر بهتر و آشکارتری برایمان خواهد فرستاد که به هنگام گردش های مارپیچ وارش برای رسیدن به مدارهای پایین تر به گرد این سیاره می گیرد.

کریس راسل، سربازرس ماموریت داون در دانشگاه لوس آنجلس کالیفرنیا (UCLA) می گوید: «ما غرق شادی هستیم. در یک سال و نیم آینده کارهای بیشتری خواهیم داشت، ولی اکنون در ایستگاهی با ذخایر فراوان و با برنامه ای پروپیمان برای دستیابی به هدف های علمی‌مان هستیم.»

واژه نامه:
NASA - Dawn spacecraft - Ceres - dwarf planet - gravity - Jet Propulsion Laboratory - ion engine - planet - asteroid - Marc Rayman - JPL - extraterrestrial target - Vesta - solar system - main asteroid belt - Mars - Jupiter - crescent - sun - Chris Russell - UCLA


سحابی اژدهای پرنده

$
0
0
همین تصویر در دو اندازه ی دیگر: بزرگ- بزرگ تر
خوشه ی ستاره ای جوانو ۵ میلیون ساله ی NGC ۶۰۲ نزدیک لبه های ابر ماژلانی کوچک - یک کهکشان ماهواره ای در فاصله ی حدود ۲۰۰ هزار سال نوری زمین - جای دارد.
پهنای این نمای تلسکوپی هم ارز یک قرص کامل ماه است و درست زیر مرکز آن، خوشه ی NGC ۶۰۲را می بینیم که هنوز توسط ابر مادریش (ابر گاز و غباری که از دل آن به وجود آمده) در بر گرفته شده. قطر خود خوشه نزدیک به ۲۰۰ سال نوری است.
پشته های از درون روشن شده و توده های به پس رانده شده ی گاز و غبار نشانه ای نیرومند از آنند که پرتوهای پرانرژی و امواج ضربه ای از سوی ستارگان پرجرم NGC ۶۰۲، ماده ی غباری را پس زده و فشرده و در نتیجه همچنان که این توده ها در اثر پرتوهای ستارگان از مرکز خوشه دور می شوند، یک فرآیند ستاره زایی دیگر هم در دلشان به راه افتاده.
این محیط پیچیده ی کیهانی به نام "سحابی اژدهای پرنده"نامیده شدهو گفتن ندارد که دلیل این نامگذاری، وجود مناطق گسیلشی بلندتر و گسترده تریست که همانند بال هایی در این تصویر دیده می شوند.

واژه نامه:
NGC 602 - Small Magellanic Cloud - satellite galaxy - star cluster - Full Moon - natal gas - shock wave - star formation - Flying Lizard Nebula

منبع: apod.nasa.gov

رقص مداری فضاپیمای داون با سرس

$
0
0
*خوب، داون سرانجام پیروز شد و به جایی که خانه ی ابدی‌اش خواهد بود رسید! 

پس از یک دیدار ۱۴ ماهه با سیارکوستاو گذراندن ۲.۵ سال در راه وستا به سرس، این فضاپیما در ساعت ۷:۳۹ بامداد روز جمعه، ۶ ژانویه ی ۲۰۱۵ به وقت اقیانوس آرام، کشش ملایم گرانش سرس را احساس کرد و وارد مدار این سیاره ی کوتولهشد. [خواندید: * داون سرانجام به دام سرس افتاد!]

در این ویدیو، مسیر فضاپیمای داون (Dawn)و شیوه ی نزدیک شدنش به سرس نشان داده شده. چنان چه می بینید، این فضاپیما برای ورود به مدار سرس، رقصی مداری را با آن انجام می دهد. به هنگام تماشای ویدیو، حواستان به زمان سنج بالای چارچوب هم باشد.

داون نه تنها نخستین ساخته ی دست بشر است که به گرد یک سیاره ی کوتوله می گردد، بلکه تنها فضاپیمایی هم هست که با دو جرم سیاره ای گوناگون در ورای سامانه ی زمین و ماه دیدار کرده و در مدارشان جای گرفته. [خواندید: * جدایی از وستا - ایستگاه بعدی: سرس]

فضاپیمای داون در نخستین لحظه ی ورود به مدار سرس [به بیان دیگر، مدار آغازین آن]، ۶۱۰۰۰ کیلومتر از سرس فاصله داشت، آن هم با چشم اندازی از سمتِ دور از خورشیدِ سرس، زیرا با زاوبه ای به آن نزدیک می شد که اندک اندک او را وارد سایه ی سرس می کرد. به همین دلیل است که در تازه ترین عکس هایداون، این سیاره به حالت هلال دیده می شود. 

اگر ویدیو را دوباره با توجه به جدول زمانی بالای آن ببینید، متوجه خواهید شد که داون تا نیمه ی نخست ماه آوریلهمچنان رویش به نیمه ی تاریک سرس خواهد بود و نیمه ی کاملا روشن آن را نخواهد دید.

فضاپیمای داون در یک ماه آینده به گونه ای مارپیچ وار به سرس نزدیک و نزدیک تر خواهد شد تا بتواند در ماه آوریل به "مدار پیمایش"در فاصله ی ۴۴۰۰ کیلومتری سرس برسد. داون در این مدار، دوربین علمی و طیف سنج نقشه برداری نور دیدنی و فروسرخخود را به کار خواهد انداخت تا گردآوری تصاویر و داده ها از سرس را بیاغازد.

سرعت آرام گردش مداری داون به این فضاپیما اجازه خواهد داد تا در هر دور گردش، بیش از ۳۷ ساعت را به بررسی سمت روزِ سرس بگذراند. ناسا در سالی که پیشِ روست، باز هم این فضاپیما را به مدارهای پایین تر خواهد برد تا به پایین ترین مدار که در فراز حدود ۳۸۰ کیلومتری سطح سرس خواهد بود برسد.
در این تصویر هم مارپیچ مداری داون را از مدار پیمایشی تا مدار فراز-بلند نقشه برداری می بینید. مسیر فضاپیما در مدت شش هفته به رنگ آبی تا سرخ نشان داده شده. بخش های نقطه چین سرخ نمایانگر جاهایی هستند که فضاپیما سامانه ی پیشران یونیخود را روشن نمی کند. تصویر بزرگ تر
واژه نامه:
Dawn - Ceres - asteroid - Vesta - dwarf planet - humankind - planetary body - Sun - survey orbit - science camera - visible - infrared - mapping spectrometer - NASA - ion propulsion

منبع: universetoday

ستارگان پنهان در مرکز کهکشان راه شیری

$
0
0
این تصویر در دو اندازه ی دیگر: بزرگ- بسیار بزرگ تر (۳۱ مگابایت)
مرکز کهکشان راه شیری ما به دلیل وجود ابرهای مات و کدر گاز و غبار در آن جا، از چشمان کاوشگر تلسکوپ های نوری پنهان است.
ولی برای یک تلسکوپ فروسرخ مانند تلسکوپ فضایی اسپیتزر، گاز و غبار مانع چندانی به شمار نمی رود. برای نمونه در این چشم انداز خیره کننده، دوربین های فروسرخاین تلسکوپ با نفوذ در این غبارها، ستارگان ناحیه ی شلوغ مرکز کهکشانرا آشکار کرده اند.
در این چشم انداز پرجزییات با رنگ آمیزی علمیکه از پیوند چندین نمای کوچک تر درست شده، ستارگان سرد و پیرتر به رنگ های آبی نمایانده شده اند و ابرهای غبار و ستارگان داغ و جوان درون پرورشگاه های ستاره ای نیز به رنگ های سرخ دیده می شوند. تنها همین چندی پیش بود که دانشمندان برای نخستین بار دریافتندمرکز کهکشان راه شیری هم توان ساخت ستارگان تازهرا دارد.
مرکز کهکشان حدود ۲۶۰۰۰ سال نوری از ما دور است و در راستای صورت فلکی کمان (قوس) جای دارد. در چنین فاصله ای، پهنای این چشم انداز نزدیک به ۹۰۰ سال نوری است.

در همین زمینه: * سفر به مرکز کهکشان * اینجا مرکز کهکشان ماست   
و: * دستاورد همکاری تلسکوپ های هابل و اسپیتزر برای تصویرسازی از مرکز کهکشان 

واژه نامه:
Galactic Center - Milky Way Galaxy - optical telescope - Spitzer Space Telescope - infrared - star - false-color - stellar nursery - constellation Sagittarius

منبع: apod.nasa.gov

شبدر چهاربرگ کیهانی

$
0
0
* شبدرسه برگ را همه جا می توان یافت: در چمنزار، در باغ، و در جنگل. ولی یک شبدر چهار برگکمیاب است و گفته اند که دیدنش خوش شانسی می آورد!
* اکنون اخترشناسان با بهره از تلسکوپ فضایی هابل یک شبدر چهاربرگ کیهانی را یافته اند. این شبدر از چهار تصویرِ "یک"ابرنواختردرست شده که در پشت یک کهکشان و در فاصله ای دورتر از آن منفجر شده.
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
این چهار تصویر به گرد یک کهکشان بیضیگوندر یک خوشه ی کهکشانیبه نام MACS J1149.6+2223 درست شده اند. آرایش آن ها به گونه ایست که یک نمای صلیب-گونه پدید آورده اند، چیزی که در اخترشناسی به نام "صلیب انیشتین"شناخته می شود. [ببینید: * صلیب انیشتین در دل یک کهکشان]

گرانش نیرومندِ این کهکشان و همچنین خوشه ی کهکشانی‌اش در اثر پدیده ای که همگرایی گرانشینام دارد، همانند یک عدسی نور این ابرنواختر را خم و بزرگنمایی کرده اند. فاصله ی این کهکشان و خوشه اش از زمین ۵ میلیارد سال نوری است در حالی که ابرنواخترِ پشتش بسیار دورتر است و ۹.۳ میلیارد سال نوری از ما فاصله دارد.
این دو تصویر در اندازه های بزرگ تر: سمت راست- سمت چپ
به طور معمول، نور ابرنواخترها پس از چند ساعت تا چند روز خاموش می شود. در این مورد هم چنین شد و این چهار تصویر ناپدید شدند ولی اکنون اخترشناسان پیش بینی می کنند که شانسی کمیاب برای دیدن ظهور دوباره ی یک ابرنواختر یافته اند.
این تصویر در اندازه ی بزرگ- بزرگ تر

مدل های رایانه ای از این خوشه نشان می دهند که در پنج سال آینده، تصویر دیگری از این انفجار ستاره ای پدیدار خواهد شد. همچنین احتمال می رود که در سال ۱۹۹۵ هم تصویر دیگری از آن پدیدار شده بوده که اخترشناسان ندیده و از دستش داده اند.

پدیدار شدن های چندباره ی این ابرنواختر به دلیل مسیرهای گوناگونی است که پرتوهای نورِ آن از لابلای پیچ و خمِ توده های ماده ی تاریکدر این گروه کهکشانی می پیمایند. نور هر تصویر برای گذر از درون خوشه، مسیر متفاوتی را می پیماید که درازایش با مسیرهای دیگر فرق می کند و در نتیجه در زمان متفاوتی هم به چشم ما می رسد.

واژه نامه:
Three-leaf clover - plant - lawn - garden - forest - four-leaf clover - Hubble Space Telescope - supernova - elliptical galaxy - cross - Einstein Cross - galaxy cluster - gravitational lensing - MACS J1149.6+2223 - Earth - maze - galactic grouping

منبع: hubblesite

کهکشانی بالغ در کیهان جوان

$
0
0
تصویری از تلسکوپ اسا/ناسای هابل. چارگوش کوچک درون تصویر جایگاه کهکشان غبارآلود و درودست A1689-zD1 در پشت خوشه ی کهکشانی آبل ۱۶۸۹ را نشان می دهد. انبوه جرم خوشه، نور اجرام دورتر، از جمله A1689-zD1 را خمانده و آن ها را دیدارپذیرتر کرده. تصویر بدون چارگوش کوچک در پایین نشان داده شده. تصویر بزرگ تر- اندازه های دیگر را در این پیوندببینید
* گروهی از اخترشناسان با بهره از دو تلسکوپ بزرگ، یکی از کهکشان های روزگار دور کیهان را بررسی کرده و دریافته اند که با وجود جوانی، بسیار تکامل یافته و بالغ است.

یکی از دورترین کهکشان هایی که تاکنون دیده شده با نام A1689-zD1، نخستین دیدگاه از وجود گرد و غبار در یک سامانه ی ستاره زاییبه این دوردستی و همچنین شواهدی وسوسه انگیز از رشد سریع کهکشان ها پس از مهبانگ را برای اخترشناسان فراهم کرده است.

یک نمای نور دیدنی/فروسرخ از چشم دستگاه WFC3
تلسکوپ فضایی هابل. این تصویر بزرگنمایی بخشی از
خوشه ی آبل ۱۶۸۹ است که A1689-zD1 در آنست.
A1689-zD1 همان رگه ی سرخ درون چارگوش است
که در اثر پدیده ی همگرایی گرانشی به دلیل وجود انبوه
جرم خوشه، درخشش دیداری آن بیشتر شده است.
تصویر بزرگ تر-اندازه های دیگر را در این پیوندببینید
در این مشاهدات تازه، دانشمندان برای دریافت تابش کم‌سوی غبارهای سرد در این کهکشان، از آرایه ی آلما بهره جستند و برای اندازه گیری فاصله اش هم دست به دامان تلسکوپ بسیار بزرگرصدخانه ی جنوبی اروپا (ESO) شدند.

این گروه از اخترشناسان به رهبری دارا واتسون از دانشگاه کپنهاگ با بهره از دستگاه X-افکن (x-shooter) روی تلسکوپ بسیار بزرگ (VLT) به همراه آرایه ی بزرگ میلیمتری/زیرمیلیمتری آتاکاما (آلما، ALMA)، یکی از جوان ترین و دورترین کهکشان هایی که تاکنون یافته شده را مشاهده کرده و از این که این سامانه بسیار تکامل یافته تر از چشمداشت ها بود شگفت زده شدند. درصد غبارهای این کهکشان هم ارز یک کهکشان بسیار بالغ، مانند راه شیری بود. چنین غبارهایی عنصری کلیدی برای زندگی هستند زیرا به پیدایش سیاره ها، مولکول های پیچیده و ستارگان معمولی کمک می کنند.

A1689-zD1، کهکشانی بسیار دور است (۱). تنها چیزی که دیدن این کهکشان را امکان پذیر ساخته وجود یک عدسی گرانشیاست که نورش را تا ۹ برابر تقویت کرده. این عدسی گرانشی یک خوشه ی کهکشانیزیبا به نام آبل ۱۶۸۹است که میان ما و این کهکشان جوان جای دارد. بدون کمک چنین چیزی، تابش ناچیز این کهکشانِ کم‌سو بسیار ضعیف تر از آن بود که توسط تلسکوپ های ما دریافت و دیده شود. [این خوشه را اینجا هم دیده بودید: * خوشه ای از کهکشان ها که فضا را خم کرده]

ما A1689-zD1 را در زمانی می بینیم که تنها حدود ۷۰۰ میلیون سال از عمر کیهان می گذشت -پنج درصد از سن کنونی آن (۲). این کهکشان یک سامانه ی به نسبت ساده است- بسیار کم جرم تر و کم نورتر از بسیاری از اجرامی که تاکنون در این گام زندگی در آغاز کیهان بررسی شده بودند، و از همین رو یک نمونه ی معمولی تر از کهکشانی در آن دوران به شمار می رود.

نمای زیبای خوشه‌ی کهکشانی آبل ۱۶۸۰ از چشم هابل.
چنان چه در جای جای تصویر می بینید، گرانش نیرومند
این خوشه ی پرجمعیت و پرجرم، مانند یک عدسی نور
اجرام دورتر را خمانده و آن‌ها را به شکل رگه هایی از
نور، دیدارپذیر ساخته است. تصویر بزرگ تر-
اندازه های دیگر را در این پیوندببینید
ما اکنون A1689-zD1 را در دوران "بازیونِش"کیهان می بینیم، روزگاری که نخستین ستارگان، سپیده دم کیهان را آوردند، برای نخستین بار کیهان پهناور و شفاف را روشن کردند و بر دوران بلند "تاریکی"آن مهر پایان زدند. دانشمندان به هنگام رصد این کهکشان انتظارِ دیدنِ یک سامانه ی نوپا را داشتند ولی با شگفتی، آن را سرشار از مولکول های شیمیایی پیچیده و غبارهای میان ستاره اییافتند.

دارا واتسون می گوید: «پس از تایید فاصله ی این کهکشان به کمک VLT متوجه شدیم که پیش تر، توسط آلما هم رصد شده بوده. ما انتظار یافتن چیز بیشتری را نداشتیم، ولی می توانم بگویم همگی‌مان پس از این که دریافتیم آلما نه تنها آن را دیده بوده، بلکه دیدگاه بسیار روشن و خوبی هم از آن داشته هیجان زده شدیم. یکی از هدف های اصلی رصدخانه ی آلما، یافتن کهکشان هایی در آغاز کیهان با بهره از گسیلش های گاز و غبار سرد آن ها بود- و چنین شد که به این کهکشان رسیدیم.»

این کهکشان یک نوزاد کیهانی بود- ولی با رشد سریع و زودهنگام. یک کهکشان در چنین سنی انتظار می رود بدون عنصرهای شیمیایی سنگین باشد - هر چیزی سنگین تر از هیدروژن و هلیوم؛ عنصرهایی که در زبان اخترشناسی "فلز"نامیده می شوند. این عنصرهای سنگین تر در دل ستارگان ساخته شده و سپس به هنگام انفجار ستاره و یا به روش های دیگر در فضا پراکنده می شوند. از آن گذشته، برای آن که فراوانی عنصرهای سنگین مانند کربن، اکسیژنو نیتروژنبه اندازه ی چشمگیری برسد، این فرآیند باید برای چندین نسل از ستارگان تکرار شود.

شگفت آن که به نظر می رسید کهکشان A1689-zD1 در طیف فروسرخِ دور، به میزان بسیار پرتو می گسیلد (۳)؛ این نشان می داد که A1689-zD1 تاکنون ستارگانی بسیار با مقادیر چشمگیری "فلز"ساخته، و همچنین نمایانگر آن بود که این کهکشان نه تنها دارای غبار است، بلکه نسبت غبار به گاز آن همانند کهکشان های بسیار بالغ تر و رسیده تر است.

نمای به دست آمده از "پیمایش دیجیتالی آسمان ۲"که
بخشی از آسمان را در صورت فلکی گیسو (دوشیزه)،
پیرامون خوشه ی کهکشانی آبل ۱۶۸۹ نشان می دهد
هر یک از نقطه های درون این تصویر یک کهکشان
است که به ما بسیار نزدیک تر است.
تصویر بزرگ تر- اندازه های دیگر را در این پیوندببینید
دارا واتسون توضیح می دهد: «اگرچه ریشه ی دقیق غبارهای این کهکشان همچنان ناشناخته است، ولی یافته های ما نشان می دهد که روند تولید آن بسیار سریع بوده است: تنها در مدت ۵۰۰ میلیون سال از آغاز ستاره زایی در کیهان. با در نظر گرفتن این که بیشتر ستارگان میلیاردها سال عمر می کنند، ۵۰۰ میلیون سال در سنجه ی کیهانی یک چارچوب زمانی بسیار کوتاه است.»

این یافته ها نشان می دهند که A1689-zD1 یا ستاره زایی را از ۵۶۰ میلیون سال پس از مهبانگ با نرخی میانگین و پیوسته آغاز کرده بوده، و یا این که یک دوره ی ستاره فشانیآتشین و شدید را گذرانده و سپس وارد مرحله ی ستاره زایی آرام شده بوده.

تا پیش از این دستاوردها، اخترشناسان نگران آن بودند که چنین کهکشان های دوردستی را نشود از این راه مشاهد کرد، ولی تنها یک نگاه کوتاه با آرایه ی آلما کافی بود تا A1689-zD1 دیده و شناسایی شود.

کرستن کانودسن از دانشگاه صنعتی چالمرزسوئد، و یکی از نویسندگان این پژوهش هم می افزاید: «یه نظر می رسد این کهکشان غبارآلودِ شگفت انگیز، نخستین نسل ستارگانش را با شتاب ساخته است. آلما می تواند به ما کمک کند تا در آینده کهکشان های بیشتری از این گونه را پیدا کرده و به راز اشتیاق آن ها برای رشد سریع پی ببریم.»

در این ویدیو بخشی از آسمان پیرامون خوشه ی آبل ۱۶۸۹ بزرگنمایی شده و به آن می رسد. نگارش های گوناگون این ویدیو را می توانید در این پیونددریافت کنید.

--------------------------------------------------------------
یادداشت ها:
۱)این کهکشان در گذشته در تصاویر هابل هم دیده شده بود و احتمال می رفت که بسیار دور باشد، ولی در آن زمان نتوانسته بودند فاصله اش را اندازه بگیرند.

۲)هم ارز سرخگرایی (انتقال به سرخ) برابر با ۷.۵.

۳)این تابش در اثر گسترش کیهانکِش آمده و با گذشت زمان، تا به زمین برسد به محدوده ی طول موج هایمیلیمتری رسیده، از همین رو تنها آرایه ی آلما می تواند آن را ببیند.

واژه نامه:
ALMA - VLT - galaxy - Big Bang - A1689-zD1 - ESO - Very Large Telescope - Darach Watson - X-shooter - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array - ALMA - Milky Way - planet - molecule - star - gravitational lens - galaxy cluster - Abell 1689 - Earth - reionisation - Dark Ages - interstellar dust - element - metal - carbon - oxygen - nitrogen - far infrared - star formation - starburst - Kirsten Knudsen - Hubble - redshift - wavelength - Digitized Sky Survey 2 - constellation of Virgo - The Virgin

حلقه سبز در آب و آسمان

$
0
0
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
چند موقعیت کلیدی دست به دست هم دادند تا این نمای شگفت انگیز که برنده ی جایزههم شده آفریده شود: یک شب تاریک، چند ابر، یک نمایش حماسی شفقی، و یک آبگیر که هم به اندازه ی کافی آرام بود و هم بیش از اندازه یخ نبسته بود تا نور ستارگان را بازبتاباند.
این چشم اندازژانویه ی سال گذشته در ایسلندبه تصویر کشیده شد و در آن آسمان پرخروش ولی آرام را بر فراز یخچال وتنایوکولمی بینیم و دریاچه ی یخچالی یوکولسارلونرا هم در پیش زمینه.
در تصویر دوم، نمودار صورت های فلکی بازتابیده در این دریاچه ی نیمه یخ زده هم به تصویر افزوده شده.
خورشید ما همچنان نزدیک بیشینه ی فعالیتشاست و ابرهای پرانرژیپلاسمابه درون سامانه اش می دمد، از همین رو آسمان هایپوشیدهاز شفقدر جاهای نزدیک به قطب هایزمین پدیده هایی آشنا هستند و بسیاردیده می شوند.
این تصویر در اندازه ی "اندکی"بزرگ تر
چند شفق قطبی دیگر که در همین ناحیه به تصویر کشیده شده بودند: 
* آینه سبز(این عکس هم برنده ی جایزه شده بود)

واژه نامه:
star - Iceland - Vatnajökull Glacier - Jökulsárlón - Iceberg Lagoon - Aurora - Earth - pole - Sun - Solar Maximum - plasma - Solar System

منبع: apod.nasa.gov

فوران آتش زیر پای ستارگان

$
0
0
این تصویر در ابعاد کامل
نخست بوی عجیبی آمد، سپس صدای انفجار مهیبی به گوش رسید. ولی چیزی که پس از آن ها پدیدار شد از همه شگفت انگیزتر بود.
این عکس باورنکردنی در نیمه ی یکی از شب های ماه گذشته و با دوربینی گرفته شده که از پیش به امید ثبت یک فوران احتمالی از "وُلکان دِ فوئگو" (آتشفشان آتش) در گواتمالاآماده شده بود. چنان چه در عکس دیده می شود، گدازه هااز کناره های آتشفشانسرازیر شده اند، خاکستربه آسمان می رود و حباب های گداخته ی تفتال (ماگما) هم از درون دهانه ی آتشفشانبه بیرون پرتاب می شوند.
در پس زمینه ی تصویر، چراغ های شهر اسکوینتلادیده می شود، یکی از چند شهر نزدیک این آتشفشان که در گذشته بیننده ی چندین فوران تماشاییاز آن بوده.
بالای چشم انداز، در دل آسمان که در مقایسه با چشم انداز زمینی آرام است، ستارگان آشنای شب را می بینیم. در تصویر دوم نام شماری از این ستارگان و نمودار صورت های فلکی‌شان به تصویر نخست افزوده شده.
آتشفشان فوئگوبه طور معمول و در سطح پایینفعالیت دارد ولی این که فوران تماشایی بعدی‌اش کِی رخ خواهد داد معلوم نیست.
در همین زمینه: * آتشفشان زیر کهکشان

واژه نامه:
Volcán de Fuego - Volcano of Fire - Guatemala - Lava - volcano - ash - magma bubble - caldera. - Escuintla - star

منبع: apod.nasa.gov

همسایه ای که روزگاری خوش آب و هوا بوده!

$
0
0
* بر پایه ی پژوهشی تازه، در روزگاران دور بر روی سیاره ی بهرام، اقیانوسی با حجم آبی بیش از اقیانوس منجمد شمالیوجود داشته که سطحی گسترده تر از اقیانوس اطلسرا بر روی این سیاره می پوشانده.

در این ویدیوی ۳۰ ثانیه ای، نمایی هنری از یک روز بهرام در چهار میلیارد سال پیش را می بینید.
نگارش های گوناگون این ویدیو را می توانید در این پیونددریافت کنید.  
این دستاورد پژوهشی است که یک گروه بین المللی از دانشمندان با بهره از تلسکوپ بسیار بزرگ رصدخانه ی جنوبی اروپا (اِسو، ESO)، دستگاه های رصدخانه ی دبلیو. ام. کک، و تاسیسات تلسکوپی فروسرخ ناسابر روی جر بهرام انجام داده اند و در یک بازه ی شش ساله، از ویژگی های آبموجود در بخش های گوناگون جو بهرام نقشه برداشته اند. این نقشه های تازه نخستین نمونه از این دست نقشه ها هستند. دستاورد این پژوهش ها در نگارش برخط (آنلاین) نشریه ی ساینس منتشر شده است.

حدود چهار میلیارد سال پیش، سیاره ی جوان بهرام (مریخ)به اندازه ی کافی آب داشته که سرتاسر سطحش را با آب مایعی به ژرفای ۱۴۰ متر بپوشاند، ولی به احتمال بسیار، بیشتر این آب ها در اقیانوسی گرد آمده بود که تقریبا نیمی از نیمکره ی شمالی سیاره را پر کرده بود و در برخی از مناطق، ژرفایش به بیش از ۱.۶ کیلومتر هم می رسیده.

جرونیمو ویلانووا، یکی از دانشمندان مرکز پروازهای فضایی گوداردناسا در گرین بلت مریلند آمریکا می گوید: «پژوهش ما با تعیین مقدار آبی که از بهرام به فضا رفته، برآوردی ناب و استوار از مقدار آبی که روزگاری در این سیاره بوده ارایه می کند.» ویلانووا که نویسنده ی اصلی این پژوهش بوده می افزاید: «ما با این دستاورد می توانیم به شناخت بهتری درباره ی تاریخ آب های بهرام دست بیابیم.»

این برآورد تازه بر پایه ی مشاهدات دقیقی که از دو گونه ی اندکی متفاوت از آب در جو بهرام انجام شده به دست آمده است. یکی از آن ها همان گونه ی آشنای آب است که از دو اتم هیدروژنو یک اتم اکسیژندرست شده (H۲O). دیگری HDO است، که به نام آب نیمه-سنگینشناخته می شود؛ یک گونه ی طبیعی آب که در آن یکی از اتم های هیدروژن، جای خود را به ایزوتوپ سنگین تر هیدروژن، یعنی دوتریومداده (یک اتم هیدروژن+ یک اتم دوتریوم+ یک اتم اکسیژن).

از آنجایی که این آب دوتریوم‌دار سنگین تر از آب معمولی است، دسترفت آن به درون فضا از راه تبخیر هم دشوارتر است. بنابراین هر چه دسترفت آب از سیاره بیشتر باشد، نسبت HDO به H۲O در آبی که به جا مانده هم بیشتر خواهد بود (۱).

این پژوهشگران شناسه های شیمیایی این دو گونه ی آب را با بهره ازتلسکوپ بسیار بزرگِ اِسو در شیلی، و دستگاه هایی در رصدخانه ی دبلیو. ام. کک و تاسیسات تلسکوپی فروسرخ ناسا در هاوایی شناسایی کردند (۲). دانشمندان با مقایسه ی نسبت HDO با H۲O می توانند به میزان افزایش HDO پی برده و در نتیجه بفهمند چه مقدار آبی به فضا گریخته است. این به نوبه ی خود به آن ها اجازه می دهد تا مقدار آبی که در گذشته روی بهرام بوده را تعیین کنند.

در این بررسی، این گروه به مدت شش سال -تقریبا هم ارز سه سال بهرامی- با گرفتن عکس های سرتاسری از پراکندگی H۲O و HDO و اندازه گیری نسبت آن ها، بارها از پراکندگی H۲O و HDO نقشه برداشتند. این نقشه ها حتی با آن که بهرام امروزی به کلی بیابان شده، دگرگونی های فصلی و ریز-اقلیم هایآن را آشکار می کنند.
برداشت یک هنرمند از سیاره ی بهرام در چهار میلیارد سال پیش. تصویر بزرگ تر- اندازه های دیگر را در این پیوندببینید
نویسنده ی همکار این پژوهش، اولی کفله از اِسو، که مسئول ساخت یکی از ابزارهای به کار رفته در پژوهش هم بود می گوید: «قدرت سنجش از راه دور سیاره ها با بهره از تلسکوپ های نجومی دوباره مرا مبهوت کرد: ما اقیانوسی باستانی را در فاصله ی بیش از ۱۰۰ میلیون کیلومتری یافته ایم.»

این گروه به ویژه علاقمند به مناطقی نزدیک قطب های شمال و جنوب بودند، زیرا کلاهک های یخ قطبی سیاره بزرگ ترین ذخیره گاه های آب این سیاره اند. گمان می رود آبی که در آن جا ذخیره شده سند فرگشت آب های بهرام، از روزگار آبناک سیاره به نام "دوراننوحی"یا Noachian - که حدود ۳.۷ میلیارد سال پیش پایان پذیرفت- تا امروز را در خود دارد.

این دستاوردهای تازه نشان می دهند که آبِ HDOی درون جو بهرام در ناحیه ی نزدیک قطب هفت برابر این آب در اقیانوس زمین است، پس می توان برآورد کرد که این نسبت در کلاهک های پایدار قطبی سیاره هشت برابر است. برای چنین نسبت بزرگی، بهرام می بایست حجم آبی ۶.۵ برابر چیزی که اکنون در کلاهک های قطبی‌اش است را از دست داده باشد. پس اقیانوس باستانی این سیاره می بایست دارای حجمی دستکم ۲۰ میلیون کیلومتر بوده باشد.

با توجه به سطح امروزین بهرام، یک جایگاه احتمالی برای این آب می توانسته هامونه ی (کویره ی) شمالیسیاره باشد. دشت های این هامونه به خاطر سطح پَستی (کم ارتفاعی) که دارند، مدت هاست که به عنوان نامزدهایی خوب برای این جایگاه در نظر گرفته شده اند. اقیانوس باستانی در آن جا می توانسته ۱۹% سطح سیاره را بپوشاند- برای مقایسه، اقیانوس اطلس ۱۷% سطح زمین را پوشانده است.

مایکل موما، یک دانشمند ارشد در مرکز گودارد و نویسنده ی دوم این پژوهشنامه می گوید: «سیاره ی بهرام با این همه آبی که از دست داده، احتمالا دوره ی آبناکیِ بسیار بلندتری نسبت به آنچه تاکنون پنداشته می شد را گذرانده بوده که نشان می دهد احتمالا مدت بیشتری هم زیست پذیری بوده.»

چه بسا آب های بهرام در گذشته از این هم بیشتر بوده و بخشی از آن به زیر سطح فرو رفته. از آن جایی که این نقشه های تازه ریز-اقلیم ها و تغییرات در محتوای آب جَوی سیاره را در گذر زمان نشان می دهند، پس شاید بتوان با بهره از آن ها به کاوش آب های زیرسطحی هم پرداخت. 

در ویدیوی ۲۰ ثانیه ای زیر، نمایی هنری از بهرام در چهار میلیارد سال پیش را می بینید که به آرامی آب هایش بخار شده و تبدیل به برهوتی خشک می شود. نگارش های گوناگون این ویدیو را می توانید در این پیونددریافت کنید:


در همین زمینه:  
و:
--------------------------------------
یادداشت ها:
۱)در اقیانوس های زمین، در برابر هر مولکول HDO، حدود ۳۲۰۰ مولکول H۲O وجود دارد.

۲)اگرچه کاوشگرهای روی سطح بهرام و مدارگردهای درون مدار آن می توانند از همان جایی که هستند، سنجش های بسیار دقیق تری انجام دهند، ولی توان دیدبانی سرتاسر جو بهرام را ندارند. طیف نگارهای فروسرخی که روی تلسکوپ های بزرگ زمینی نصب شده اند این کار را به بهترین شیوه انجام می دهند.

واژه نامه:
Mars - Earth - Arctic Ocean - planet - Atlantic Ocean - ESO - Very Large Telescope - W. M. Keck Observatory - NASA - Infrared Telescope Facility - atmosphere - Science - liquid water - Geronimo Villanueva - Goddard Space Flight Center - hydrogen - atom - oxygen - H2O - HDO - semi-heavy water - deuterium - microclimate - Ulli Kaeufl - Noachian period - Northern Plains - Michael Mumma - molecule - spectrograph

پای دیوار ماکیان در آمریکای شمالی

$
0
0
این تصویر در دو اندازه ی: بزرگ- بزرگ تر
پشته ی W-شکل برافروخته ای که در این چشم انداز روشن و زنده یکیهانی می بینید به نام دیوار ماکیان شناخته می شود.
این پشته که خود بخشی از یک سحابی گسیلشی (نشری)گسترده تر، با پیکره ای آشنا و متمایز به نام سحابی آمریکای شمالی* است، حدود ۲۰ سال نوری گستردگی دارد و در بخشی از سحابی آمریکای شمالی جای گرفته که نمایانگر ساحل باختری مکزیکاست.
این نمای دوتکه ی کیهانی از همگذاری داده های تصویری باند باریک درست شده و تابش سرخ فام اتم های یونیده ی هیدروژنیکه پس از یونش، دوباره الکترون گرفته اند را می نمایاند. به کمک این همگذاری، نه تنها جبهه ی درخشان یونشی، بلکه پیکره های غباری که در برابر درخشش آن به حالت ضدنور و تیره در آمده اند نیز با جزییات خوب دیده می شوند.
این پیکره های تیره توسط تابش های پرانرژی ستارگان بزرگ، جوان، و داغی که در منطقه هستند پس زده و تراشیده شده اند. این ها ابرهایی از گاز و غبار سردند که احتمالا در دلشان ستارگانی تازه در حال شکل گیری است.
خود سحابی آمریکای شمالی یا NGC ۷۰۰۰ حدود ۱۵۰۰ سال نوری از زمین فاصله دارد. برای رصد آن، شمال خاور ستاره ی پرنور دُنب (رِدف) در صورت فلکی بلندپرواز ماکیانرا جستجو کنید.

----------------------------------
*)نام این سحابی به دلیل همانندی‌اش با نقشه ی آمریکای شمالی روی آن گذاشته شده-م

در همین زمینه: * پلیکان در کنار آمریکای شمالی

واژه نامه:
Cygnus Wall - emission nebula - The North America Nebula - narrowband - hydrogen - atom - electron - ionization - silhouette - star - NGC 7000

منبع: apod.nasa.gov

اگر می شد امواج رادیویی را دید...

$
0
0
نبرد میان جانوران شگفت انگیز کیهانی- این نمای گوشه ای از آسمان در طیف رادیویی است
با این که گفته شده چشم یک انسان عادی می تواند میان هفت تا ده میلیون فام گوناگون رنگ را از هم بازشناسد، ولی واقعیت اینست که چشمان ما تنها نسبت به بخش کوچکی از کل طیف الکترومغناطیسیحس دارند، دامنه ای که هم ارز طول موج های۴۰۰ تا ۷۰۰ نانومتر است. بالاتر و پایین تر از این بخش، دامنه ی بسیار گسترده ای از طول موج های الکترومغناطیسی جای دارد، از پرتوهای طول موج ریز ولی نیرومند گاماتا امواج بسیار بسیار بلند و کم-بسامد رادیویی.

اخترشناسان کیهان را در همه ی طول موج ها رصد می کنند زیرا اجرام و پدیده های بسیاری در فضا هست که به هیچ وجه در دامنه‌ی طول موج های دیدارپذیر برای چشم انسان جای ندارند؛ حتی ممکن است جرمی که چشم انسان توان دیدش را دارد، در پس ابرهای چگال گاز و غبار پنهان شده و تنها در طول موج های دیگر بتوان به وجودشان پی برد.

عکس آبل ۲۲۵۶ در طیف نور دیدنی (مریی)
اندازه ی بزرگ تر
ولی اگر چشم ما به همان اندازه که می تواند نور دیدنی (مریی) را ببیند، توان دیدن طول موج های دیگر را هم داشت (یعنی طول موج های بلندتر از نورِ دیدنی را در فام "سرخ"، و طول موج های بلندتر از نور دیدنی را در فام "بنفش"می دید، همه ی آبی ها، سبزها، و زرها هم در میانشان)، دنیای پیش چشممان کاملا متفاوت می شد، به ویژه آسمان شب که آن را پر از شکل های خیال برانگیز می دیدیم، مانند چیزی که در تصویر بالا است.

این تصویر با بهره از مشاهداتی پدید آمده که با کمک آرایه ی بسیار بزرگ (VLA) در نیومکزیکو انجام شده اند و در آن، گروهی از ۵۰۰ کهکشانِ در حال برخورد به نام آبل ۲۲۵۶در فاصله ی ۸۰۰ میلیون سال نوری زمین دیده می شود. آبل ۲۲۵۶ یا تنها آ۲۲۵۶ یکی از هدف های فریبنده و جذاب اخترشناسان برای بررسی در سرتاسر طیف الکترومغناطیسی است و در این تصویر، تنها پرتوهای رادیویی گسیلیده از آن با رنگ های سازگار با توان دید انسان نشان داده شده است.

پهنای زاویه ای این تصویر به اندازه ی یک قرص کامل ماهاست و گویی در آن نبردی فضایی میان جانوران جادویی کیهان جریان دارد! البته در واقعیت، پهنای این رزمگاه کیهانی حدود ۴ میلیون سال نوری است.

در تصویر دوم، عکسی که ستاره شناس آماتور، ریک جانسون در طیف نور دیدنی (مریی) از آ۲۲۵۶ گرفته را می بینید.

مشاهدات رادیویی VLA به پژوهشگران در شناخت رویدادهایی که در آ۲۲۵۴در حال رخ دادنست، یعنی برخوردهای کهکشان هادر خوشه های کهکشانی، کمک خواهد کرد. فریزر اوئن از رصدخانه ی ملی رادیواخترشناسی (NRAO) می گوید: «این تصویر جزییاتی از برهم کنش های میان دو خوشه ی در حالِ یکی شدن را نشان می دهد و به ما می گوید که در چنین رویارویی هایی، فرآیندهای فیزیکی‌‌ای در کارند که در گذشته انتظار رخ دادنشان نمی رفت.»
سرتاسر آسمان شب در طیف رادیویی
واژه نامه:
human eye - electromagnetic spectrum - wavelength - EM spectrum - gamma ray - frequency - radio wave - Very Large Array - Abell 2256 - A2256 - full Moon - Rick Johnson - VLA - galaxy cluster - Frazer Owen - National Radio Astronomy Observatory - NRAO

منبع: universetoday

دیوار بزرگ چین در مهتاب

$
0
0
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
این عکس آدینه ی گذشته گرفته شده و در آن چشم انداز کوهستانی شمال پکندر کشور چینرا می بینیم که همزمان با غروب خورشید، قرص تقریبا کامل ماه هم از پشت آن ها برخاسته است.
این قرص ماه همچنین نزدیک نقطه ی اوج مداری (اَپازم) خود نیز بود، یعنی کامل شدنش تقریبا همزمان با رسیدن به دورترین نقطه ی مدار بیضی‌اش به گرد سیاره ی زمین بود و از همین رو کوچک ترین و کم نورترینماه کامل امسال را پدید آورد (ریزماه).
بخش پرپیچ و خم "جیانکو"از دیوار بزرگ چیندر چشم انداز نمایانست. افسانه ای درباره ی دیوار بزرگ چین وجود داشته که پیشینه اش حتی به پیش از عصر فضا می رسد و بر پایه ی آن، این دیوار را می شد از روی سطح ماههم دید. ولی اکنون می دانیم که این سازه ی بزرگ تمن بشر را حتی از مدار پایین زمین همبا سختی بسیار می توان بازشناخت. [خواندید: * آیا دیوار بزرگ چین از فضا دیده می شود؟]
بگذریم! در این تصویر، کره ی ماه با آن که در دورترین فاصله از زمین جای دارد، ولی همچنان بر آسمان نیمه روشن نور می افشاند. نوار محو و صورتی رنگی که در آسمان پیرامون ماه می بینید به نام "کمان پادشفق"یا "کمربند ناهید"شناخته می شود.
گفتنی است لایه ی خاکستری رنگ زیر کمربند ناهید هم "سایه ی زمین"خودمانست. 

دو نمونه ی خوب از کمربند ناهید: 

واژه نامه:
Full Moon - Sun - Beijing - China - apogee - elliptical orbit - planet - Earth - Jiankou - Great Wall - low orbit - Moon - antitwilight arch - belt of Venus

منبع: apod.nasa.gov

رقص شفق های گانیمد وجود یک اقیانوس زیر سطح آن را تایید کرد

$
0
0
برداشت هنری از گانیمد در مدار گردش به دور مشتری. تلسکوپ هابل شفق هایی را روی این ماه دیده که میدان های مغناطیسی درون
آن مهار می شوند. تصویر بزرگ تر
ستاره شناسان با کمک تلسکوپ فضایی هابل وجود یک اقیانوس زیرسطحی در گانیمد، ماه سیاره ی مشتریرا تایید کرده اند. این تایید نه با مشاهدات مستقیم، بلکه با بهره از الگوهایی که در شفق های درخشنده ی آن می دیدند و نشانگر وجود آب شور بود انجام شد. این ترفندیست که همچنین می تواند برای جستجوی زندگی بیگانه در ورای سامانه ی خورشیدیهم سودمند باشد.

دانشمندان از مدتها پیش بر این گمان بودند که گانیمد یک دریا را در دلش پنهان کرده است، ولی هرگز شواهد و نشانه های قطعی از آن به دست نیاورده بودند. خوانش های مغناطیسی توسطکاوشگر گالیله ی ناسادر دهه ی ۹۰ به وجود اقیانوسی در ژرفای ۱۷۰ کیلومتری زیر سطح اشاره داشتند، ولی این سیگنال ها را می شد به میدان مغناطیسیدرونی گانیمد نیز مربوط دانست. یواخیم ساور از دانشگاه کلن آلمان می گوید: «از دیدگاه بررسی داده ها، نتیجه ۵۰-۵۰ بود.»

اکنون ساور و همکارانش از تلسکوپ فضایی هابل برای بررسی شفق های این ماه بهره گرفته اند. گانیمد بزرگ ترین ماه در سامانه‌ی خورشیدی است و یک دینام درونی دارد که بسیار همانند زمین خودمان، برایش یک میدان مغناطیسی تولید می کند. شفق هایگانیمد توسط این میدان پدید می آیند ولی همچنین در اثر برهم کنش های آن با میدان مفناطیسی مشتری، این شفق ها در بازه ی زمانی تقریبی پنج ساعته، می لرزند و به پس و پیش جابجا می شوند.

افزون بر آن، این شفق ها از یک اقیانوس زیرسطحی هم می توانند تاثیر بگیرند. دلیلش اینست که یک اقیانوس آب شورِ رسانای الکتریکی در حضور یک دینام درونی، میدان مغناطیسی خودش را تولید می کند. این اقیانوس می تواند با تراز و تعدیل اثرهای مشتری، لرزش شفق ها را کاهش دهد.

فضاپیمای گالیله نمی توانست این اثرها را ببیند زیرا گذرهای آن از کنار گانیمد تنها ۲۰ دقیقه به درازا می کشید. این زمان برای آن که کل دگرگونی های مغناطیسی گانیمد را ببیند بسنده نمی کرد.
همگذاری از تصویر گانیمد که توسط فضاپیمای گالیله گرفته شده و کمربند شفق های آن که توسط تلسکوپ هابل دیده و به رنگ آبی نمایانده شده. مقدار لرزش های میدان مغناطیسی -و در نتیجه لرزش های شفقی- گانیمد نشانگر شواهدی از وجود یک اقیانوس آب شور زیرسطحی است. تصویر بزرگ تر
ساندویچ یخ
گروه ساور به مدت هفت ساعت با تلسکوپ هابل گانیمد را نگاه کردند و این پدیده ی لرزشی کوچک تر را دیدند. ساور می گوید: «چیزهایی که دیدیم را بدون در نظر گرفتن یک اقیانوس نمی توان توضیح داد.» این بررسی ها نشانگر یک اقیانوس سرتاسری، میان۱۵۰ تا ۲۵۰ کیلومتر زیر سطح، یا پایین تر از ۳۳۰ کیلومتری زیر سطح بود- این ابهام شاید بدان دلیل باشد که این اقیانوس میان دو لایه ی یخ جا گرفته و مانند ساندویچ فشرده شده است. [خوانده بودید: * ساندویچ اقیانوسی زیر سطح گانیمد، ماه سیاره مشتری]

کاوشگر ماه های یخی مشتریِ سازمان فضایی اروپا (JUICE) که قرارست در سال ۲۰۳۲ گردش در مدار گانیمد را بیاغازد، جزییات بسیار بیشتری را برای ما فراهم خواهد ساخت.

این ساندویچ یخ از دیدگاه جستجوی زندگی بیگانه خبر بدی برای گانیمد است، زیرا باور بر اینست که برهم کنش های میان آب و یخ - مانند کنش های آب‌گرمایی (هیدروترمال) که در انسلادوس، ماه کیوانیافته شده- عنصر کلیدی مورد نیاز برای زندگی را فراهم می کند.

ولی ساور می گوید ترفند شفقی می تواند به ما در یافتن اقیانوس هایی با توان زیست پذیری در سیاره ها یا حتی ماه های بیرون از سامانه ی خورشیدی کمک کند. تلسکوپ های ما به اندازه ی کافی نیرومند نیستند که این فرا-شفق ها را ببینند، ولی به گفته ی وی، تنها گذشت زمان کافیست تا این مشکل هم حل شود.

بازبرد در نشریه: Geophysical Research: Space Physics، DOI: 10.1002/2014JA020778

واژه نامه:
Hubble Space Telescope - subsurface ocean - Jupiter - moon - Ganymede - aurora - salty water - solar system - NASA - Galileo probe - magnetic field - Joachim Saur - dynamo - Earth - Ice sandwich - European Space Agency - JUICE - hydrothermal - Saturn - Enceladus - habitable

منبع: newscientist

بازگشت از فضا با چترنجات

$
0
0
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
عکسی که اینجا می بینید در روز پنجشنبه، اندکی پس از غروب آفتاب به وقت محلی آسیای میانهگرفته شده و فضاپیمای سایوزرا در حال فرود با چترنجات و گذر از درون هوای چگال سیاره ی زمین نشان می دهد که بر فراز دریایی طلایی رنگ از ابرها شناور شده است.
سرنشینان این فضاپیماسه تن از اعضای ایستگاه فضایی بودند: بَری ویلمور، فرمانده ی اردوی شماره ۴۲ی ایستگاه از ناسا و الکساندر ساموکوتیایفو یلنا سرووااز سازمان فضایی فدرال روسیه (روسکاسموس، Roscosmos).
این فضاپیما تقریبا در ساعت ۱۰:۰۷ بعد از ظهر به خاور آمریکا (۰۸:۰۷ بامداد ۱۲ مارس به وقت قزاقستان) در جنوب خاور ژزقازغانقزاقستان بر زمین فرود آمد.
سه فضانورد سرنشین آن پس از گذراندن حدود شش ماه در ایستگاه فضایی بین المللیدر مدار نزدیک زمین، به خانه برگشتند. این سه از اعضای اردوی اعزامی ۴۱/۴۲ی ایستگاه بودند.

در همین زمینه: 

واژه نامه:
central Asia - Soyuz spacecraft - parachute - planet - Earth - Expedition 42 - commander - Barry Wilmore - NASA - Alexander Samokutyaev - Elena Serova - Russian Federal Space Agency - Roscosmos - Zhezkazgan - Kazakhstan - low Earth orbit - International Space Station - Expedition 41

منبع: apod.nasa.gov

شکارگر بلندبالای آسمان

$
0
0
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
۱۵۰۰ سال نوری دورتر از زمین و در لبه ییک ابر مولکولی غول پیکر، پرورشگاه های ستاره ایشکارگر (شکارچی، جبار) در دل گهواره ای از غبار کیهانی و هیدروژن برافروخته جای گرفته اند.

این نمای تقریبا ۳۰ درجه ایِ آسمانکه تماشایش نفس را در سینه حبس می کند، از فرق سر تا انگشت پایصورت فلکیِ نام آشنای شکارگر و پیرامونش را در بر گرفته (از چپ تا راست). سحابی بزرگ شکارگربا فاصله ی ۱۵۰۰ سال نوری، نزدیک ترین منطقه ی بزرگ ستاره زایی به ماست که اینجا درست سمت راست و زیر مرکز تصویر دیده می شود.

سمت چپ آن، سحابی کله اسبی، M۷۸، و ستارگان کمربند شکارگررا می توان دید. ستاره ی غول سرخ "ابط الجوزا" (آلفای شکارگر، شبان‌شانه) بر شانه ی مرد شکارگر، ستاره ی تابناک و آبی فام "پای شکارگر" (بتای شکارگر) روی پای او، سحابی سر جادوگردر بالا (و روشن شده از نور ستاره ی پای شکارگر)، و ستاره ی پرفروغ مَیسان (لاندای شکارگر) هم سمت چپ، نزدیک سر شکارگر می درخشد.

برای آشنایی بیشتر با شکل صورت فلکی شکارگر و همه ی جزییاتی که گفتیم، تصویر دوم را ببینید.
این تصویر در اندازه ی کمی بزرگ تر
البته سحابی شکارگر و این ستارگان درخشان را به سادگیبا چشم نامسلح نیز می تواند دید، ولی ابرهای غبار و پرتوهای گسیلیده از توده های بزرگ گازِ میان ستاره ای در این مجموعه ی پر از سحابی، کم نورتر از آنند که با چشم نامسلح و به روش معمولی دیده و ثبت شوند.

در این تصویر موزائیکی و گسترده ی تلسکوپی، از یک فیلتر باریک باند هیدروژن آلفانیز بهره گرفته شده تا داده ها و اطلاعات بیشتری در تصویر دیده شوند، از جمله رشته های گسترده ی تابشی از گاز هیدروژن اتمیِ پرانرژی این منطقه، مانند چیزی که در کمانِ غول آسای "حلقه ی بارنارد"دیده می شود.

واژه نامه:
hydrogen - stellar nursery - Orion - Hunter - molecular cloud - Great Orion Nebula - Horsehead Nebula - M78 - Orion's belt - star - red giant - Betelgeuse - Rigel - Witch Head Nebula - Lambda Orionis - Meissa - interstellar gas - nebula - hydrogen alpha - atomic hydrogen - Barnard's Loop

منبع: apod.nasa.gov

سرگذشت شگفت انگیز سریع ترین ستاره کهکشان راه شیری

$
0
0
* سریع ترین ستاره ی شناخته شده در راه شیری، در حال بیرون رفتن از این کهکشان است و بر پایه ی پژوهشی تازه، چیزی که به رانده شدن آن کمک کرده یک ابرنواختر بوده.

سرعت حرکت این ستاره ی گریزان با نام US 708، برابر است با ۱۲۰۰ کیلومتر بر ثانیه (۴.۳ میلیون کیلومتر بر ساعت) که از این نظر، سریع ترین ستاره ایست که تاکنون سرعتش توسط اخترشناسان اندازه گرفته شده. سرعت US 708 به او این اجازه را می دهد که از چنگ گرانش کهکشان برهد و سرانجام پای به فضای میان-کهکشانی بگذارد. ناسا به کمک یک پویانمایی که آن را اینجا می بینید، چگونگی پرتاب این ستاره ی فراسریع را که در پی انفجار یک ستاره رخ داد و آن را آواره ی کهکشان کرد به نمایش گذاشته است.

به گفته ی پژوهشگران، باور بر اینست که بیشتر ستارگانی که سرعت کافی برای گریز از کهکشان را دارند توسط سیاهچاله ی هیولای مرکز کهکشانپرتاب شده اند. US 708 نخستین ستاره ی فراسریعی است که سرگذشتی متفاوت دارد، سرگذشتی که بر پایه ی پژوهش تازه، شگفت انگیز و پرآشوب بوده است.

بیرون از اینجا!
خورشید ما و میلیون ها ستاره ی کهکشان راه شیری همه با هم و با آهنگی ملایم به گرد مرکز کهکشان در چرخشند، به گونه ای که خود خورشید سرعتی نزدیک ۲۰۰ کیلومتر بر ثانیه، یا حدود ۷۲۰ هزار کیلومتر بر ساعت دارد.

ولی گونه ای از ستارگان وجود دارد که به نام ستارگان فراسریع (hypervelocity starsیا HVSs) شناخته می شوند. سرعت این ستارگان به اندازه ی بالاست که برای گریز از چنگ کشش گرانش کهکشان بسنده می کند.

تاکنون پرسرعت ترین ستارگان فراسریعی که حرکتشان سنجیده شده حدود ۳.۲ میلیون کیلومتر بر ساعت سرعت داشته اند. ولی US 708 دارای سرعتی بیش از ۴ میلیون کیلومتر بر ساعت است.

به گفته ی استفن گایر، یک پزوهشگر پسادکترا در رصدخانه ی جنوبی اروپا و نویسنده ی همکار این پژوهش، این به اندازه ی چشمگیری سریع تر [از دیگر ستارگان گریزان] است.

گایر و برخی از همکارانش نخستین بار UB 708 را در سال ۲۰۰۵ شناسایی کردند. او و دیگر نویسندگان پژوهشنامه توانستند سرعت این ستاره را با بهره از داده های تازه و داده های بایگانی شده اندازه گرفته و تغییرات جابجایی آن در یک بازه ی تقریبا ۷۰ ساله را ببینند.

سیاهچاله ی غول پیکر مرکز کهکشان راه شیریبا توان قلاب سنگی گرانشیخود می تواند یک ستاره را در مسیری یک سویه از همسایگی خود بیرون براند [به گونه ای که] گمان می رود خاستگاه بسیاری از ستارگان فراسریع همان جا باشد. ولی این پژوهش تازه نشان می دهد که US 708 سفر خود را از نزدیک مرکز کهکشان آغاز نکرده است.

و همچنین به کمک سرنخ های دیگر، این دانشمندان نتیجه گرفتند که ستاره ی US 708 احتمالا پیش از تغییر مسیرش، در آغاز همدم یک ستاره ی دیگر بوده. US 708 و آن ستاره گویا با سرعت بسیار و فاصله ای بسیار اندک به گرد یکدیگر می چرخیده اند. ستاره ی همدم US 708 به شکل یک ابرنواختر منفجر شده و کاملا نابود گشت. اینجا بود که US 708 ناگهان خود را بدون یک افسار گرانشی که در یک جا نگهش بدارد یافت و همه ی سرعت و انرژی چرخشی‌ای که داشت به گونه ای ناگهانی به حرکتی در خط راست تبدیل شد.

گایر می گوید: «مانند آن که با زنجیری به یک چرخ و فلک پیوسته باشید و با آن بچرخید، و ناگهان زنجیر بریده شود- اینجاست که در خطی راست از چرخ و فلک دور می شوید. در مورد این ستاره، چرخ و فلک با انفجاری نابود می شود.»

زندگی نامعمول برای یک ستاره
پژوهشگران نمی توانند برای دیدن رویدادی که US 708 را وارد مسیر کنونی کرد به گذشته برگردند. ولی می توانند سرنخ هایی که برای پاسخ نیاز دارند را در ویژگی های فیزیکی ستاره و رفتار کنونی آن بیابند.

سرعت تنها چیزی نیست که US 708 را از دیگر ستارگان فراسریع جدا می کند. تا سال ۲۰۱۴، همه ی HVSهای شناخته شده از ستارگان رشته ی اصلیبودند، ستارگانی مانند خورشید خودمان. اوایل آن سال، یک گروه از ستارگان فراسریع بسیار بزرگ تر یافته شد (که گویا خاستگاه همگی‌شان مرکزکهکشان بود). ولی US 708 نه از رشته ی اصلی است و نه بزرگ؛ بلکه از رده ی ستارگانیاست که به نام زیر-کوتوله های داغ شناخته می شوند.
برداشت هنری-اخترفیزیکی از یک ستاره ی فرا-سریع که دارد با سرعت از بخش دیدارپذیر یک کهکشان مارپیچی همانند راه شیری خودمان بیرون می رود. ستاره ی فراسریع US 708 که درحال گریختن از کهکشان راه شیریست، اکنون به عنوان پرسرعت ترین ستاره ی گریزان شناخته می شود. افزون بر آن که خاستگاهش هم یک خاستگاه کاملا بیمانند است.
زیر-کوتوله هایداغ چنان چه از نامشان پیداست، کوچک ولی با دمای بسیار بالا هستند که نشان می دهد زمانی بسیار پرجرم تر بوده اند. US 708 اکنون حدود نصف جرم خورشید را دارد ولی به گفته ی پژوهشگران، احتمالا در گذشته یک غول سرخ بوده، با جرم دو تا سه برابر جرم خورشید. لایه های هیدروژنی بیرونی این غول سرخ احتمالا توسط یک ستاره ی نزدیک مکیده شده و یک ستاره ی زیر-کوتوله ی عمدتا هلیومی از آن به جا گذاشته.

آن ستاره ی همنوع خوار il به احتمال بسیار یک کوتوله ی سفیدبوده: یک ستاره ی رُمبیده که دیگر سوختی برای مصرف نداشته. این کوتوله ی سفید پس از آن که لایه های بیرونیِ پر از هیدروژنِ US 708 را بلعید، شروع به مکیدن هلیوم های آن کرد و همین بود که سرانجام نابودی‌اش را رقم زد. با برافزایشِ پیوسته ی هلیوماز US 708 بر روی سطح کوتوله ی سفید، جرم این کوتوله از حد چاندراسخاربیشتر شد و با از دست دادن توانایی پایداری در برابر گرانش خود، دچار رُمبش گرانشی شد. در نتیجه ی رمبش، دمای آن بالا رفته و یک واکنش افسارگسیخته ی گرما-هسته ایبه راه افتاد که به نوبه ی خود به یک ابرنواختر گونه ی Iaانجامید.

گایر می گوید: «کوتوله ی سفید به طول کامل نابود شد.»

به گفته ی وی، حذف کوتوله ی سفید US 708 را در مسیر برون رفت از کهکشان قرار داد. خود انفجار به احتمال بسیار، انرژی بسیار کمی به ستاره که داشت سامانه را ترک می کرد داد. [فراموش نکنید که US 708 انرژی جنبشی خود را در پی حذف کوتوله ی سفید به دست آورد نه در اثر نیروی انفجار- م]

گایر می افزاید: «این شاید یکی از پرهیجان ترین داستان های زندگی یک ستاره باشد. این ستاره سرگذشت چشمگیری داشته.»

پژوهشگران نمی توانند با اطمینان بگویند که خاستگاه US 708 ناحیه ای بوده که در آن یک ابرنواختر گونه ی Ia رخ داده [زیرا] به گفته ی گایر، پسمانده های چنین رویدادی می بایست مدت ها پیش ناپدید شده باشد. ولی این نتیجه ایست که آن ها از روی دو ویژگی فیزیکی این ستاره گرفته اند: این واقعیت که US 708 یک زیر-کوتوله ی داغ عمدتا هلیومی است، و این واقعیت که با سرعت بسیار به گرد خود می چرخد (که می تواند یک دستاورد مدار نزدیکش با آن کوتوله ی سفید باشد).

گایر و همکارانش بر این باورند که بررسی ستارگان بیشتری مانند US 708 می تواند آگاهی هایی درباره ی شیوه ی رخ دادن ابرنواختر گونه ی Ia به آن ها بدهد. دانشمندان از این نقطه های روشن (ابرنواختر گونه ی Ia) همانند شمع هایی استاندارد برای اندازه گیری فاصله های کیهان بهره می گیرند، بنابراین شناخت بهتر آن ها می تواند بر بسیاری از بخش های اخترشناسی تاثیر بگذارد.

این پژوهشنامه  در نشریه ی ساینسمنتشر شده است.

در همین زمینه: * سیاره هایی که با درصدی از سرعت نور از کهکشان می گریزند 

واژه نامه:
star - Milky Way galaxy - supernova - US 708 - gravitational pull - intergalactic space - NASA - hypervelocity star - black hole - galactic center - sun - HVS - Stephan Geier - European Southern Observatory - carousel - main sequence - hot subdwarf - red giant - hydrogen - thermonuclear - helium - combustible - Type 1a - white dwarf -

منبع: Space.com

ملاغه بزرگی در آسمان

$
0
0
می بینیش؟
این یکی از رایج ترین پرسش هاییست که به هنگام تماشای یکی از شناخته شده ترین و آشناترین صورت‌واره های آسمان نیمکره ی شمالی بر زبان‌ها جاری می شود: صورت‌واره ی هفت برادران (ملاغه یا چمچه ی بزرگ).
این دسته ستاره یکی از کم شمار چیزهاییست که همه ی نسل هایپیش و پس از ما [به همین شکل] دیده و خواهند دید. البته در این تصویرکه اوایل همین ماه از جایی در فرانسهگرفته شده ، نور این ستارگانبه شیوه ی دیجیتالی افزایش یافته وگرنه تا این حد هم از ستارگان پیرامونپرنورترنیستند.
خود این ملاغه یک صورت فلکینیست. گرچه این هفت برادر بخشی از صورت فلکی خرس بزرگ‌یا دب اکبرند، ولی خود یک صورت‌واره یا اخترگان (asterism) هستند که در جامعه های گوناگون به نام های گوناگونیخوانده می شوند.
پنج ستارهاز این هفت برادردر فضا هم به راستی نزدیک همند و احتمالا هم‌زمان نیز پدید آمده اند. در این پیوند، نام هر یک از این هفت ستاره کنارشان نوشته شده. 
با ادامه ی خطی که دو ستاره ی انتهای سمت راست را به یکدیگر می پیوندد، به ستاره ی قطبیمی رسیم، ستاره ی شمال، که خود بخشی از پیکره ی ملاغه یا چمچه ی کوچکاست.
جابجایی این ستارگان نسبت به یکدیگر باعث خواهد شد تا ۱۰۰ هزار سال آینده، نما و پیکره بندی دیداریاین ملاغههم به آرامی تغییر کند. پویانمایی سه بعدی زیر را ببینید:
برای بزرگ تر دیدن این تصویر، بر روی آن بکلیکید. نوار پایینی، گذر سال ها را نشان می دهد.
نکته: این پویانمایی سه بعدی است و برای سه بعدی دیدنش نیاز به عینک سرخ/آبی دارید (با شیشه ی سرخ روی چشم چپ)
در همین زمینه:

واژه نامه:
Big Dipper - constellation - constellation of the Great Bear - Ursa Major - asterism - Polaris - North Star - Little Dipper

منبع: apod.nasa.gov

شهابی که دیروز بر روی آلمان "ترکید"

$
0
0
در روز ۱۵ مارس، یک شهاببر فراز جنوب آلمانمنفجر شد. 

نور این آتشگویکه بر روی زمین سایه می انداخت، از نور ماه کامل هم بیشتر بودو حتی بمب های صوتیهم تولید کرد که نشان می داد بسیار به درون جو زمین نقوذ کرده بوده و شاید حتی تکه هایی از پیکره اش را بر روی زمین نیز انداخته باشد [تکه هایی از شهاب که به زمین می افتند به نام شهاب‌سنگخوانده می شوند]. فیلم زیر یکی از فیلم هاییست که از آن گرفته شده.

یک عکاس نجومی به نام هانس هوف از باواریای آلمان، با شنیدن صدای انفجار به سرعت دوربین خود را رو به آسمان گرفت و رد دود آن را که در حال پیچ و تاب خوردن در باد بود به تصویر کشید.

وی می گوید: «من توانستم این "دود"را که تا بیش از ۲۰ دقیقه پس از انفجار شهاب داشت در صورت فلکی شکارگر (جبار) پیچ و تاب می خورد ببینم. گستره ی میدان دید هر یک از این عکس ها حدود ۱۰ درجه است. ستاره ی روشنی که در گوشه ی چارچوب ها دیده می شود ستاره ی آلفای شکارگر (شبان‌شانه، ابط الجوزا) است.»

سازمان بین المللی شهابدر حال گردآوری گزارش های بینندگان این رویداد از راه ابزار برخطی (آنلاینی) است که به تازگی به راه انداخته. از همین رو از کسانی که این رویداد را با چشم خود دیده اند درخواست گزارش کرده است. گزارش های مردم از چیزهایی که دیده اند می تواند به دانشمندان کمک کند تا منطقه ی فرود شهاب‌سنگ های احتمالی این سنگ آسمانی را شناسایی کنند.


واژه نامه:
meteor - Germany - full Moon - sonic boom - meteorite - astrophotographer - Hans Hopf - Bavaria - constellation Orion - Betelgeuse - Alpha Orionis - International Meteor Organization

منبع: spaceweather (مطلب پایین صفحه)

تصویر سیاره زمین به هنگام یک خورشیدگرفتگی

$
0
0
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
چهره ی سیاره ی زمین به هنگام یک خورشیدگرفتگی کامل از فضا چگونه است؟
پاسخ همین تصویریستکه اینجا می بینید: در مناطقی که مردمان آن جا خورشیدگرفتگی را می بینند، زمین تیره است زیراسایه ی ماه بر آنجا افتاده.
این نقطه ی سایه در واقع با سرعتی نزدیک به ۲۰۰۰ کیلومتر بر ساعت سطح زمین را می پیماید و به هنگام این گذر، جاهایی که در مسیرش است را تنها چند دقیقه تاریک می کند.
این تصویر را سرنشینان ایستگاه فضایی بین المللیبه هنگام خورشیدگرفتگی کلی مارس سال ۲۰۰۶گرفته بودند .
روز آدینه (فردا) هم ماه یک بار دیگرمیان زمین و خورشید جای خواهد گرفت و یک سایه ی دگرگون شده ی دیگر را بر روی زمین خواهد انداخت. ولی این بار این سایه از روی بخش هایی از شمال اقیانوس اطلسخواهد گذشت.

در همین زمینه عکس دیگری ببینید: * سیاره ما در زمان خورشیدگرفتگی اینگونه است

واژه نامه:
Earth - total solar eclipse - eclipse - shadow - Moon - International Space Station - Atlantic Ocean

منبع: apod.nasa.gov

گنجینه ای از اجرام کیهانی

$
0
0
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
این چشم انداز تماشایی در صورت فلکی جنوبی آتشدانگنجینه ای از اجرام کیهانی است. خوشه های ستاره ای، سحابی های گسیلشی، و مناطق فعال ستاره زایی تنها برخی از گنج های دیده شده در این ناحیه در فاصله ی ۴۰۰۰ سال نوری از زمینند. این تصویر تازه و زیبا توسط تلسکوپ VLTدر رصدخانه ی پارانالِ ESOدر شیلیگرفته شده و پرجزییات ترین نماییست که تاکنون از این بخش از آسمان به دست آمده.

در مرکز تصویر، خوشه ی بازستاره ای NGC ۶۱۹۳با حدود ۳۰ ستاره ی درخشانش در دل انجمن OB۱ آتشدان را می بینیم. دو تا از درخشان ترین این ستارگان، غول هایی بسیار داغند. آن ها با هم سرچشمه ی برافروختگی سحابی گسیلشیسمت راست، با نام سحابی ریم یا NGC ۶۱۸۸هستند.

انجمن ستاره ای به گروه های بزرگ ستارگانی می گویند که بدون قید و وابستگی به یکدیگرند و هنوز به طور کامل از جایگاه آغازین تولدشان جدا نشده اند. انجمن های OBهم انجمن هایی هستند که بیشتر ستارگانشان را ستارگان بسیار جوانِ آبی-سفید با درخششی نزدیک به ۱۰۰ هزار برابر و جرمی میان ۱۰ تا ۵۰ برابر خورشید تشکیل می دهند.

سحابی NGC ۶۱۸۸دیوار بزرگ تیره و روشنی از ابرهاست که مرز میان یک منطقه ی ستاره زایی درون یک ابر مولکولی به نام RCW ۱۰۸، و بقیه ی انجمن را می سازد [۱]. ناحیه ی پیرامون RCW ۱۰۸ بیشتر از هیدروژنساخته شده - جزء اصلی ستاره زایی. چنین ناحیه هایی به نام مناطق H IIنیز شناخته می شوند.

در این ویدیو بخشی از آسمان پیرامون خوشه ی NGC ۶۱۹۳ و سحابی NGC ۶۱۸۸ بزرگنمایی شده و به آن ها می رسد. نگارش های گوناگون این ویدیو را می توانید در این پیونددریافت کنید:

به نظر می رسد پرتوهای فرابنفش و بادهای نیرومند ستارگان NGC ۶۱۹۳ در حال به راه انداختن نسل تازه ای از ستاره زاییدر ابرهای گاز و غبار پیرامونند. با رُمبش و چگالش توده های ابر، دما در آن ها بالا می رود و سرانجام ستارگانی تازه شکل می گیرند.

این ابرها در همان حال که ستارگانی تازه می سازند، همزمان توسط بادها و پرتوهای گسیلیده از ستارگان نسل پیش و انفجارهای خشن ابرنواختری، پس زده و تراشیده می شوند. از همین رو عمر این گونه مناطق H IIتنها چند میلیون سال خواهد بود. ستاره زایی یک فرآیند بسیار ناکارآمد است زیرا تنها حدود ۱۰% از موادی که در دسترسند در آن به کار برده می شوند، در حالی که ۹۰% بقیه بدون هیچ کاربردی به درون فضا پراکنده می گردند.

در سحابی ریم همچنین نشانه هایی دیده می شود که به ما میگویند این سحابی در گام "ستون سازی"به سر می برد، یعنی در آینده می تواند پیکره ای همانند دیگر مناطق پرآوازه ی ستاره زایی پیدا کند؛ از جمله سحابی عقابیا ام ۱۶ که ساختارهای پرآوازه ی"ستون های آفرینش"را در خود دارد، و سحابی مخروط (بخشی از منطقه ی ستاره زایی NGC ۲۲۶۴).

این تصویر زیبا و دیدنی در واقع از بیش از ۵۰۰ تک عکس درست شده که توسط تلسکوپ پیمایشی وی‌ال‌تی و با بهره از چهار فیلتر رنگی گوناگون گرفته شده اند. کل زمان نوردهی بیش از ۵۶ ساعت بود. این یکی از پرجزییات ترین نماهاییست که تاکنون از این منطقه به دست آمده.
---------------------------------------------
یادداشت:
۱)افزون بر این ها، این سحابی به دلیل کوچک دیگری نیز در میان اخترشناسان شناخته شده است، زیرا یکی از عکس های پیشین آن برای رویه ی DVDهای مجموعه ای از نرم افزارهای اخترشناسی که از سوی رصدخانه ی جنوبی اروپا ارایه شده و Scisoftنام داشت و تازه ترین نگارشش همین چند هفته پیش منتشر شد به کار رفته. از همین رو، این سحابی به نام سحابی Scisoft هم شناخته می شود.

در همین زمینه: * ابرهای برافروخته در آتشدان  

واژه نامه:
constellation of Ara - The Altar - emission nebula - star-forming region - Earth - VLT Survey Telescope - ESO - Paranal Observatory - open star cluster - NGC 6193 - star - Ara OB1 association - Rim Nebula - NGC 6188 - stellar association - OB association - Sun - molecular cloud - NGC 2264 - hydrogen - H II region - ultraviolet - stellar wind - supernova - pillar formation - Eagle Nebula - Messier 16 - Pillars of Creation - Cone Nebula - NGC 2264 - colour filter - DVD - software - ESO - Scisoft - Scisoft Nebula

Viewing all 5950 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>