Quantcast
Channel: یک ستاره در هفت آسمان
Viewing all 5950 articles
Browse latest View live

نوار کهکشان بر فراز شوره زار آتاکاما در شیلی

$
0
0
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
کهکشان ها، ستارگان، و یک آبگیر آرام و آیینه‌گون دست به دست هم داده اند تا این چشم انداز به یادماندنی از آسمان و زمین پدید آید.
این تصویر سراسرنما از به هم پیوستن ۱۲ عکس درست شده که ماه گذشته از شوره زار آتاکاما (Salar de Atacama) در شمال شیلیگرفته شدند. آب های آرام درون تصویر از آنِ مرداب Cejarاست، یک دریاچه ی نمک که گودالیبزرگ در مرکزش دارد.
در سمت چپ تصویر، نامزد خود عکاس را می بینیم که او هم سرگرم عکس گرفتن از این چشم انداز زیبا است.
آسمان شبانه ی بالای تصویر از نور ستارگان بیشمار، ابرهای بزرگو کوچکماژلان در سمت چپ، و نوار کج کهکشان راه شیریدر سمت راست روشن شده.
شاید به نظر برسد نور کهکشانجاهایی در افق را به آتش کشیده ولی این تنها روشنایی های معمول شهری در آن نزدیکی است.

تصویر apod دیگری را هم از همین ناحیه دیده بودید: * نواری که صلیب شمالی را به صلیب جنوبی می پیوندد 

واژه نامه:
pool - panorama - Salar de Atacama - salt fla - Laguna Cejar - salty lagoon - sinkhole - astrophotographer - fiancee - star - Large and Small Magellanic Cloud - Milky Way galaxy

منبع: apod.nasa.gov

دامنه ناهیدی: کمربند زیست ناپذیر پیرامون ستارگان

$
0
0
* دانشمندان دانشگاه سان فرانسیکو اصطلاح تازه ای در دانش شناخت سیاره های فراخورشیدی ابداع کرده اند: "دامنه‌ی ناهیدی"، ناحیه ای پیرامون یک ستاره که سیاره های درون آن احتمالا شرایط جوی و سطحی همانند سیاره ی ناهید خواهد داشت. 
نموداری که جایگاه "منطقه ی ناهیدی"را نشان می دهد، ناحیه ای پیرامون یک ستاره که سیاره های درون آن، احتمالا دارای شرایط جوی و سطحی همانند سیاره ی ناهید خواهد بود. تصویر بزرگ تر
بر پایه ی پژوهشی تازه، ناهید، سیاره ی گلخانه ای سامانه ی خورشیدی احتمالا به دلیل میزان نزدیکی‌اش به خورشید به چنین روزی دچار شده. گروهی از دانشمندان که این پژوهش را انجام داده اند دامنه ای تازه به نام منطقه یا  "دامنه ی ناهیدی"را نیز پیرامون ستارگان تعریف کرده اند و می گویند شناسایی این منطقه می تواند به شناسایی مناطق دیگر که زیست پذیرتر باشند کمک کند.

نویسنده ی اصلی پژوهش نامه، استفن کین که اخترشناسی در دانشگاه ایالتی سان فرانسیسکو است می گوید: «ما بر این باوریم که ناهید (زهره)و زمین فرگشت و تکامل جَوشان را به شیوه ای همسان آغاز کرده بوند.» «در نقطه ای، چیزی تغییر کرد و تفاوت آشکار میان این دو هم میزان نزدیکی‌شان به خورشید است.» [درین باره بخوانید: * چرا ناهید تبدیل به دوزخ شد ولی زمین نشد؟]

نمای راداری بخشی از سطح ناهید از چشم
فضاپیمای ماژلان. درین باره اینجا بخوانید:
* سطح ناهید از چشم رادار
منطقه ی زیست پذیر یا دامنه ی زندگیپیرامون یک ستاره بسیار کم شناخته شده است زیرا دانشمندان به طور کامل نمی دانند که چه شرایطی برای زندگی نیاز است. معمولا این منطقه را دامنه ای می دانند که در آن، آب مایع سطحی می تواند وجود داشته باشد، هرچند که این به آب و هوا و اقلیم خود سیاره نیز بستگی دارد. از جمله متغیرهایی که می توانند بر زیست پذیری یک سیاره اثر بگذارند می شود از ابرها، سطح خاک، و ساختار و ترکیب های جوی سیاره نام برد.

گروه کین برای آن که به جایگاه احتمالی فراسیاره های "ناهید-سان"بهتر پی ببرند از داده های تلسکوپ فضایی شکارگر سیاره ی کپلربهره بردند. آن ها برای تعیین دامنه ی ناهیدی، "شار خورشیدی"سیاره های یافته شده را بررسی کردند؛ شار خورشیدی مقدار انرژی دریافتیسیاره ها از ستاره ی میزبانشان است. این دامنه میان دو ناحیه تعریف شده: جایی که یک سیاره می تواند مانند ناهید، "پدیده ی افسارگسیخته ی گلخانه ای"داشته باشد، و نقطه ای که سیاره آنقدر به ستاره نزدیک است که انرژی ستاره، جو سیاره را می فرساید و از بین می برد.

نخستین گام، شناسایی سیاره هایی است که درون چنین دامنه ای به سر می برند. در دهه های آینده و به عنوان گام های بعدی، اخترشناسان خواهند توانست جو این سیاره ها را با تلسکوپ ببینند و بررسی کنند تا چیزهای بیشتری از ساختار ترکیبی آن ها -و میزان همانندی‌شان با زمین یا ناهید- دریابند. در همین حال، گروه کین بر آنست تا با مدل سازی این را بررسی کند که آیا وجود کربندر جو سیاره می تواند بر مرزهای دامنه ی ناهیدی اثر بگذارد یا نه.

کین می گوید: «اگر بفهمیم که همه ی سیاره های درون دامنه ی ناهیدی دارای اثر افسارگسیخته ی گلخانه ای هستند، پس می فهمیم که فاصله ی یک سیاره تا ستاره اش یک عامل اصلی تعیین کننده است.» وی می افزاید: «این به شناخت تاریخ میان زمین و ناهید کمک خواهد کرد.»
با آن که ناهید (نیمه ی سمت راست) و زمین (نیمه ی سمت چپ)هر دو تقریبا به یک اندازه اند، ولی از نظر دما و شرایط سطحی تفاوت های بسیار گسترده ای دارند. منبع عکس: ناسا- تصویر بزرگ تر
hothouse - planet - solar system - Venus - Sun - Venus zone - habitable - Earth - Stephen Kane - Venus-like - exoplanet - Kepler Space Telescope - solar flux - greenhouse effect - Magellan spacecraft - Pioneer Venus orbiter - asteroid belt - star

منبع: universetoday

ابری پر از لکه های آبی درخشان

$
0
0
این تصویر در اندازه ی بزرگ- بزرگ تر
در جایی بسیار دورتر از ستارگان صورت فلکی شیر (اسد)، کهکشانی نامنظمبه نام IC ۵۵۹ وجود دارد.

IC ۵۵۹ یک کهکشان معمولی نیست بلکه با ساختار بی نظم و توده های ستارگان آبی و درخشان از ستارگان که در جای جایش به چشم می خورد، یک ناهنجاری زیبا و فریبنده ی کهکشانی است. این کهکشان شاید همچون ابری تُنُک و کم پشت به نظر آید ولی در واقع آکنده از گاز و غباریست که در حال زایش ستارگان تازه اند.

IC ۵۵۹ که در سال ۱۸۹۳ یافته شد، سیمای مارپیچی متقارن برخی از همتایانش را ندارد و دارای پیکره ی سامان‌مندی نیست. این کهکشان در حقیقت از رده ی کهکشان های "Sm"است: کهکشانی نامنظم با نشانه هایی از یک ساختار مارپیچی. (تصویر پایین را ببینید)
دنباله ای که ادوین هابلکهکشان ها را بر
پایه ی آن رده بندی کرد. منبع: ویکیپدیا

در حدود یک چهارم از کهکشان های شناخته شده از گونه ی کهکشان های نامنظمند که در هیچ یک از رده های منظم "دنباله ی هابل" (Hubble Sequence) جای نمی گیرند. بیشتر این گونه کهکشان ها که شکلی یگانه دارند از آغاز همین ریخت را نداشته اند. IC ۵۵۹ احتمالا روزگاری یک کهکشان مارپیچیمعمولی بوده که در اثر گرانش همدم کیهانی‌اش به هم ریخته و پیکره اش به این روز افتاده.

این عکس توسط دوربین میدان گسترده ی شماره ۳ی تلسکوپ فضایی اِسا/ناسای هابلگرفته شده و دامنه ی گسترده ای از طول موج ها در بخش های فرابنفش، نور دیدنی، و فروسرخ طیف نور را در بر دارد.

واژه نامه:
star - constellation of Leo - The Lion - irregular galaxy - IC 559 - galaxy - type Sm - spiral structure - Hubble sequence - spiral galaxy - NASA - ESA - Hubble Space Telescope - Wide Field Camera 3 - wavelength - ultraviolet - optical - infrared - spectrum -

منبع: nasa

آسمان چند-رنگ بر فراز ایالت مین آمریکا

$
0
0
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر و کامل تر
این هفته، هفته ی خوبی برای شفق های قطبی بود.
در اوایل ماه با چرخش خورشید، منطقه ی لکه ای فعال ۲۱۵۸روی آن وارد میدان دید ما شد و در همان حال که سطح چهره ی خورشید را می پیمود، رشته ای از شراره هاو فوران های پلاسما را به فضای سامانه ی خورشیدی دمید.
در این میان به ویژه باید از یک جفت فوران تاج خورشید (CME) نام برد که در اواخر هفته به مغناطکرهی زمین برخورد کردندو شدیدترین توفان زمین-مغناطیسیامسال را به راه انداختند. گرچه برخی از مردم نگران قطع برق بودند، ولی چشمگیرترین اثر برخورد این ابرهای پلاسماشفق هایی بود که تا جاهایی جنوبی مانند ویسکانسینآمریکا نیز دیده شدند.
در این تصویرکه آدینه شب گذشته گرفته شده، پرتوها و لایه های شفقی چند-رنگی را می بینیم که بر فراز پارک ملی آکیدیا، در ایالت مینآمریکاپدیدار شدند.
از آنجایی که هم اکنون ابر دیگری از پلاسمای CME در راه زمین است، پس امشب هم فرصت خوبی برای تماشای یک نمایش شفقی چشمگیر و زیبا خواهد بود، نمایشی مانند این: * پرده های سبز و رقصانی که از آسمان آویخته اند.

واژه نامه:
aurora - active region 2158 - sunspot - flare - plasma - Solar System - Sun - Coronal Mass Ejection - CME - Earth - magnetosphere - geomagnetic storm - Wisconsin - Acadia National Park - Maine

منبع: apod.nasa.gov

پیله کیهانی با دنباله ای تیره

$
0
0
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
در این میدان شلوغ ستاره ای که پهنه ای بیش از ۲ درجه را در صورت فلکی بلندپرواز ماکیان (قو، دجاجه) در بر دارد، چشم‌ها به سوی سحابی "پیله ی ابریشم"یا "کوکون"کشیده می شود.
این پیله ی کیهانییک منطقه ی فشرده ی ستاره زایی‌ست که با یک رگه ی بلند ابرهای کدرِ غبار میان ستاره ای آذین بسته شده است. این سحابی که با عنوان IC ۵۱۴۶ نیز رده بندی شده، نزدیک به ۱۵ سال نوری پهنا داشته و چیزی در حدود ۴۰۰۰ سال نوری هم از زمین فاصله دارد.
این منطقه هم مانند دیگر مناطق ستاره زایی از پرتوی گاز برافروخته و سرخ فامهیدروژنی می درخشد که از تابش ستارگان جوان و داغ برانگیخته شده، و همچنین از بازتاب نور ستارگانتوسط غبارهای واقع در لبه ی یک ابر مولکولیکه بدون این بازتاب دیده نمی شد.
در حقیقت، ستاره ی درخشان نزدیک مرکز این سحابی احتمالا تنها چند صد هزار سال سن دارد و نه تنها باعث برافروختگی سحابی شده بلکه با پس زدن و پراکندنگاز و غبار ستاره زاییِ ابر مولکولی، در آن یک حفره هم پدید آورده است.
ولی رشته های غبارآلود بلندی که در طیف نور دیدنی (مریی) تیره و تار دیده می شوند نیز ستارگانی را در خود نهفته اند که هنوز در روند شکل گیری و زایش به سر می برند. از آن جایی که این تصویر در محدوده ی طول موج های نور دیدنی گرفته شده، این ستارگان دیده نمی شوند ولی در تصویر پایین که در طول موج های فروسرخ گرفته شده می توان آن ها را دید.
در نور فروسرخ، جنین های ستاره ای درون رگه ی بلند غبار کنار سحابی کوکون پدیدار می شوند.
درین باره بیشتر بخوانید: * هرشل و سحابی کوکونو: * وقتی دیوار صوتی در فضا می شکند.تصویر در اندازه ی بزرگ تر
واژه نامه:
Cocoon Nebula - starfield - constellation Cygnus - star forming region - interstellar dust - IC 5146 - hydrogen gas - molecular cloud - infrared - wavelength

منبع: apod.nasa.gov

آیا کهکشان راه شیری حاصل برخورد کهکشان های دیگر بوده؟

$
0
0
نموداری از ۳۰ کهکشان که در حال یکی شدن (ادغام) هستند. لبه های هر کدام نشانگر شدت سیگنالی است که از مونوکسیدکربن می تابد، در حالی که رنگ ها جاهایی که این گاز در حرکت است را نشان می دهند. رنگ سرخ نمایانگر گازهاییست که دارند از زمین دور می شوند و رنگ آبی نمایانگر گازیست که رو به زمین حرکت می کنند. تصویر بزرگ تر
* تاریخ کهکشان راه شیری ورقی تازه می خورد، چرا که مشاهدات تازه دلیل فراوانی کهکشان هایی مانند راه شیری در کیهان را به ما می گویند.

دانشمندان با بهره از رادیوتلسکوپ هایی مانند آرایه ی بزرگ میلیمتری/زیرمیلیمتری آتاکاما (ALMA) که آرایه ای گسترده از گیرنده ها در شیلیاست به بررسی کهکشان هایی در فاصله ی ۴۰ میلیون تا ۶۰۰ میلیون سال نوری از زمین پرداخته‌اند. این اخترفیزیکدانان پس از مشاهده ی ده ها کهکشانِ در حال برخورد و یکی شدن دریافتند که بسیاری از برخوردهای کهکشانی به شکل گیری قرص های کهکشانی مانند قرص کهکشان راه شیریمی انجامند، و این یافته ای غافلگیرکننده و شگفت آور است.

آنان برای شناسایی دیداریِ شکل پایانی کهکشان ها پس از یکی شدن، به بررسی پراکندگی گاز در بیش از ۳۰ کهکشان پرداختند که در گام های پایانی ادغام خود به سر می بردند. آنان بدین منظور سیگنالی که از مولکول مونوکسید کربن (CO) می آمد را مشاهده کردند (مونوکسید کربن یک شناساگر گاز مولکولی است). بررسی آن ها از این گاز نشانگر وجود مناطقی از گاز مولکولیبه شکل کلوچهبود، یعنی همانند قرص های کهکشان های مارپیچیو کهکشان های عدسی [۱].

پژوهشگر اصلی، جونکو اوئدا که یک عضو پسادکترا در انجمن پیشبرد دانش ژاپناست در بیانیه ی رصدخانه ی جنوبی اروپا (ESO) گفت: «برای نخستین بار به شواهد دیداری از برخوردهای کهکشانی دست یافته ایم که می تواند نشانه ی پدید آمدن قرص کهکشان باشد. این یک گام بزرگ و نامنتظره در راه شناخت راز تولد قرص های کهکشانی است.»

پیش از این دانشمندان می پنداشتند که ادغام کهکشان ها تنها می تواند به پیدایش کهکشان های بیضیگون (بیضوی) بیانجامد. شبیه سازی هایی که از دهه ی ۱۹۷۰ انجام می شد به این نتیجه انجامیده بودند که کهکشان های بیضیگون می بایست پرشمارترین گونه ی کهکشان در کیهان باشند. ولی [واقعیت نشان می داد که] این اجرام شگفت آور کمتر از ۳۰ درصد کهکشان ها را تشکیل می دهند. به گفته ی ESOاین پژوهش تازه توضیح می دهد که چرا شمار کهکشان های مارپیچی مانند راه شیری در کیهان اینقدر فراوانست.

این پژوهش بزرگ ترین بررسی‌ای است که اخترشناسان تاکنون روی گازهای مولکولی انجام داده اند، و آنها برآنند تا کار را پی گرفته و بررسی های بیشتری در این باره انجام دهند. اخترشناسان تاکید کردند که مشاهدات بیشتری از کهکشان های پیرتر نیازست تا این موضوع بررسی شود که آیا برخوردها و ادغام های کهکشان ها در جوانی کیهان هم همین رفتار را داشته یا نه.

اوئدا گفت: «ما باید بر روی فرآیندهای ستاره زایی در این قرص های گازی تمرکز کنیم. افزون بر آن، ما نیاز به این داریم که به فاصله های دورتر کیهان نگاه کنیم.» وی افزود: «ما می دانیم که بیشتر کهکشان ها در دوردست های کیهان هم قرص‌هایی دارند. ولی هنوز نمی دانیم که آیا این قرص ها هم در اثر ادغام های کهکشانی پدید آمده اند یا این که در پی فروکشیده شدن گاز سرد به سوی کهکشان شکل گرفته اند. چه بسا ما یک سازوکار کلی را یافته باشیم که در سرتاسر تاریخ کیهان نقش داشته و انجام می شده.»

این پژوهش در Astrophysical Journal Supplementمنتشر شده.
---------------------------------------
۱) برداشت یک ستاره در هفت آسمان:می دانیم که فرآیندهای ستاره زایی در همین گونه ابرهای مولکولی انجام می شوند. بنابراین وجود قرصی از این گازها که همانند قرص کهکشان ها هم هست می تواند نشان دهد که یک کهکشان از آن پدید خواهد آمد، آن هم نه هر کهکشانی، بلکه کهکشانی که دارای قرصی به همین شکل است، مانند کهکشان های مارپیچی و عدسی.-م

واژه نامه:
radio telescope - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array - Earth - Milky Way - carbon monoxide - pancake - molecular gas - spiral galax - lenticular galax - Junko Ueda - postdoctoral - Japan Society for the Promotion of Science - European Southern Observatory - elliptical galaxy - ESO - galaxy merger - galaxy - Astrophysical Journal Supplement

منبع: Space.com

وسوسه انگیزترین ماه های منظومه خورشیدی

$
0
0
از نگاه اخترزیست شناسان، این چهار ماه (قمر) که همگی با یک مقیاس نشان داده شده اند، وسوسه انگیزترین ماه های سامانه ی خورشیدی هستند.
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
بررسی و کاوش این چهار جرم توسط فضاپیماهای میان-سیاره ای دانشمندان را به این اندیشه واداشته که تنها سیاره ها نیستند که می توانند محیط هایی با توان زیست پذیری داشته باشند، بلکه ماه ها هم این امکان را دارند.
فضاپیمای گالیله که سرگرم بررسی سیاره ی مشتری و ماه هایش است، دریافته که اروپا، یکی از ماه های این سیاره، اقیانوسی سرتاسری از آب مایع زیر سطحش دارد. این فضاپیما همچنین نشانه هایی از دریاهایی درونی در گانیمد، ماه دیگر آن یافته.
کاسینی، فضاپیمای دیگری که در حال کاوش سامانه ی سیاره ی کیوان یا زحل است فواره هایی از توده های آب یخ زده را دیده که از سطح انسلادوسبیرون می زنند و نشان‌دهنده ی وجود آب های گرم تری در زیر سطح این ماه کوچکند. همچنین کاسینی در زیر لایه ی فشرده ی جَو تیتان، ماه بزرگ تر کیوان، دریاچه های سطحی از هیدروکربن بسیار سرد ولی هچنان مایع یافته.
اکنون پژوهش تازه ایکه با نگاه به فراسوی سامانه ی خورشیدی انجام شده نشان می دهد که شمار فرا-ماه های بزرگ در منطقه ی زیست پذیرستارگان می تواند عملا از شمار فراسیاره هادر آن مناطق بیشتر باشد. و از همین رو ماه ها می توانند رایج ترین و پرشمارترین گونه های دنیاهای زیست پذیر در کیهان باشند.

در همین زمینه: * این بار اروپا، بدون آب * ساندویچ اقیانوسی زیر سطح گانیمد، ماه سیاره مشتری * شمال تیتان، سرزمین هزار دریاچه * اقیانوس "آب نمک"در انسلادوس
و: * شش گزینه نخست برای یافتن موجودات بیگانه       

واژه نامه:
astrobiologist - moon - Solar System - interplanetary spacecraft - planet - Galileo mission - Jupiter - Europa - liquid water - Ganymede - Saturn - Cassini probe - fountain - water ice - Enceladus - hydrocarbon - Titan - exomoon - exoplanet - habitable zone - habitable

منبع: apod.nasa.gov

چه چیز چراغ پرتو گاما را در ستارگان مرده روشن نگه می دارد؟

$
0
0
در این تصویر، داده های تلسکوپ نوستار به رنگ آبی است و پرتوهای پرانرژی X از ۳ تا ۷۹ کیلوالکترون ولت را نشان می دهد. داده های تلسکوپ چاندرا هم به رنگ صورتی است و پرتوهای X از ۰.۵ تا ۱۰ کیلوالکترون ولت را می نمایاند. نقطه ی آبی مرکز تصویر نشان دهنده ی جای یک تپ‌اختر پرانرژی است-- هسته ی مغناطیسی و چرخان یک ستاره که به گونه ی یک ابرنواختر منفجر شده است. تصویر بزرگ تر
* کهکشان راه شیریما پر است از پسمانده های همچنان تابناکِ ستارگانِ منفجر شده. 

پرجرم ترین ستارگان زمانی که به شکل ابرنواخترهاییمنفجر می شوند، بی درنگ خاموش نشده و در تاریکی شب ناپدید نمی گردند، بلکه گاهی با شدت تمام از خود پرتوهای پرانرژی گامامی تابانند. چه چیزی نیروبخش پسمانده های پرانرژی این ستارگان است؟

آرایه ی تلسکوپی طیف سنجی هسته ای ناسا (نوستار، NuSTAR) به دانشمندان در گره گشایی از این راز کمک می کند. چشمان این رصدخانه که توانایی دیدن پرتوهای Xپرانرژی را دارد، توانسته با نگاه کردن به درون جایگاه های ویژه ای که پرتوهای نیرومند گاما می گسیلند سرچشمه ی این پرتوها را شناسایی کند: یک ستاره ی چرخان مرده به نام تپ اختر (پولسار). تپ اخترها یکی از چند گونه پَسمان های ستاره ای هستند که از مرگ ابرنواختریِ ستارگان بر جای می مانند.

این نخستین بار نیست که تپ اخترها به عنوان عامل پرتوهای پرانرژی گاما شناسایی می شوند، ولی این بار نوستار در موردی به دانشمندان کمک کرده که به دلیل فاصله ی جرم مورد پرسش، رمزگشایی از آن دشوارتر بوده است. نوستار برای شناخت بهتر فرگشت این ستارگان مرده ی نه چندان آرام از کمک چند تلسکوپ دیگر بهره برد: رصدخانه ی پرتو X چاندراو تلسکوپ فضایی پرتو گامای فرمیناسا، و سامانه ی طیف سنجی پرانرژی (H.E.S.S.) در نامیبیا، که هر یک نیرویی منحصر به خود دارند.

اریک گوتهلف از دانشگاه کلمبیا در نیویورک می گوید: «انرژی این مردارهای ستاره ای توان کافی برای پدید آوردن درخشش پرتو گاماییکه می بینیم را دارد.» گوتهلف توضیح می دهد که به جز تپ اخترها، چشمه های دیگری هم می توانند عامل این پرتوهای گاما در کهکشانمان باشند، از جمله پوسته های بیرونی پسمان های ابرنواختر، ستارگان دوتایی پرتو ایکسی، و مناطق ستاره زایی. گوتهلف نویسنده ی اصلی پژوهشنامه ی تازه ای در آسترونومیکال جورنالاست که به شرح این یافته ها می پردازد.

در چند سال گذشته، سامانه ی H.E.S.S. که از آنِ بنیاد اخترشناسی ماکس پلانکاست بیش از ۸۰ جایگاه پرتو گاما با توان باورنکردنی -به نام چشمه های پرتو گامای پرانرژی- را در کهکشان راه شیری پیدا کرده. بیشتر این جایگاه ها تجربه ی ابرنواخترهایی را در گذشته داشته اند، ولی سرچشمه ی اصلی پرتوهای گامای بسیاری از آن ها هنوز ناشناخته است.

چشمه ی پرتو گامایی که در این پژوهش از آن یاد شده با نام HESS J1640-465، یکی از درخشان ترین مواردی از این دست است که تاکنون یافته شده. دانشمندان از پیش می دانستند که این چشمه ربطی به یک پسمان ابرنواختردارد ولی سرچشمه ی نیرویش ناشناخته بود. با آن که داده های تلسکوپ های چاندرا و XMM-نیوتنِسازمان فضایی اروپابه وجود یک تپ اختر به عنوان چشمه ی اصلی اشاره داشتند، ولی ابرهای گازی که جلوی دید را گرفته بودند، مشاهده ی آن را دشوار می ساختند.

نوستار به دلیل توانایی‌اش در آشکارسازی پرتوهای ایکس پرانرژی تر، و این که می تواند در گازهای سر راه نفوذ کند، کار تلسکوپ های چاندرا و XMM-نیوتن را کامل می کند. افزون بر آن، تلسکوپ نوستار می تواند تپش های سریع پرتو X را با دقت بسیار اندازه بگیرد. در مورد HESS J1640-465، نوستار توانست پرتوهای X پرانرژی آن را که با تپ های منظم و آهنگ سریع می آمدند دریافت و ضبط کند. دانشمندان با بهره از این داده ها PSR J1640-4631 را یافتند، یک تپ اختر که پنج بار در ثانیه به دور خود می چرخید و سرچشمه ی اصلی هم پرتوهای X پرانرژی و هم پرتوهای گامای پرانرژی بود

ولی یک تپ اختر چگونه این پرتوهای پرانرژی را تولید می کند؟

میدان های مغناطیسینیرومند تپ اختر میدان های الکتریکیپرقدرتی را پدید می آورند که به ذرات باردار نزدیک سطح آن شتاب می دهد و آن ها را به سرعت هایی باورنکردنی نزدیک به سرعت نور می رساند. این ذرات باردار پرسرعت سپس در اثر برهم کنش با میدان های مغناطیسی، چنین باریکه های نیرومندی از پرتوهای X و گامای پرانرژی را تولید می کنند.

گوتهلف می گوید: «یافتن یک موتور تپ اختری که نیروی HESS J1640-465 را تامین می کند به اخترشناسان اجازه می دهد تا مدل هایی را برای فیزیک پایه ای بیازمایند که به تولید چنین انرژی های باورنکردنی توسط این چشمه های کمیاب پرتو گاما می انجامد.»

ویکتوریا کاسپی از دانشگاه مک گیل در مونترآل کانادا هم می گوید: «شاید دیگر چشمه های درخشان پرتو گاما هم تپ اخترهایی در خود داشته باشند که ما نمی توانیم آشکارشان کنیم.» کاسپی که یکی دیگر از نویسندگان این پژوهش است می افزاید: «شاید با کمک نوستار بتوانیم تپ اخترهای پنهان بیشتری را بیابیم.»

این داده های تازه همچنین به اخترشناسان امکان داد تا دو چیز دیگر را نیز اندازه بگیرند: آهنگ کند شدن (کاهش سرعت چرخش) تپ اختر، که در حدود ۳۰ میکروثانیه در سال بود، و همچنین چگونگی تغییر این آهنگ در گذر زمان. پاسخ این پرسش ها به پژوهشگران کمک خواهد کرد تا دریابند که چگونه این آهنرباهایچرخان -هسته های ستارگان مرده- می توانند سرچشمه ی چنین تابش شدید و نیرومندی در کهکشانمان باشند.

واژه نامه:
Milky Way galaxy - supernova - gamma ray - NASA - Nuclear Spectroscopic Telescope Array - NuSTAR - X-ray - star - pulsar - Chandra X-ray Observatory - Fermi Gamma-ray Space Telescope - High Energy Stereoscopic System - H.E.S.S. - Namibia - Eric Gotthelf - galaxy - supernova remnant - X-ray binary star - star-formation region - Astrophysical Journal - Max-Planck Institute for Astronomy - HESS J1640-465 - European Space Agency - XMM-Newton telescope - PSR J1640-4631 - magnetic field - Victoria Kaspi - core -

منبع: JPL (آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا)

نقشه ای از ۲۱۹ میلیون ستاره کهکشان راه شیری

$
0
0
* این دقیق ترین و پرجزییات ترین نقشه ایست که تاکنون از خانه ی کهکشانی‌مان، راه شیری، تهیه شده و ۲۱۹ میلیون ستاره را یکجا نشان می دهد.
نقشه ی چگالی بخشی از صفحه ی کهکشان راه شیری. محورها نشانگر طول و عرض کهکشانی هستند، مختصاتجایگاه اجرام نسبت به مرکز کهکشان. تصویر بزرگ- بزرگ تر
در تاریک ترین شب ها، هزاران ستاره گنبد آسمان در بالای سرمان را آذین می بندند. دقیق بخواهیم بگوییم، ۹۰۹۶ ستاره را می توان در سرتاسر آسمان تماشا کرد. اگر این مقدار را به ۲ بخش کنیم، به مقدار ۴۵۴۸ ستاره (کمابیش) می رسیم که شمار ستارگان دیدارپذیر از این افق تا افق دیگرست، یعنی نصف کره ی آسمان.

ولی این ها جدا از ستارگانِ درون نوار تابناکی‌اند که در آسمان شب کشیده شده. این نوار، صفحه ی کهکشان راه شیری است، سامانه ای که پهنایش به ۱۰۰ هزار سال نوری می رسد. چشم نامسلح نمی تواند تک تک ستارگان درون آن را جدا از هم ببیند، ولی تلسکوپ ایزاک نیوتن (INT) در لاپالمای جزایر قناریبه تازگی نقشه ای از ۲۱۹ میلیون ستاره ی جدا از هم موجود در این صفحه را تهیه کرده است.

برای تهیه ی این نقشه، گروهی از اخترشناسان به رهبری گیرت بارنتسناز دانشگاه هرتفوردشایربریتانیا، ۱۰ سال گذشته را سرگرم گردآوری نور همه ی ستارگان درخشان تر از قدر ۲۰توسط تلسکوپ ایزاک نیوتن بوده اند. به یاد داشته باشید که آستانه ی توان دید انسان قدر۶ است، پس قدر ۲۰ به اندازه ی یک میلیون بار کم نورتر از توان دید چشم انسان خواهد بود.

آنان یک نقشه ی چگالی زیبا از کهکشان راه شیری پدید آوردند که بینشی تازه از ساختار این سامانه ی پهناور به ما می دهد. ناحیه های سیاه و مه-مانند درون نقشه، غبار کهکشانی هستند که نور ستارگان دورتر را سد کرده اند و مناطق روشن تر جاهای پرستاره ای هستند که در آن ها، ستارگان تنگ هم انباشته شده اند.

INTسنجش های خود را با دو فیلتر گسترده انجام داد: یکی فیلتری که نورِ انتهای سرخِ طیف دیدنی (مریی) را دریافت می کرد و دیگری یک فیلتر باریک که تنها نوری که از خط نشری هیدروژنمی تابید را از خود می گذراند، یعنی نور هیدروژن-آلفا (H-alpha). افزودن طیف هیدروژن آلفا به نقشه به آنان کمک کرد تا نقشه برداری نفیسی از سحابی ها -ابرهای برافروخته ی گاز هیدروژن- نیز انجام شود.

تهیه ی این کاتالوگ نمونه ایست از بهره‌کشیاخترشناسی نوین از "بزرگ‌داده ها". ولی آذین بخش هر استودیوی هنری نیز می تواند باشد.

در همین زمینه: * اثر انگشت کهکشان * قلب کهکشان ما به شکل یک بادام زمینی است * راه شیری در ریزموج 

واژه نامه:
star - celestial sphere - Milky Way galaxy - naked eye - Isaac Newton Telescope - INT - La Palma - Canary Islands - Geert Barentsen - magnitude - galactic dust - visible spectrum - narrow filter - hydrogen - emission line - H-alpha - nebula - exploitation - big data - latitude - longitude

منبع: universetoday

امواج ستارگان در ساحل کیهان

$
0
0
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
در این چشم انداز آسمان شبانه، کاهش و افزایش نور ستارگان کهکشان راه شیری در کنار شکاف های تیره یغبار میان-ستاره‌ای همچون امواجیست که به ساحل دریایی کیهانی می کوبند.
این عکس تکفام که با یک دوربین دیجیتال از روی تلماسه های جزیره ی هاتراس (Hatteras) در کارولینای شمالی، روی سیاره ی زمین گرفته شده، یادآور زمانیاست که فیلم های سیاه و سفید گزینه ی محبوبی برای عکاسی در نور اندک شب و همچنین عکاسی نجومی بود.
در سمت جنوب و نزدیک مرکز تصویر، ستارگان پرنور صورت های فلکی کمان (قوس) و کژدم (عقرب) را می بینیم. سه شبچراغ آسمانی: بهرام سرگردان، کیوان، و ستاره یآلفا-ترازونیز در سمت راست و بسیار دورتر از کوژی مرکز کهکشان، با هم یک سه گوش کوچک درست کرده اند.
البته گفتنی است که این چشم انداز ساحلی خاطره انگیز سیاه وسفید می توانست صحنه ای از یک فیلم علمی-تخیلی دهه ی ۵۰ باشد که هرگز کسی ندیده. فیلمی با نام "از آن سوی تپه ها آمد".

واژه نامه:
rift - interstellar dust - ebb and flow - Milky Way - Hatteras Island - planet - Earth - monochrome - stro-photography - star - Sagittarius - Scorpius - Mars - Saturn - Zubenelgenubi - Alpha Librae - galaxy - central bulge - scifi movie - It Came From Beyond the Dunes

منبع: apod.nasa.com

سیاره ای که ستاره اش را دچار پیری زودرس کرده!

$
0
0
* اخترشناسان یک سیاره ی غول گازی به جرم ۱۰ برابر مشتری یافته اند که تنها در مدت ۲۳ ساعت، یک دور به گرد ستاره ی نسبتا جوانش می چرخد.
* این سیاره آنقدر به ستاره اش نزدیک است که میدان مغناطیسی آن را دچار آشفتگی کرده و باعث کاهش پرتوهای X آن شده، به گونه ای که این ستاره در عین جوانی، ویژگی های پرتو X یک ستاره ی پیر را یافته است.
برداشت هنری از سیاره ای WASP-18b که بسیار به ستاره ی WASP-18 در صورت فلکی سیمرغنزدیک است و با ایجاد آشفتگی در فعالیت مغناطیسی‌اش، آن را دچار پیری زودرس کرده. چارچوب های پیوست، تصویر پرتو ایکس و نور دیدنی (مریی) از ستاره را نشان می دهند. چنان چه می بینید، در محدوده ی پرتو X هیچ چیزی از ستاره دیده نمی شود. تصویر بزرگ تر
ستارگان جوان داغ به گونه ی گسترده ای فعالند و فوران های غول آسایی از ذرات باردار از سطح خود به بیرون می دمند. ولی همانطور که روال طبیعی عمرشان را می گذرانند و پیر می شوند، از فعالیتشان کاسته شده، پرتوهای Xکم انرژی تری می گسیلند، و چرخششان نیز کندتر می شود.

بر پایه ی نظریه ی اخترشناسان، مشتری های داغ -غول های گازی گرم و تابناکی که در فاصله ی نزدیک به گرد ستاره‌ی میزبانشان می چرخند - شاید بتوانند ستاره‌شان را همچنان فعال نگه داشته و در نتیجه دوره ی جوانی آنان را درازتر کنند. در اوایل امسال، دو اخترشناس از مرکز اخترفیزیک هاروارد-اسمیتسونیناین پنداشت را به آزمایش گذاشتند و دریافتند که چنین چیزی حقیقت دارد.

ولی اکنون در مشاهداتی که از یک سامانه ی متفاوت انجام گرفته، روندی وارونه ی آن دیده شده: سیاره ای که باعث شده ستاره اش بسیار سریع تر پیر شود.

این سیاره با عنوان WASP-18b، دارای جرمی در حدود ۱۰ برابر مشتریاست و در زمانی کمتر از ۲۳ ساعت به گرد ستاره ی میزبانش می چرخد. بنابراین دقیقا یک مشتری داغ معمولی -از آن غول های گازی تابنده ای که به سرعت ستاره‌ی میزبانشان را دور می زنند- نیست، زیرا ویژگی هایش کمی شدیدتر و خشن تر است.

نویسنده ی اصلی پژوهشنامه، اینیاتزیو پیلیتریاز بنیاد ملی اخترفیزیک ایتالیادر یک گفتگوی رسانه ایگفت: «WASP-18b یک فراسیاره یافراطی است. این سیاره یکی از پرجرم ترین مشتری های داغی که تاکنون شناخته شده، و همچنین یکی از نزدیک ترین آن ها به ستاره ی میزبانش است. و همین ویژگی ها است که باعث رفتار نامنتظره ی آن شده.»

به گمان این دانشمندان، WASP-18ستاره ای ۶۰۰ میلیون ساله است که در مقایسه با خورشید ۵ میلیارد ساله ی ما ستاره‌ی به نسبت جوانیست. ولی هنگامی که پیلیتری و همکارانش با کمک رصدخانه ی پرتو X چاندرای ناساآن را به مدت زیاد نگاه کردند، هیچ پرتوی ایکسی (نشانه ی بارز جوانی یک ستاره) ندیدند. در حقیقت، دیده ها نشان می دهند که فعالیت این ستاره ۱۰۰ برابر کمتر از چیزیست که باید در این سن باشد.

یکی دیگر از نویسندگان پژوهشنامه به نام اسکات وولک (که در پژوهش پیشین که نشانگر اثری وارونه بود نیز شرکت داشت) از مرکز اخترفیزیک هاوروارد-اسمیتسونین می گوید: «ما فکر می کنیم که این سیاره دارد با ویران کردن و تخریب درون ستاره، آن را پیر می کند.»

بنا به استدلال پژوهشگران، نیروهای کشندیکه در اثر کشش گرانشیاین سیاره ی پرجرم پدید آمده، احتمالا در میدان مغناطیسی ستاره که توسط حرکت پلاسمای رسانای ژرفای درونش تولید می شود آشفتگی به وجود آورده است. امکان دارد سیاره به گونه ی چشمگیری در لایه های بالایی منطقه ی همرفتی ستاره اختلال ایجاد کرده، هر گونه آمیختگی مواد ستاره را کاهش داده، و به گونه ی کارآمدی فعالیت مغناطیسی ستاره را سرکوب کرده است.»

همچنین شاید مقدار بالای لیتیومکه در ستاره دیده شده را نیز بتوان با اثر نیروهای کشندی سیاره توضیح داد. لیتیوم معمولا در ستارگان جوان تر فراوانست، ولی به مرور زمان ناپدید می شود زیرا فرآیند همرفتآن را رو به مرکز ستاره جابجا کرده و در آنجا توسط واکنش های هسته ای از بین می رود. پس اگر همرفت کمتری انجام شود -چنان چه در WASP 18 دیده شده- لیتیوم هم به سوی مرکز جابجا نخواهد شد و از بین نخواهد رفت.

این یافته ها در شماره ی ماه ژوییه ی Astronomy and Astrophysicsمنتشر شده و اکنون نیز به صورت آنلاین در دسترس است.

واژه نامه:
star - charged particle - X-ray - hot Jupiter - Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics - planet - WASP-18b - Jupiter - exoplanet - Ignazio Pillitteri - WASP-18 - Sun - NASA - Chandra X-ray Observatory - Scott Wolk - tidal force - gravitational pull - magnetic field - plasma - convective zone - lithium - convection - nuclear reaction - Astronomy and Astrophysics -

منبع: universetoday

کیوان در زمان اعتدال فصلی

$
0
0
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
اگر صفحه ی حلقه های کیوان (زحل) درست رو به خورشید قرار بگیرد، این سیاره به چه شکلی دیده خواهد شد؟ تا پیش از اوت ۲۰۰۹ هیچ کس پاسخ این پرسش را نمی دانست.
صفحه ی حلقه های کیوانهر ۱۵ سال رو به زمین قرار گرفته و از چشم انداز زمین،"ناپدید"می شود. ناپدید شدنحلقه ها دیگر یک راز نیست. دلیلش آنست که این حلقه ها آنقدر نازکندو زمین آنقدر به خورشید نزدیکاست که زمانی که حلقه ها رو به خورشید قرار می گیرند، تقریبا رو به زمین هم قرار خواهند گرفت و ما زمینیان، صفحه ی آن ها را تقریبا "از لبه"خواهیم دید.
خوشبختانه اکنون هزاره ی سوماست و انسان ها به اندازه ی کافی پیشرفته شده اند که فضاپیماهایی را راهی کنند تا این حلقه ها را در زمان برابران (اعتدال فصلی) کیوان از جهت های دیگر ببینند.
در اوت سال ۲۰۰۹، فضاپیمای کاسینیکه به گرد کیوان می گردد، توانست رشته عکس هایی بی سابقه از حلقه های کیوان در زمان برابران فصلی این سیاره بگیرد. آن چه در این تصویرمی بینید، از همگذاری دیجیتالی ۷۵ عدد از این عکس ها پدید آمده.
چنان چه می بینید، حلقه ها به گونه ی نامعمولی تاریکدیده می شوند، و یک خط سایه ی بسیار نازک بر روی ابرهای بالایی کیوان انداخته اند. اجرامی که بیرون از صفحه ی حلقه ها هستند بسیار روشنشده اند و سایه هایی کشیده و درازهم پدید آورده اند.
بررسی این عکس ها به ما کمک می کند تا اندازه هایویژه ی ذرات حلقه ی کیوان و نیز دینامیک کلیحرکت مداریآن ها را بهتر بشناسیم.
گفتنی است در این هفته، زمین خودمان هم به برابران پاییزیخود می رسد (در یکم مهرماه).


واژه نامه:
Saturn - Equinox - ring plane - Sun - Earth - rings - edge-on - third millennium, - spacecraft Cassini

منبع: apod.nasa.gov

شگفتی دانشمندان از یافتن یک کهکشان کوتوله با سیاهچاله ای غول پیکر

$
0
0
* دانشمندان با بهره از داده های تلسکوپ فضایی هابل ناسا و رصدهایی که از روی زمین انجام شده، جرمی نامنتظره را در جایی بسیار دور از ذهن یافته اند: یک سیاهچاله ی هیولا در دل یکی از کوچک ترین کهکشان های شناخته شده.

کهکشان کوتوله ی M60-UDC1 از چشم
تلسکوپ هابل. تصویر بزرگ تر
این سیاهچاله که دارای جرمی بیش از پنج برابر سیاهچاله ی ابرپرجرممرکز کهکشان راه شیریاست، در دل یکی از چگال ترین کهکشان هایی که تاکنون شناخته شده جای دارد-- کهکشان کوتوله ی M60-UCD1 که ۱۴۰ میلیون ستاره اش را درون قطری نزدیک به ۳۰۰ سال نوری جای داده، یعنی تنها ۱/۵۰۰م (یک-پانصدم) قطر کهکشان راه شیری.

اگر ما در این کهکشان کوتوله زندگی می کردیم، شبانگاهان می توانستیم دستکم ۱ میلیون ستاره را با چشم نامسلح در آسمان ببینیم. اکنون که روی زمین و کهکشان راه شیری هستیم، تنها کمی بیش از ۴۰۰۰ ستارهرا می توانیم در آسمان شب ببینیم. همچنین فاصله ی میان خورشید و نزدیک ترین ستاره به آن (آلفا قنطورس) را در نظر بگیرید: چیزی نزدیک به ۴ سال نوری. اگر زمین در کهکشان M60-UCD1 بود، ۱۰ هزار ستاره ی دیگر در همین فضای نسبتا کوچک وجود می داشت.

از این یافته چنین بر می آید که کهکشان های کوتوله ی بسیار بیشتری در کیهان وجود دارند که میزبان یک سیاهچاله ی ابرپرجرمند. مشاهدات همچنین نشان می دهند که کهکشان های کوتولهاحتمالا جزیره های کوچکی از ستارگان نیستند که در تنهایی به دنیا آمده باشند، بلکه در واقع می توانند پسمانده های جدا شده از کهکشان های بزرگ تری باشند که در اثر برخورد با کهکشان های دیگر از هم گسیخته و تکه پاره شده اند.

اخترشناس دانشگاه یوتا، آنیل ست می گوید: «ما راه دیگری سراغ نداریم که بشود سیاهچاله ای به این بزرگی را در جرمی به این کوچکی پدید آورد.» آنیل ست نویسنده ی اصلی پژوهشنامه ای بین المللی درباره ی این کهکشان کوتوله است که در شماره ی روز پنجشنبه ی نشریه ی نیچر منتشر شد.

اخترشناسان گروهِ ست برای مشاهده ی M60-UCD1 و اندازه گیری جرم سیاهچاله اش از تلسکوپ فضایی هابلو تلسکوپ ۸ متری نوری و فروسرخ جمینیشمالی در موناکیهاوایی کمک گرفتند. تصاویر باکیفیت هابل آگاهی هایی درباره ی قطر و چگالی ستاره ایِ کهکشان به دانشمندان داد. جمینی هم حرکت های ستارگان کهکشان که زیر نفوذ گرانشی سیاهچاله انجام می شد را سنجید. دانشمندان با بهره از این داده ها، جرم سیاهچاله را اندازه گرفتند.
تصویر تلسکوپ هابل از کهکشان فراچگال M60-UCD1 (چارچوب پیوست) که میزبان یک سیاهچاله ی ابرپرجرم در مرکزش است. این کهکشان کوتوله به گرد کهکشان بزرگ و بیضیگونام۶۰ می چرخد. در عکس، کهکشان دیگری به نام NGC ۴۶۴۷ هم دیده می شود. تصویر بزرگ تر
سیاهچاله هااجرامی هستند که در اثر رمبش گرانشی، فراچگال شده اند و از همین رو آن چنان کشش گرانشی نیرومندی دارند که حتی نور هم نمی تواند از چنگش برهد. باور بر اینست که سیاهچاله های ابرپرجرم (ابرسیاهچاله ها)، یعنی آنهایی که دستکم یک میلیون برابر خورشید جرم دارند را می توان در مرکز بسیاری از کهکشان ها پیدا کرد.

سیاهچاله ای که در مرکز کهکشان راه شیری جای دارد، جرمش به ۴ میلیون برابر جرم خورشید می رسد. ولی با این وجود تنها ۰.۰۱ جرم کل کهکشان را در خود جای داده. برای مقایسه، سیاهچاله ی مرکز کهکشان M60-UCD1که دارای جرمی به اندازه ی ۲۱ میلیون خورشید است، ۱۵ درصد از جرم کل این کهکشان کوچک را در بر دارد که نسبتی خیره کننده است.

ست می گوید: «با در نظر داشتن این که راه شیری ۵۰۰ بار گسترده تر و بیش از ۱۰۰۰ بار سنگین تر از کهکشان کوتوله‌ی M60-UCD1 است، [این پدیده ی] بسیار شگفت انگیزی است.»

یک توضیح برای این پدیده می تواند آن باشد که M60-UCD1 زمانی یک کهکشان بزرگ با ۱۰ میلیارد ستاره بوده، ولی سپس از فاصله ی بسیار نزدیک مرکز یک کهکشان بزرگ تر، یعنی M۶۰، گذشته و در این گذر، همه ی ستارگان و ماده‌ی تاریک موجود در بخش بیرونی‌اش از آن جدا شده و به کهکشان ام۶۰ پیوسته است.

برداشت هنری از سیاهچاله ی مرکزی کهکشان
M60-UCD1. تصویر بزرگ تر
این دانشمندان بر این باورند که M60-UCD1 شاید سرانجام به طور کامل به سوی کهکشان ام۶۰ کشیده شده و به آن بپیوندد. گفتنی است خود کهکشان ام۶۰ یا NGC ۴۶۴۹ هم یک سیاهچاله ی غول پیکر با جرم ۴.۵ میلیارد برابر جرم خورشید دارد، یعنی بیش از ۱۰۰۰ برابر جرم سیاهچاله ی کهکشان خودمان.

زمانی که M60-UCD1 با ام۶۰ یکی شود، سیاهچاله هایشان هم احتمالا با هم یکی خواهند شد. این دو کهکشان ۵۰ میلیون سال نوری از ما فاصله دارند.

در همین زمینه: * عکس خانوادگی دو کهکشان*سیاهچاله ها در کهکشان های در حال برخورد

واژه نامه:
NASA - Hubble Space Telescope - black hole - Milky Way galaxy - M60-UCD1 - dwarf galaxy - star - galaxy - diameter - naked eye - Earth - supermassive black hole - Anil Seth - Nature - Gemini North - infrared - Mauna Kea - stellar density - Sun - M60

منبع: nasa

فیلم ماهواره ای از چهره زمین در یک روز اعتدالی

$
0
0
امروز، یکم مهرماه، سیاره ی زمین به اعتدال فصلی (برابران فصلی) می رسد. در ۲۴ ساعت آینده، درازی روز و شب در سراسر زمین تقریبا برابر خواهد بود.
از دیدگاه فنی، زمین در ساعت ۲:۲۹ بامداد فردا "به وقت جهانی"از نقطه ی برابرانمی گذرد ولی برای آمریکای شمالی و جنوبی، این زمان همین امروز رخ می دهد.
برابران سپتامبر (مهرماه) نشانگر نزدیک شدن زمستان در نیمکره ی شمالی و تابستان در نیمکره ی جنوبی است. در برابران، خط سایه‌مرز زمین - یا خط پایانگر، خطی که روزرا از شب جدا می سازد- عمودی می شود و قطب های شمال و جنوب چرخشی زمین را به هم می پیوندد.
این خط سایه-مرز را با جزییاتی آشکار می توانید در ویدیوی بالا که در برابران پاییزی پارسال توسط ماهواره ی هواشناسی روسی Elektro-Lگرفته شده ببینید. ماهواره ی الکترو-ال در مدارزمین‌ایست‌ور، بر فراز نقطه ای از استوا جای دارد و همیشه یکراست رو به زمین است.
این ویدیوی دور تند از همگذاری تصاویری درست شده که هر ۳۰ دقیقه یک بار ثبت شده اند و روزی که برابران در آن رخ می دهد را به طور کامل نشان می دهد. در ویدیو می توانید جابجایی ابرها و همچنین بازتابنور خورشید در سرتاسر این روز اعتدالی را ببینید.
برابران بعدی زمین در ماه مارس رخ می دهد [یکم فروردین، نوروز زیبای ایرانی-م]
شش ماه پیش، در نوروز نیز این ویدیو را دیده بودید: * فردا مرز میان شب و روز زمین عمودی می شود 

واژه نامه:
Earth - equinox - planet - Universal Time - North and South America - dividing line - spin pole - meteorological satellite - Elektro-L - geostationary orbit - equator - Sun

منبع: apod.nasa.gov

آیا ابرنواخترها کارخانه های سیمان کیهانی‌اند؟

$
0
0
* ستارگانی که منفجر می شوند همانند یک مخلوط کن سیمان کیهانی رفتار می کنند؛ این دستاورد پژوهشی است که بر روی روش یافتن این ماده ی ساختمانی در فضا انجام شده.

پسمان یک ابرنواختر- آیا این می تواند یک
کارخانه ی سیمان کیهانی باشد؟
سیماناز آمیختن آب با سیلیکات کلسیمدرست می شود که مولکول هایش از کلسیم، سیلیسیمو اکسیژنتشکیل شده. هنگامی که ستارگان بسیار بزرگ می‌میرند، منفجر می شوند و فضا را پر از انواع عنصرها می کنند. دانشمندان همه ی عنصرها و مواد تشکیل دهنده ی سیمان را در چنین پسمانده های ستاره ای پیدا کرده اند.

ولی تاکنون هیچ کس به طور ویژه به دنبال آمیزه ی این اجزا نگشته، بنابراین اگر چنین ترکیبی درست هم شده باشد ما از مقدارش آگاهی نداریم.

گورانکا بیلالبگوویچدر دانشگاه زاگرب کرواسی به همراه همکارانش سه گونه از خوشه ذرات با اندازه ی نانو که در سیمان یافته می شوند را بررسی کردند. آنان از شبیه سازی رایانه ای کمک گرفتند تا دریابند که این خوشه ها در یک طیفجذبی به چه شکل دیده می شوند. طیف جذبی بسامدهایی از نور است که یک جرم جذب می کند و با سنجش آن ها می توان به ساختار شیمیایی آن جرم پی برد. آن ها از این راه فهمیدند که سیمان می بایست یک نشانه ی فروسرخ ویژه ی خود داشته باشد.

رصدخانه ی فضایی فروسرخسازمان فضایی اروپا در پوسته های غباری پیرامون ۱۷ ابرنواختر یک چنین نشانه ای را شناسایی کرده که تاکنون توضیحی برایشان یافته نشده ولی گروه بیلالبگوویچ می گویند که می تواند مربوط به ذرات سیمان باشند: «آن ها چنین چیزی را اندازه گرفته بودند ولی نمی دانستند چرا پدید آمده.»

این یافته ها شاید بتوانند توضیح دهند که چرا مقدار اکسیژن درون گازهای میان ستاره ای کمتر از چیزیست که بر پایه ی بهترین برآوردهایمان از تولیدات ابرنواخترها باید باشد. به گفته ی بیلالبگوویچ، این اکسیژن گمشده، برای تولید سیمان مصرف شده.

هلن فریزراز دانشگاه استراتکلاید در گلاسکوی بریتانیا یادآوری می کند که گرچه ما در فضا کلسیم را یافته ایم، ولی مقدارش چندان زیاد نیست: «من کاملا مطمئن نیستم که مقدار کلسیم واقعا به آن اندازه باشد که بتوان گفت در فضا سیمان وجود دارد.» با این حال، به گمان او این پژوهشنامه پنداشت جالبی را مطرح می کند.

این پژوهشنامه
برای انتشار در ماهنامه ی انجمن سلطنتی اخترشناسی پذیرفته شده.

واژه نامه:
star - cement mixer - Cement - calcium silicates - molecule - calcium - silicon - oxygen - element - Goranka Bilalbegović - computer simulation - absorption spectrum - infrared - European Space Agency - supernova - Helen Fraser

منبع: newscientist

شفق و ستون نور آتشفشانی در آسمان ایسلند

$
0
0
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
این چشم انداز غروب آفتاب نیست. و خط سرخ و باریکی که در افق دیده می شود هم یک "ستون آفتاب"نیست. [درین باره بخوانید: * ستون آفتاب بر فراز سوئد]
نور سرخی که در افق می بینید در اثر فوران آتشفشانپدید آمده، و آن خط سرخ هم بازتاب نور فوران آتشفشان توسط بلورهای یخ شناور در هوااست.
این ستون نورآتشفشانی نامعمول در اوایل همین ماه، در ایسلنددیده و به تصویر کشیده شد. این چشم انداز، آتشفشان در حال فوران بارداربونگادر شمال دریاچه ی یخچالی یوکولسارلون، در میدان گدازه ای هولوفرنرا نشان می دهد.
جدا از آتشفشان و تاثیرش بر آسمان افق، حتی آسمان جلوی تصویر هم زیبا و تماشایی است؛ با ابرهایخاکستری طرح دار در لایه ی پایینِ جو، شفق قطبی سبزو رقصان در لایه ی بالاتر جو، و ستارگان درخشان در دوردست. در تصویر دوم، نام و طرح صورت های فلکی آسمان درون چشم انداز را می بینید.
با آن که میدان گدازه ای هولوفرن در ۲۰۰ و اندی سال گذشته، یعنی از سال ۱۷۹۷ تاکنون آرام بوده و فورانی نداشته، ولی فوران کنونی‌اشهمچنان ادامه دارد.

واژه نامه:
sun pillar - volcanic eruption - ice crystal - Iceland - Jökulsárlón - volcano - Bárðarbunga - Holuhraun - lava field - aurora - star

منبع: apod.nasa.gov

تفاوت میان شراره خورشیدی و فوران تاج خورشیدی چیست؟

$
0
0
* یک شراره با یک CME را در عکس های ناسا چطور از هم باز می شناسید؟ شراره ها مانند درخشش های شدیدی از نور روی خورشیدند. ولی فوران های تاجی یا همان CMEها همچون ابرهایی به نظر می رسند که رو به فضا پرتاب می‌شوند.

شراره ها و فوران های تاج خورشیدی (CMEها) هر دو انفجارهایی هستند که روی خورشید رخ می دهند. گاهی هر دو با هم روی می دهند ولی یک چیز نیستند. شراره ها فوران هایی غول آسا از پرتوهای Xو انرژی هستند که با سرعت نور در همه ی جهت ها منتشر می شوند. ولی CMEها ابرهای غول‌پیکری از ذرات پلاسما هستند که به درون فضا دمیده می شوند. CMEها یک تا ۳ روز در راهند تا به زمین برسند در حالی که شراره ها فاصله ی خورشید تا زمین را تنها در ۸ دقیقه می پیمایند. رصدخانه های ناسا شراره ها و درخشش های نورشان روی خورشید، و CMEها که به درون فضا گسترده می شوند را رصد می کنند. برای دریافت این ویدیو به این پیوندبروید.

فوران های گوناگونی روی خورشید رخ می دهد. هم شراره های خورشیدی و هم فوران های تاجی با انفجارهایی سهمگین از انرژی همراهند ولی با این وجود بسیار با یکدیگر تفاوت دارند. این دو پدیده گاهی همزمان رخ می دهند- در حقیقت نیرومندترین شراره ها تقریبا همیشه با فوران های تاجی (فوران پلاسما از تاج خورشیدی) همبسته و در ارتباطند- ولی هر کدام چیزهای مختلفی را می گسیلند، ظاهرشان و شیوه ی جابجاییشان متفاوت است، و اثرهای متفاوتی را هم در نزدیک سیاره ها ایجاد می کنند.

شراره که همچون برق نوری است.
هر دوی این فوران ها زمانی پدید می آیند که جنبش های درونی خورشید میدان های مغناطیسیآن را در هم می پیچانند و تغییر می دهند. مانند یک نوار کِشی پیچ خورده که ناگهان آزاد می شود، این میدان ها هم ناگهان تراز و آرایشی دوباره می یابند و باعث آزاد شدن مقدار هنگفتی انرژی به فضا می‌شوند. این پدیده می تواند برق نوری ناگهانی پدید آورد: یک شراره ی خورشیدی.

شراره ها که مقدار عظیمی انرژی در خود دارند، می توانند از چند دقیقه تا چند ساعت دوام بیاورند. برق یک شراره که با سرعت نور حرکت می کند، هشت ساعت زمان می برد تا به زمین برسد. بخشی از انرژی آزاد شده در شراره باعث شتاب بخشیدن به ذرات بسیار پرانرژی در آن می شود که آنها هم چند ده دقیقه بعد به زمین می رسند.

این پیچ خوردگی های مغناطیسی همچنین می توانند گونه ی دیگری از انفجار را هم پدید آورند که باعث پرتاب شدن مواد خورشیدی به فضا می شود. این انفجارها به نام فوران تاج خورشیدییا CME شناخته می شوند. برای فکر کردن به این انفجارها می توان از فیزیک گلوله ی توپکمک گرفت. شراره مانند برق نوریست که در سر دهانه ی توپ دیده می شود و اگر نزدیک توپ باشیم، از همه سو آن را می بینیم. CME مانند گلوله ی توپ است که رو به جلو و تنها در یک جهت ویژه پرتاب می شود. جرمی که از دهانه ی توپ به بیرون پرتاب شده تنها به یک منطقه ی هدفگیری شده می خورد. CME هم ابری غول پیکر از ذرات مغناطیده است که به فضا پرتاب شده. این ماده ی داغ که به نام پلاسماشناخته می شود، با سرعت بیش از یک میلیون مایل بر ساعت در فضا به پیش می رود و اگر رو به زمین باشد، حدود سه روز در راه خواهد بود تا به زمین برسد. تفاوت میان این دو گونه انفجار را می توان از پشت تلسکوپ های خورشیدی نیز دید: شراره ها مانند درخششی از نورند و CMEها همچون توده هایی از گاز که رو به فضا پف می کنند. [ببینید: * سه تصویر از ابر پلاسما که در راه زمین است]

فوران تاج خورشیدی (CME)
اثر شراره ها و CMEها بر روی زمین هم با یکدیگر تفاوت دارد. انرژی یک شراره می تواند مناطقی از جو که امواج رادیویی در آن تراگسیلیدهمی‌شوند را بیاشوبد. این می تواند به اُفت سیگنال ها، و در بدترین حالت، به قطعی موقت در سیگنال های ناوبری و ارتباطاتی بیانجامد.

از سوی دیگر، CMEها می توانند ذرات را به فضای نزدیک زمین بدمند. یک CME می تواند با برخورد و تنه زدن به میدان های مغناطیسی زمین، جریان هایی پدید آورد که ذرات از راه آن ها به سوی قطب های زمین سرازیر شوند. اگر این ذرات با اکسیژنو نیتروژنهوا واکنش انجام دهند باعث پیدایش شفق های قطبیمی شوند که به آن ها نورهای شمالی و جنوبی نیز می گویند.

همچنین، دگرگونی های مغناطیسی می توانند بر انواع فناوری های ساخت انسان نیز اثر بگذارند. موج های رادیویی بسامد بالا ممکن است افت پیدا کرده و ضعیف شوند: رادیوها از کار می افتند و جهت‌یاب های GPSبه اندازه ی چند متر گمراه می شوند. نوسان های مغناطیسی همچنین می توانند در شبکه های برق روی زمین جریان های الکتریکی ایجاد کنند که باعث گرانبار شدن (overload) سامانه های الکتریکی در زمان هایی که شرکت های برق آمده نیستند بشود.

شراره ها و CMEها در یک چیز مانند همدیگرند: ناوگانی از رصدخانه های فیزیک خورشیدی ناسا در فضا هست که همواره به دیدبانی خورشید برای مشاهده ی این انفجارها مشغولند. سازمان ملی اقیانوسی و جوی آمریکادارای یک مرکز پیش بینی آب و هوای فضااست که یسیار همانند کاری که برای پیش بینی توفان های تندری و باران های زمین انجام می ‌ود، با راه اندازی شبیه سازی ها و گردآوری داده های دیگر می تواند زمان رسیدنِ CME از خورشید به زمین را پیش بینی کند. آن ها سپس به گروه های مناسب ویژه ای خبر می دهند تا شرکت های برق، خطوط هوایی، و دیگرانی که کارشان در خطر است بتوانند پیشگیری های موردنیاز برای روبرو شدن با توفان خورشیدی را انجام دهند. برای نمونه، اگر یک CME نیرومند در راه باشد، شرکت های برق می توانند برای در امان نگه داشتن شبکه ها، مسیر جریان های برق را جابجا کنند.

فضاپیماهای فیزیک خورشیدی ناسا شراره ها و CMEها را به یک دلیل دیگر نیز رصد می کنند. دانشمندان می خواهند بدانند دقیقا چه چیزی این انفجارها را پدید می آورد تا روزی بتوانند آن ها را حتی پیش از فوران پیش بینی نمایند.

در همین زمینه: * توفان های خورشیدی چه هستند؟ * خورشید از چه راه هایی می تواند ما را نابود کند؟          

واژه نامه: 
sun - flare - coronal mass ejection - planet - magnetic field - rubber band - solar flare - Earth - magnetic contortion - CME - cannon - muzzle - cannonball - plasma - radio wave - navigation - oxygen - nitrogen - aurora - Northern and Southern Light - GPS - electrical current - fleet - NASA - heliophysics - thunderstorm - National Oceanic and Atmospheric Administration - Space Weather Prediction Center - solar storm 

منبع: nasa

گاز و غبار سحابی مرداب

$
0
0
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
سحابی بزرگ و باشکوه مردابخانه ی ستارگان داغ و گازهای جوان فراوانیست.
این مرداب کیهانیکه پهنایش به ۱۰۰ سال نوریمی رسد و تنها ۵۰۰۰ سال نوری از زمین فاصله دارد، به اندازه ای بزرگ و درخشان است که بدون تلسکوپهم می شود آن را در صورت فلکی کمان (قوس) مشاهده کرد.
ستارگان بسیاری که در آن دیده می شوند، ستارگان خوشه ی NGC ۶۵۳۰هستند، یک خوشه ی بازکه چند میلیون سال بیشتر نیست که در دل سحابیپدید آمده.
این سحابی که به عنوان M۸ (ام۸) نیز شناخته می شود، با خوشه ی NGC ۶۵۳۰ درونش به دلیل وجود نوار گرد و غباری که در سمت چپ مرکز خوشه دیده می شود، به نام "مرداب"نامیده شده اند. یک توده ی درخشان گاز و غبار هم در مرکز سحابی وجود دارد که به نام سحابی ساعت شنیشناخته می شود.
این تصویر یک پردازش تازه از تصویر سراسرنمای ام۸است و پهنه ای به اندازه ی پنج برابر قطر ماه را می پوشاند.
وجود گویچه های بسیار در سحابی مردابنشانه ایست از این که فرآیند ستاره زایی در آن همچنان ادامه خوهد داشت.

واژه نامه:
Lagoon Nebula- star- constellation of Sagittarius- NGC 6530- open cluster- nebula- M8- NGC 6523- Lagoon- Hourglass Nebula- panorama- Moon- Star formation- globule

منبع: apod.nasa.gov

نخستین عکس های فضاپیمای MAVEN از جو بهرام

$
0
0
* فضاپیمای تکامل جو و گازهای گریزای بهرام (می‌ون-MAVEN) نخستین عکس هایش از جو بالایی (فوقانی) گسترده‌ی پیرامون سیاره ی بهرام را گرفته است.

این فضاپیما هشت ساعت پس از جایگیری پیروزمندانه اش در مدار بهرام (مریخ) که در ساعت ۱۰:۲۴ شب یکشنبه، ۲۱ سپتامبر به وقت خاور آمریکا، و در پی یک سفر ۱۰ ماهه کامل شد، به کمک دستگاه تصویربردار طیف نگار فرابنفش (IUVS) خود این عکس های رنگ کاذب را از سیاره گرفت.
این تصویر بدونِ نوشته
این تصاویر سیاره را از بلندای ۳۶۵۰۰ کیلومتری سطح آن، و در سه طول موج فرابنفش نشان می دهند. رنگ آبی نشانگر نور فرابنفش خورشید است که توسط گاز هیدروژناتمی موجود در یک ابر گسترده که هزاران کیلومتر بالاتر از سطح سیاره است پراکنده شده. رنگ سبز نمایانگر طول موج دیگری از طیف فرابنفش است که عمدتا نور آفتابِ بازتابیده از روی اتم های اکسیژناست، و ابر اکسیژن کوچک تری را نشان می دهد. رنگ سرخ هم نور فرابنفش خورشید که از روی سطح سیاره بازتابیده را نشان می دهد؛ لکه ی درخشان پایین، سمت راست آن نوریست که از روی ابرها و یا از روی یخ های قطبی بازتابیده.

نیروی گرانش بهرام گاز اکسیژن را نزدیک به سیاره نگه داشته، در حالی که گاز هیدروژن چون سبک تر است، در ارتفاع بیشتری جای دارد و تا بیرون از لبه های تصویر گسترده شده. این گازها از تجزیه ی آب و دی اکسید کربندر جو بهرام سرچشمه می گیرند.

فضاپیمای می‌ون در مدت ماموریت علمی آغازین خود که یک سال زمینی به درازا خواهد کشید، با بهره از عکس هایی مانند این ها، نرخ دسترفت (اتلاف) هیدروژن و اکسیژن از جو بهرام را اندازه خواهد گرفت. این تصاویر به ما اجازه خواهد داد تا میزان آبی که با گذشت زمان از این سیاره گریخته را تعیین کنیم.

می‌ون نخستین فضاپیماییست که به طور ویژه به بررسی جو بالایی (فوقانی) و تنُک سیاره ی بهرام می پردازد. [در این زمینه خوانده بودید: * جریان ماموریت تازه ناسا در سیاره بهرام چیست؟]

NASA - Mars Atmosphere and Volatile Evolution - MAVEN - upper atmosphere - Mars - Imaging Ultraviolet Spectrograph - IUVS - false-color - ultraviolet - wavelength - sun - atomic hydrogen - planet’ - atomic oxygen - polar ice - water - carbon dioxide - Earth -

منبع: nasa

ستارگان آبی و درخشان در لبه کهکشان آندرومدا

$
0
0
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
انجمن ستاره ای بزرگی که به نام NGC ۲۰۶رده بندی شده، با فاصله ی ۲.۵ میلیون سال نوری، در میان بازوان غبارآلود کهکشان مارپیچی همسایه‌مان، آندرومدا یا M۳۱جای گرفته است.
NGC ۲۰۶ را می توانید نزدیک به بالای این تصویر پر زرق و برقِببینید که از همگذاری داده های رصدخانه های زمینی و فضایی درست شده و بخش جنوب باختری قرص کهکشان آندرومدارا از نزدیک نشان می دهد. ستارگان آبی و درخشان NGC ۲۰۶نشانگر جوانی آنند. در واقع، سن جوان ترین ستارگان بزرگ آن به ۱۰ میلیون سال هم نمی رسد.
NGC ۲۰۶حدود ۴۰۰۰ سال نوری پهنا دارد و بسیار گسترده تر از خوشه های ستارگان جوانیست که در قرص کهکشان راه شیری خودمان جای دارندو به نام خوشه های باز یا کهکشانی شناخته می شوند. بزرگی این انجمن را می توان با پرورشگاه های ستاره ای غول پیکری مانند NGC ۶۰۴در کهکشان مارپیچی همسایه مان - M۳۳ - و سحابی رتیلدر ابر بزرگ ماژلان مقایسه کرد.
زایشگاه های ستاره ای در کهکشان آندرومدا را می توان از روی تابش سرخ فامشان شناخت که نماد بارز ابرهای گاز هیدروژن یونیده اند.

واژه نامه:
NGC 206 - stellar association - Andromeda galaxy - M31 - spiral galaxy - star - open cluster - galactic cluster - Milky Way galaxy - M33 - Tarantula Nebula - Large Magellanic Cloud - Star forming - ionized hydrogen

منبع: apod.nasa.gov
Viewing all 5950 articles
Browse latest View live




Latest Images

<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>
<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596344.js" async> </script>