Quantcast
Channel: یک ستاره در هفت آسمان
Viewing all 5950 articles
Browse latest View live

مهبانگ را فراموش کنید! جهان ما از انفجار یک ستاره چهاربُعدی پدید آمده!

$
0
0
* شاید زمان خداحافظی با مهبانگ فرارسیده باشد. کیهان شناسان بر این باورند که کیهان از پسمانده هایی سه بعدی
درست شده که در اثر انفجار ابرنواختری یک ستاره ی چهاربعدی پرتاب شده اند.
* این سناریو می تواند به توضیح دمای همگن کیهان و نیز یکنواختی آن در همه ی جهت ها کمک کند.

آیا ممکن است نظریه ی پرآوازه ی "مهبانگ" یا انفجار بزرگ نیاز به بازنگری داشته باشد؟
گروهی از فیزیکدانان نظری این تئوری را پیش کشیده اند که کیهان شاید در پی رُمبش یک ستاره ی چهاربُعدی و تبدیل آن به سیاهچاله و از پسماندهای پرتاب شده ی آن به وجود آمده باشد.
برداشت هنری از افق رویداد یک سیاهچاله. تصویر بزرگ تر
پیش از پرداختن به یافته ی این دانشمندان، اجازه بدهید این را بگوییم که هنوز هیچ کس از هیچ چیزی مطمئن نیست. گفتن ندارد که در روزگار آغاز کیهان، هیچ انسانی وجود نداشته. نظریه ی استاندارد می گوید که کیهان از یک نقطه ی بی نهایت چگال یا همان "تَکینِگی" آغاز شد، ولی چه کسی می داند پیش از آن چه بوده است؟

نیایش افشردی، یک اخترفیزیکدان [ایرانی] در بنیاد فیزیک نظری پریمتردر کانادا و از نویسندگان این پژوهش می گوید: «تا جایی که فیزیکدان ها می دانند، تنها اژدهاها هستند که می توانند پروازکنان از تکینگی بیرون بیایند!» [اشاره به یک بازی رایانه ای-م]

خوب تنگناها و محدودیت های نظریه ی مهبانگ چیست؟ تکینگی یکی از این محدودیت هاست. همچنین، به سختی می توان پیش بینی کرد که چرا مهبانگ جهانی پدید آورده که چنین دمای تقریبا یکنواختی دارد، زیرا سن جهان ما (حدود ۱۳.۸ میلیارد سال) آنقدر کافی نبودهکه (تا جایی که می توان گفت) طی آن بتواند به ترازمندی گرمایی برسد.

بیشتر کیهان شناسان می گویند برای آن که چنین تراز و تعادلی برقرار شود، کیهان می بایست با سرعتی بیش از سرعت نور گسترش بیابد، ولی به گفته ی افشردی، حتی این نظریه هم مشکلاتی دارد: «رخداد مهبانگ بسیار آشفته و پرهرج و مرج بود. برای همین نمی دانیم که آیا حتی یک تکه ی کوچک همگن و یکنواخت هم وجود داشته که پَندام (تورم) بخواهد از آن آغاز شود [و جهانی همگن را پدید آورد].»
جدول زمانی کیهان طی ۱۳.۷ میلیارد سال، از مهبانگ، که سپس با گسترش کیهان، دوران تاریکی کیهانو پیدایش نخستین ستارگان در پی می آیند. اینجا را بخوانید: * ساخته شدن جهان کمی بیش از ۶ روز طول کشید
چیزی که فیزیکدانان پیشنهاد کرده اند اینست:
*مدلی که آنان برپا کرده اند دارای یک کیهان سه بُعدیست که همچونپوسته ایدر یک "جهان انبوه" چهاربعدی شناور است. (بله، این ما را هم به سردرد می اندازد، پس شاید ساده تر باشد که برای به ذهن آوردنش، این پوسته را موقتا دوبُعدی در نظر بگیریم و "جهان انبوه" را هم سه بُعدی.) جزییات تکنیکی بیشتر را می توانید در این مقاله ی سال ۲۰۰۰بخوانید که نظریه ی تازه بر پایه ی آن بنا شده.

*پس اگر در این "جهان انبوه" ستارگانی چهاربعدی وجود داشته بودند، این ستارگان می توانستند دارای همان چرخه ی زندگی باشند که ما برای ستارگان سه بعدی می شناسیم. سنگین ترین آن ها دچار انفجار ابرنواختری شده، لایه های بیرونیشان را پرتاب می کردند و درونی ترین بخششان هم می رُمبید و به سیاهچاله تبدیل می شد.

*این سیاهچاله ها هم چهاربعدی بودند و یک "افق رویداد" داشتند درست مانند افق های رویداد سه بعدی که با آن ها آشناییم. افق رویداد مرز میان درون و بیرون یک سیاهچاله است. نظریه های بسیاری در باره ی این که درون یک سیاهچاله چه می گذرد وجود دارد، هر چند که تاکنون هیچ چیزی از آن دیده نشده.

*در یک جهان سه بعدی، افق رویداد همچون یک سطح دوبعدی به نظر می رسد. بنابر این در یک جهان چهاربعدی، افق رویداد می بایست جسمی سه بعدی باشد به نام ابَرکُره (کره ی چندبعدی، hypersphere).

*پس اساسا چیزی که این مدل می گوید اینست که هنگامی که یک ستاره ی چهاربعدی منفجر می شود و از هم می پاشد، مواد به جا مانده ی در حال پرتاب، یک پوسته ی سه بعدی گرداگردِ یک افق رویداد سه بعدی می سازند و شروع به گسترش می نمایند.

سخن کوتاه کنیم و چیزهایی که گفتیم را با جهان دیدارپذیر توضیح دهیم:
رصدهای ژرفای فضا به روشنی نشان داده اندکه کیهان در حال گسترش و انبساطاست (و در واقع دارد سریع و سریع تر هم می شود، احتمالابه دلیل وجود چیزی اسرارآمیز به نام انرژی تاریک[۱]). نظریه ی تازه می گوید که این گسترش ناشی از رشد و گسترش همان پوسته ی سه بعدی است که از انفجار آن ستاره ی چهاربعدی به جا مانده. ولی اینجا دستکم یک محدودیت وجود دارد.
این برداشت هنری محیط پیرامون سیاهچاله ی ابرپرجرمی که در قلب کهکشان فعال NGC ۳۷۸۳ در صورت فلکی جنوبی قنطورس است را نشان می دهد. به کمک رصدهای تازه که با بهره از تداخل سنج تلسکوپ بسیار بزرگ در رصدخانه ی پارانال اِسو در شیلی انجام شده، نه تنها پرده از وجود یک چنبره ی غبار پیرامون این سیاهچاله برداشته شده، بلکه بادی از مواد سرد هم در ناحیه های قطبی سیاهچاله آشکار شده است.
این مدل علت همدمایی و یکنواختیِ تقریبیِ دمای کیهان را توضیح می دهد (آن جهان چهاربعدی پیشین که جهان ما را پدید آورد، خود بسیار پیشتر وجود داشته)، ولی یک تلسکوپ سازمان فضایی اروپا به نام تلسکوپ پلانک به تازگی نقشه ای از تابش زمینه ی ریزموج کیهانی (CMB) تهیه کرده که در آن، تغییرات و گونه گونی هایی دیده می شود. CMB تابشی است که به باور دانشمندان، از مهبانگ و پیدایش کیهان به جا مانده [اینجا: * تلسکوپ پلانک کامل ترین نقشه کیهان را پدید آورد].

تفاوت مدل تازه با این خوانش از CMB حدود ۴ درصد است، بنابراین پژوهشگران در پی ویرایش مدل تازه‌شان هستند. البته آن ها هنوز مدلشان را باارزش می دانند. پلانک نشان می دهد که پندام (تورم) وجود دارد و در حال انجام است ولی دلیل و چراییِ رخ دادنش را نشان نمی دهد.

به گفته ی پژوهشگران: «این پژوهش می تواند به ما کمک کند تا نشان دهیم که پندام چگونه در اثر حرکت کیهان درون یک هستی با بعدهای بیشتر به راه افتاده و انجام می شود.»
-------------------------------------------
۱) در متن اصلی، نوشته شده "ماده ی تاریک" که بنا بر همه ی نظریه های فیزیکی، نادرسته و برای همین، "انرژی تاریک" رو جایگزینش کردم. 

در همین زمینه: * دمای گذشته کیهان را چگونه اندازه می گیرند؟ * کهن ترین نور کیهان * جهان پیش از انفجار بزرگ نیز وجود داشته * کشف نخستین نشانه های جهان های موازی * آیا مهبانگ نیازی به جرقه خدایی داشت؟ * مهبانگ "آغاز جهان" نبود، تنها "تغییر حالت" آن بود! * الگوی امروز کهکشان ها ساختار آغازین کیهان را نشان می دهد * ما در یک «چندجهانی» زندگی می کنیم؛ به ۵ دلیل! * شرطی که هاوکینگ آن را باخت: وجود تکینگی عریان

واژه نامه:
Big Bang - Black Hole - star - singularity - Niayesh Afshordi - astrophysicist - Perimeter Institute for Theoretical Physics - temperature equilibrium - homogenous - membrane - brane - bulk universe - supernovae - black hole - event horizon - hypersphere - dark matter - European Space Agency - Planck - cosmic microwave background - CMB - dark ages - active galaxy - NGC 3783 - constellation of Centaurus - The Centaur - Very Large Telescope - Interferometer - ESO - Paranal Observatory

منبع: universetoday

نفس آتشین خورشید

$
0
0
در این نمای رنگ آمیزی شده که بیرون زدن مواد از تاج خورشید را نشان می دهد (اشانش یا فوران تاجی)، فورانی نیرومند از پلاسما را می بینیم که همچون دَم آتشین یک اژدها از ستاره ی مادریمان پس زده شده.
این تصویر در اندازه ی بزرگ- بزرگ تر (۵.۳۵ مگابایت)
این ابرهای غول آسای پلاسمای مغناطیده که از جو خورشید (یا همان تاج آن) بیرون می زنند، میلیون ها تُن گازند که با سرعت چند میلیون کیلومتر بر ساعت از خورشید حدا شده و راهی فضای میان سیاره ای می شوند.

این تصویر رویدادی را نشان می دهد که ماهواره ی سوهو (SOHO) در ۴ ژانویه ی ۲۰۰۲ دیده بود، و اکنون برای نمایاندن شدت انرژی مواد پرتاب شده از خورشید رنگ آمیزی شده است. رنگ سفید نشانگر بیشترین شدت است، سرخ/نارنجی شدتی کمتر را نشان می دهد، و آبی هم نماینده ی کمترین شدت است.

تصویر اصلی سوهو
یک نما که در محدوده ی نهایت-فرابنفش از رویداد ثبت شده را هم به این عکس افزوده اند تا بزرگی و شکل مناطق فعالیکه آن روز بر چهره ی خورشید دیده می شد را نشان دهد. قرص سایه دار آبی تیره به گِرد خورشید در مرکز تصویر عمدا و به کمک ابزار تاج نگاربه آن افزوده شده تا تابش مستقیم و کورکننده ی خورشید را بپوشاند و دانشمندان بتوانند تاج خورشیدرا دقیق تر بررسی کنند.

اگر فوران هایی مانند این به زمین برخورد کنند، می تواند نمایش هایشفقیزیباییبر فراز قطب ها به راه بیندازند. این فوران ها در شدیدترین حالتمی‌توانند توفانی زمین-مغناطیسی (ژئومغناطیسی) به پا کنند که به قطع برق و اختلال در سامانه های ارتباطاتی بینجامد.

این تصویر در بخش نمونه عکس های سوهو با نام "خورشید همچون یک هنر" در سال ۲۰۰۲ ثبت شد. عکس روبرو، تصویر اصلی سوهو است. توضیحاتش را می توانید اینجابخوانید (به همراه اندازه ی بزرگ تر).

واژه نامه:
dragon - Sun - coronal mass ejection - plasma - corona - SOHO - extreme-ultraviolet - aurora - geomagnetic storm - The Sun as Art

منبع: esa (سازمان فضایی اروپا)

موشک آنتارس به فضا می رود

$
0
0
همین تصویر در اندازه ی بزرگ- بزرگ تر
اندازه های دیگر را هم اینجاببینید
این چشم اندازپایگاه فضایی منطقه ایِ میان-اطلسی (MARS) در تاسیسات پروازی والوپ ناسا در ویرجینیا را نشان می دهد و در آن، آسمان تاریک و همچون شب به نظر می رسد.
این عکس در روز چهارشنبه، ۱۸ سپتامبر گرفته شده و یک موشک آنتارسِبنگاه علوم مداری ناسا (اوربیتال ساینسز کورپوریشن) را نشان می دهد که در حال ترک سکوی پرتاب 0A است و فضاپیمای باری سیگنوس (ماکیان، Cygnus) را نیز با خود می برد.
عکس در ساعت ۱۰:۵۸ بامداد به وقت خاور آمریکا گرفته شده، زیر آسمان صاف و روشن بامدادی، با یک دوربین دیجیتال که برای ثبت تصایر فروسرخبهینه سازی شده بود.
خود خورشید در بالا و سمت چپ بیرون نما جای دارد، و تابش شدیدش باعث بازتاب های درونی در عدسی دوربین در محدوده ی فروسرخ-نزدیکشده است.
همان گونه که درباره ی دوربین گفته شد، این عکس در رنگ کاذب ثبت شده و از همین رو، گیاهان و بازتاب‌های سطح آب هم به رنگ زرد وهمانند چشم اندازی از دنیایی دیگر دیده می شوند.
فضاپیمای سیگنوس اکنون وارد مدار زمین شده و روز شنبه به ایستگاه فضایی بین المللی خواهد رسید. این فضاپیما باری (محموله ای) به وزن حدود ۵۸۹ کیلوگرم را به گروه اعزامی شماره ۳۷ایستگاه تحویل خواهد داد.

واژه نامه:
Mid-Atlantic Regional Spaceport - MARS - NASA - Wallops Flight Facility - Orbital Sciences Corporation - Antares - launch pad - Cygnus - infrared - internal reflection - near-infrared - wavelength - International Space Station - Expedition 37

منبع: apod.nasa.gov

بهترین تصویر از خورشیدگرفتگی دورگه دیروز

$
0
0
کم پیش می آید خورشید با چنین ظاهری در نیویورکطلوع کند. ولی دیروز، خورشید در حالی از افق بیشتر بخش های شمال خاور قاره ی آمریکا و شمال آمریکای جنوبی برخاست که بخشی از چهره اش توسط قرص ماه پوشیده شده بود.
در همان زمان، بیشتر خاک آفریقا ساعت هایی از روز را می گذراند و ساکنانش توانستند خورشیدگرفتگیرا از آغاز تا پایان تماشا کنند.
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
این خورشیدگرفتگی یک مورد نامعمول و کمیاب بود: یک خورشیدگرفتگی دورگه (hybrid). از دید بخشی از مردمان زمین، اندازه ی زاویه ای ماه کوچک تر از آن بود که بتواند چهره ی خورشید را کاملا بپوشاند و از همین رو در زمان اوج (بیشینه ی) گرفتگی، خورشید به گونه یحلقه ای از آتشدیده شد؛ در حالی که از دید مردمان جاهای دیگری از زمین، ماه به اندازه ی کافی بزرگ بود که بتواند همه ی خورشید را بپوشاند و از همین رو، در زمان بیشینه ی گرفتگی، یک خورشیدگرفتگی کاملرا دیدند.
دلیل این که اندازه ی زاویه ای ماه از جاهای گوناگون سطح زمین کمی متفاوت دیده می شود، تخت نبودن (non-flatness) زمین و بیضیگی (ellipticity) مدار ماه است. [این تصویر را ببینید: * دیشب قرص ماه یک «ریزماه» بودو همچنین: * انتقام ماه از خورشید]
در تصویر بالا آسمانخراش پرآوازه ی امپایر استیتدر شهر نیویورکرا می بینید که خورشید نیمه گرفتههم آراسته به ابرهایی چشم نواز در سمت راستش دیده می شود. خورشیدگرفتگی بعدیشهر نیویورک یک گرفتگی بسیار جزیی خواهد بود که در ۲۳ اکتبر۲۰۱۴ روی خواهد داد.

واژه نامه:
sunrise - New York City - Sun - Moon - eclipse - hybrid - Earth - ring a fire - total solar eclipse - angular size - flatness - ellipticity - Empire State

منبع: apod.nasa.gov

ابری که میخواهد با یک سپر مغناطیسی وارد کهکشان ما شود

$
0
0
* با پوزش از دوستان و خوانندگان گرامی، مطلب تصویر نجومی امروز ناسا (apod) - به تاریخ ۵ نوامبر ۲۰۱۳، به گونه ای، خلاصه ی مطلبی بود که با عنوان «کشف نخستین سیاره سنگی بیگانه که هم اندازه زمین است» در همین وبلاگ نوشته شده بود.
از همین رو از تکرار آن پرهیز نمودم.
-----------------------------------------------------------------------
* گویا قرار نیست "ابر اسمیت"سرنوشت شومی داشته باشد، ابری غول پیکر از گاز هیدروژن که دارد تلاش می کند در قرص (صفحه ی) کهکشان راه شیری فرو رود.
* اخترشناسان به وجود یک میدان مغناطیسی در ژرفای دل این ابر پی برده اند که احتمالا از آن نگهبانی کرده و جلوی نابودی‌اش به هنگام شیرجه به درون قرص کهکشان راه شیری را می گیرد.
برداشت هنری از شیرجه ی ابر اسمیت به درون قرص کهکشان راه شیری که تا حدود ۳۰ میلیون سال دیگر رخ خواهد داد. این ابر، که به رنگ نارنجی و زرد در پایین تصویر دیده می شود، با بهره از داده های واقعی رصدخانه ی GBT به تصویر کشیده شده.
اخترشناسان با بهره از آرایه ی بسیار بزرگ (VLA) و تلسکوپ GBTبه وجود این میدان مغناطیسی پی برده اند. این یافته همچنین می تواند توضیح دهد که چرا ابرهای با سرعت بالا (HVC) عمدتا به هنگام فرو رفتن در قرص کهکشان ها -جایی که می توانند به سوخت تازه برای زایش نسل تازه ای از ستارگان دست بیابند، دست نخورده و سالم می مانند.

ابر اسمیت اکنون دارد با سرعت بیش از ۱۵۰ مایل بر ثانیه و با زاویه ی ۴۵ درجه به سوی کهکشان ما می آید و پیش بینی می‌شود تا حدود ۳۰ میلیون سال دیگر با آن در نقطه ای از بازوی برساووشبرخورد کند. به باور اخترشناسان، در آن زمان یک فوران دیدنی ستاره زایی (ستاره فشانی) در این ابر به راه خواهد افتاد. ولی این ابر اکنون در حال گذر از درون هاله ی کهکشان (جَوی از گازهای داغ یونیده که کهکشان را در بر گرفته) است و نخست باید از این گذر جان به در برد.

الکس هیل، یک اخترشناس در سازمان سی اس آی رو (CSIRO) در استرالیا و نویسنده ی اصلی مقاله ای که در نشریه ی Astrophysical Journal منتشر شد می گوید: «جو زبَرینِ (فوقانیِ) چندمیلیون درجه ایِ کهکشان می بایست این ابرهای هیدروژن را پیش از رسیدن به قرص کهکشان -جایی که بیشتر ستاره ها آنجا ساخته می شوند- نابود کند. مشاهدات تازه نشان می دهند که یکی از این ابرها در فرآیند خرد شدن قرار گرفته ولی یک میدان مغناطیسی نگهبان همچون سپری از آن محافظت می کند و شاید به آن کمک کند که به سلامت از هاله ی کهکشان بگذرد و به قرص آن برسد.»

صدها ابر HVC با سرعت در حال گذشتن از کنار کهکشان ما هستند ولی به ندرت پیش می آید که مدار آن ها با چرخش کهکشان همخوانی داشته باشد. این امر ستاره شناسان را به این باور رسانده که HVCها یا قطعه های ساختمانی به جا مانده از شکل گیری کهکشانند و یا تکه های به جا مانده از رویارویی نزدیک کهکشان های دیگر با راه شیری در میلیاردها سال پیش.

گازِ تشکیل دهنده ی HVCها با آن که جرم بالایی دارد ولی بسیار تُنُک است، و همتاسازی های رایانه ای پیش بینی می کنند که محتوای کافی برای آن که از فرو رفتن در هاله و پیشروی به سوی قرص کهکشان جان سالم به در ببرند را ندارند.

هیل می گوید: «ما دیرزمانی با درک این مساله مشکل داشتیم که HVCها چگونه سالم به قرص کهکشان می رسند. [اکنون] دلیل خوبی برای این داریم که باور کنیم میدان های مغناطیسی می توانند از "سوختن"آن ها در هاله ی کهکشان -همانند سوختن یک شهاب در جو زمین- جلوگیری کنند.»

با آن که وجود یک میدان مغناطیسی در دل ابر اسمیت با بهترین شواهد اثبات شده ولی خاستگاه و ریشه ی خود این میدان هنوز ناشناخته است. هیل می گوید: «این میدان مغناطیسی که ما در این ابر می بینیم بزرگ تر از آنست که در زمان شکل‌گیری ابر هم به همین وضعیت و اندازه بوده باشد. این میدان احتمالا در اثر حرکت ابر درون هاله ی کهکشان، بزرگ تر شده و به اندازه ی امروز رسیده است.»

بررسی های پیشین نشان می دهند که ابر اسمیت پیش تر یک بار دیگر هم تلاش کرده بوده که وارد قرص کهکشان بشود و اکنون که در فاصله ی ۸۰۰۰ سال نوری از آنست،  دارد تلاش دوباره ای را آغاز می کند.

فلیکس جی. لاکمن، اخترشناسی در رصدخانه ی ملی اخترشناسی رادیویی (NRAO) در گرین بنک ویرجینیای باختری می‌گوید: «ابر اسمیت در میان ابرهای پرسرعت یگانه است زیرا آشکارا و با وضوح بسیار دارد با کهکشان راه شیری ادغام می شود. نمای دنباله دار-گونه ی آن نشان می دهد که دارد فشار و نفوذ کهکشان را احساس می کند.»

از آن جایی که به نظر می رسد ابر اسمیت هیچ ستاره ای ندارد، تنها راه برای دیدن آن رصد به وسیله ی تلسکوپ های رادیویی با حس‌مندی بسیار پیچیده است، مانند GBT که می تواند تابش ضعیف هیدروژن خنثی را هم ببیند. اگر می شد این ابر را با چشم نامسلح دید، پهنه ای به بزرگی صورت فلکی شکارگر (جبار) را در آسمان می پوشاند.

سرانجام زمانی که ابر اسمیت به کهکشان راه شیری بپیوندد، می تواند یک حلقه ی درخشان از ستارگان پدید آورد، همانند حلقه ای که نسبتا به خورشید ما نزدیک است و به نام کمربند گولدشناخته می شود.

هیل در پایان می گوید: «محیطی که کهکشان ما در آنست به گونه ای باورنکردنی پویاست، ولی شیوه ی بر هم کنش آن با محیطش تعیین کننده ی اینست که آیا ستارگانی مانند خورشید باز هم پدید خواهند آمد یا نه.»

واژه نامه:
Smith Cloud - hydrogen - Milky Way Galaxy - magnetic field - high velocity cloud - HVC - star formation - halo - ionized gas - star - Alex Hill - Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization - CSIRO - Astrophysical Journal - computer simulation - Galactic disk - meteorite - Earth - Felix J. Lockman - National Radio Astronomy Observatory - NRAO - GBT - constellation Orion - Sun - Gould's Belt

منبع: sciencedaily

شفق وهم انگیز هالووین

$
0
0
شب هالووین است و موجودی ناشناخته در آسمان پدیدار شده.
عکاس نجومی این چشم انداز دقیقا نمی داندچه موجودی را به تصویر کشیده (شاید شما بتوانید پیشنهادی بدهید)؛ ولی از بابت چیزی که به پیدایش این پدیده ی وهم آورانجامیده کاملا مطمئن است: یکی از بهترین نمایش های شفقیکه وی به یاد می آورد. این شفق قطبی زیباهمچنین به گونه ای نامعمول پرجزییاتبود.
در تصویر روبروکه از ترومسای نروژگرفته شده، رنگ هایزنده ی سبز و بنفش شفق را می بینیم که اکسیژنو هیدروژنلایه‌های بالای جو در واکنش به برخورد الکترون هایخورشید از خود تابانده اند.
درختان توس (غان) هم با آفرینش پیش زمینه ای وهم انگیز، به رازآمیزی چشم انداز افزوده اند.
فوران های پرانرژی تازه یخورشید باعث شکل گیری شفق‌های خوش عکسبسیاری شده اند.


واژه نامه:
Halloween - creature - aurora - oxygen - hydrogen - electron - Birch tree - photogenic - flare - Sun

منبع: apod.nasa.gov

از هر ۵ ستاره خورشیدسان، یکی دارای سیاره ای زیست پذیر است

$
0
0
* چنان چه پژوهشی تازه نشان می دهد، سیاره های بیگانه ی هم اندازه ی زمین شاید آنقدرها هم در کیهان کمیاب نباشند.
برداشت هنری از "منطقه ی زیست پذیر"یا "کمربند زندگی"، دامنه ای از مدارهای پیرامون یک سیاره که در آن، آب می تواند روی سطح یک سیاره به حالت مایع بماند. پژوهش تازه ای که روز ۴ نوامبر ۲۰۱۳ منتشر شد نشان داده شده که یکی از هر پنج ستاره ی خورشیدسانی که توسط تلسکوپ فضایی کپلر ناسا دیده شده، دارای سیاره یا سیاره هایی هم اندازه ی زمین و با توان زیست پذیری است. تصویر بزرگ تر
پژوهش تازه ای نشان می دهد که تقریبا یک ستاره از هر پنج ستاره ی خورشیدسانی که توسط فضاپیمای شکارگر سیاره‌های ناسا (فضاپیمای کپلر) مشاهده شده، دارای سیاره ای هم اندازه ی زمین درون منطقه ی زیست پذیرش است. منطقه ی زیست پذیر یا کمربند زندگی جایی پیرامون یک ستاره است که در آن آب مایع - و چه بسا زندگی- می تواند وجود داشته باشد. اگر این نتیجه را به سرتاسر کهکشان گسترش (بسط) دهیم، در می یابیم که نزدیک ترین سیاره از چنین سیاره‌هایی می تواند تنها ۱۲ سال نوری از ما فاصله داشته باشد.

اریک پتیگورا، یکی از این پژوهشگران که دانشجوی کارشناسی ارشد در دانشگاه برکلی کالیفرنیاست به اسپیس دات کام می گوید: «انسان هزاران سال است که به مشاهده ی ستارگان می پردازد. [و همواره این پرسش را داشته که] چند تا از این ستاره ها دارای سیاره هایی هستند که به گونه ای همانند زمین باشند؟ ما امروز بسیار هیحان زده ایم که داریم به پاسخ این پرسش نزدیک می شویم.»

این یافته ها که روز ۴ نوامبر در نشریه ی رسمی آکادمی علوم آمریکا، و نیز در ویدیویی که درباره ی شمار سیاره های زمین سان بود منتشر شد، درباره ی این که چنین سیاره هایی عملا زیست پذیر هستند یا نه چیزی نمی گوید؛ تنها همین را توضیح می دهد که چنین سیاره هایی می توانند برخی از معیارهای شناخته شده برای زیست پذیری را داشته باشند. پتیگورا همچنین این دستاوردها را در دومین نشست علمی کپلر در مرکز پژوهشی ناسا در مافت فیلد کالیفرنیا هم ارایه کرد. در این نشست، گروه کپلر یافته شدن صدها فراسیاره ی تازه که بسیاری از آن ها در منطقه ی زیست پذیر جای دارند را هم اعلام نمود.

فرانسوا فرسین، یک اخترشناس در مرکز اخترفیزیک هاروارد-اسمیتسونین که در این پژوهش شرکت نداشت می گوید: «به نظر من، این اعتمادپذیرترین برآوردیست که تاکنون به دست آمده، ولی فکر نمی کنم پایان کار باشد.»

پتیگورا و همکارانش برای یافتن این فراسیاره های هم اندازه ی زمین از سنجش های کپلر روی درخشش ستاره ها کمک گرفتند. کپلر روشنایی ستارگان را زیر نظر می گرفت و در آن ها به دنبال نشانه های کاهش نوری می گشت که در اثر گذر سیاره هایی از برابر آن ها رخ می داد.
بررسی اندازه گیری های دقیق تلسکوپ کپلر ناسا طی چهار سال گذشته نشان می دهد که یکی از هر پنج ستاره ی خورشیدسان می تواند سیاره هایی هم اندازه ی زمین و با توان زیست پذیری داشته باشد. تصویر بزرگ تر
سرشماری سیاره ها
پتیگورا و همکارانش با دقت و سختی بسیار نرم افزاری را برای غربالگری مجموعه ی عظیمِ داده های کپلر پدید آوردند. این فضاپیما حدود ۱۵۰ هزار ستاره را رصد کرده بود ولی بیشتر آن ها نوسان های نورشان بیش از آن بود که بتواند گذر سیاره ای را نمایان کند. این دانشمندان ۴۲ هزار عدد از "آرام ترین"ستاره ها را بررسی کردند و ۶۰۳ نامزد سیاره پیرامون آن ها یافتند. از این ۶۰۳ سیاره، ۱۰ تا هم اندازه ی زمین بودند و در منطقه ی زیست پذیر هم جای داشتند. [در این زمینه: * ۶ روش برای یافتن سیاره های فراخورشیدی]

بر پایه ی تعریف آن ها، سیاره های هم اندازه ی زمین سیاره هایی‌اند که شعاعشان یک تا دو برابر شعاع زمین باشد. همچنین پایه ی آن ها برای قرار داشتن یا نداشتنِ یک سیاره در منطقه ی زیست پذیر این بود که نوری که یک سیاره از ستاره‌اش دریافت می کند تقریبا میان یک چهارم تا چهار برابر نوری باشد که زمین از خورشید می گیرد. این گروه برای اندازه گیری شعاع سیاره ها، طیف نور ستاره ها را به کمک تلسکوپ کک I در هاوایی تهیه کردند.

ولی این پایان ماجرا نبود. همان گونه که یک سرشماری به خاطر در نظر گرفته نشدن برخی از مردم، نیاز به ویرایش هایی آماری دارد، پژوهشگران در این سرشماری هم باید به خاطر سیاره هایی که کپلر ندیده بود اصلاحاتی انجام می دادند.

بر پایه ی تعریف، روش "گذر"تنها برای یافتن سیاره هایی سودمند است که در همان صفحه ی دید ستاره ی میزبانشان به گرد آن ها می چرخند، که تنها درصدی از کل سیاره ها چنین ویژگی‌ای دارند. یکی از پژوهشگران، جف مارسی از دانشگاه برکلی، مدارهای سیاره ها را با برگه های کاغذی مقایسه کرد که در هوا پخش شده اند. شمار بسیار کمی از این برگه ها به گونه ای شناور می شوند که از چشم ما از لبه دیده شوند.

دوم این که، در این بررسی ها شماری از سیاره ها نادیده گرفته شده بودند؛ به این دلیل ساده که مقدار بسیار اندکی از نور ستاره‌شان را کم می کنند و از همین رو وجودشان به سختی آشکار می شود. پژوهشگران برای برطرف کردن این کمبود هم از "سیاره های دروغین"کمک گرفتند: سیاره هایی دروغین را در داده هایشان گنجاندند و از این راه توانستند ببینند نرم‌افزارشان چه تعدادی را نادیده می گیرد. به گفته ی مارسی، این بررسی یک "کار بسیار دشوار و خطیر"بود.

دستاورد پژوهشگران پس از انجام این ویرایش ها چنین بود: در حدود ۲۲ درصد از ستارگان خورشیدسانی که توسط کپلر دیده شده، دارای سیاره هایی هم اندازه ی زمین و با توان زیست پذیری هستند [یک پنجم].
این تصیر میدان دید کپلر، تلسکوپ شکارگر سیاره های ناسا را نشان می دهد. منطقه ای در صورت فلکی ماکیان، درست بالای قرص کهکشان راه شیری. تصویر بزرگ تر
شانس های زندگی
این پژوهشگران به سرعت یادآوری می کنند که این واقعیت که چنین سیاره هایی هم اندازه ی زمینند و در منطقه ی زیست‌پذیر جای دارند بدین معنا نیست که می توانند پشتیبان زندگی هم باشند. آن ها ممکن است جَوهایی با دمای سوزان داشته باشند، یا اصلا جو نداشته باشند. حتی اگر این سیاره ها همه ی نیازهای اولیه ی موجودات زنده را هم برآورده کنند، باز معلوم نیست که اصلا روند زندگی روی آن ها آغاز شده باشد یا نه.

به گفته ی فرسین، دامنه ی تعریف سیاره های هم اندازه ی زمین بسیار گسترده بود. برای نمونه، ممکن است شعاع سیاره‌ای دو برابر شعاع زمین باشد ولی سنگی نباشد.

ناتالی باتالیا، دانشمند ماموریت کپلر و اخترشناسی در مرکز پژوهشی ایمز ناسا، که در این پژوهش شرکت نداشت هم با گستردگی و "دست و دل بازی"این پژوهش موافق است. وی به اسپیس دات کام گفت: «پیش از این هم سیاره های سنگی با شعاع ۱ تا ۱.۵ برابر شعاع زمین یافته شده بودند ولی درصد سیاره های سنگیِ بزرگ تر شاید بسیار کمتر باشد.» با این حال وی این را آغاز نسبتا خوبی دانست.

باتالیا در یک نشست خبری گفت: «هدف نخست کپلر یافتن میزان پراکندگی سیاره های زیست پذیر در کهکشان بود. این نخستین بارست که گروهی از پژوهشگران این پراکندگی را در مورد ستارگان خورشیدسان اندازه گرفته است.»

این پژوهشگران می بایست شمار سیاره هایی که مدارشان بزرگ تر از ۲۰۰ روز بود را با برون یابی (استقرا) پیدا می‌کردند، زیرا این سیاره ها در داده های کپلر دیده نشده بودند. باتالیا می گوید: «ما در حالت آرمانی به برون یابی تکیه نمی‌کنیم. ولی در مقطع کنونی کارآیی دارد.»

هفته ی گذشته، مارسی و همکارانش خبر یافته شدن سیاره ی بیگانه ی کپلر-۷۸ب را گزارش دادند، یک سیاره ی سنگی با بزرگی و چگالی تقریبا برابر با زمین. ولی کپلر-۷۸ب بسیار به ستاره اش نزدیک است و با دمای سطحی حدود ۲۰۲۷ درجه ی سانتیگراد، داغ تر از آنست که بتواند زیست پذیر باشد. [خبرش را خواندید: * کشف نخستین سیاره سنگی بیگانه که هم اندازه زمین است]

فضاپیمای کپلر در ماه می، پس از آن که یکی از چرخ های واکنشی‌اش که برای هدف گیری فضاپیما به کار می رفت دچار نقص شد، از کار افتاد. [اینجا بخوانید: * نکند کپلر هم بمیرد؟!] با این حال دانشمندان تا چند دهه به کاوش در داده های آن ادامه خواهند داد و در آن ها به دنبال سیاره هایی با توان زیست پذیری خواهند گشت.

پتیگورا می گوید: «شاید با دستگاه های آینده بتوانیم عملا از این سیاره ها عکس بگیریم.»

واژه نامه:
planet - Earth - sunlike - star - NASA - Kepler spacecraft - habitable zone - liquid water - Erik Petigura - UC Berkeley - Proceedings of the National Academy of Sciences - habitability - Kepler Science Conference - Research Park - exoplanet - Francois Fressin - Harvard-Smithsonian Center - census - Geoff Marcy - fake planet - Natalie Batalha - Ames Research Center - Kepler-78b - constellation Cygnus - plane - Milky Way Galaxy

منبع: SPACE.com

تماشای خورشیدگرفتگی در بلندای ۴۴ هزار پایی

$
0
0
عنصر کلیدی در ثبت این تصویر از خورشیدگرفتگی سوم نوامبر، زمان بندی دقیق آنست.
شکارگران ماجراجوی خورشیدگرفتگی که سوار بر یک جت اجاره ای، با سرعت ۸۰۰ کیلومتر بر ساعت در بلندای ۱۳ کیلومتری (۴۴ هزار پایی) در حرکت بودند، به گونه ای برنامه ریخته بودندکه از درون سایه ی ماه بگذرند. مسیر هواپیما در این پرواز چشمگیر درست عمود بر خط مرکزی سایه بود.
این تصویر در اندازه ی بزرگ- کمی بزرگ تر
در این لحظه سایه ی ماهکه داشت با سرعتی نزدیک به ۱۳ هزار کیلومتر بر ساعت (۸۰۰۰ مایل بر ساعت) از روی اقیانوس اطلس، ۹۷۰ کیلومتری جنوب خاوری برموداجابجا می شد، آسمان را در کنار نوک بال هواپیما تاریک کرد.
و درست پس از آن که قرص ماه در دل قرص خورشید جای گرفت و خورشیدگرفتگی به گام کاملش رسید، این عکس گرفته شد که در آن، قرص ماه به حالت ضدنور و تمام تیره دیده می شود.
پرتوهای خورشید که از پس کوه ها و دره های روی لبه ی ماه می تابیدند، نمای زودگذری از یک حلقه ی (انگشتر) درخشان الماسرا پدید آورده اند.
در اینجامی توانید نماهای دیگری از این پرواز را ببینید. 

واژه نامه:
solar eclipse - Moon - shadow - Atlantic Ocean, - Bermuda - totality - lunar disk - silhouette - diamond ring

منبع: apod.nasa.gov

آیسان همچنان به پیش می آید

$
0
0
دنباله دار آیسانکه همچنان در حال پیش آمدن به سوی خورشید است، اکنون وارد مدار زمین شده. شب گذشته، ستاره شناس آلبرتو کیخانو ودنیزا از پاستوی کلمبیا تصویر این دنباله دار را که با سرعت ۴۶ کیلومتر بر ثانیه (۱۶۶ هزار کیلومتر بر ساعت) در فضا حرکت می کرد ثبت نمود. روی تصویر زیر بکلیکید تا تصویر متحرک (gif) آن با بزرگی ۷.۵ مگابایت را ببینید:
این تصویر در زمان ۲۷ دقیقه و ۹ ثانیه ثبت شده و هر پیکسل آن ۲.۷۵ ثانیه ی قوس را نشان می دهد. روی این عکس بکلیکید تا تصویر متحرک به بزرگی ۷.۵ مگابایت را دریافت کنید.
ودنیزا می گوید: «این فیلمدنباله دار را در یک بازه ی زمانی بیشتر از ۲۷ دقیقه نشان می دهد. ما در این ویدیو تصویر یک ماهواره را نیز ثبت کردیم.» ویدیوی یوتیوب همین تصویر را هم در پایین ببینید (البته کیفیت چندان خوبی ندارد).

دنباله دار آیسان در ۲۸ نوامبر از درون جو خورشید (تاج خورشید) و کمی بیش از یک میلیون کیلومتر بالاتر از سطح آتشین آن خواهد گذشت. این جا یک پرسش پیش می آید: آیا دنباله دار آیسان نابود خواهد شد؟ به گمان ستاره شناس متیو نایت از رصدخانه ی لاول، آیسان ممکن است در برابر این گرما تاب بیاورد.

وی می گوید: «دمای ترازی (تعادلی) که آیسان در نزدیک ترین نقطه ی مسیرش به خورشید حس می کند، نزدیک به ۵۰۰۰ درجه ی فارنهایت خواهد بود. این دما آنقدر بالاست که می تواند بیشتر سنگ و خاک روی سطح آیسان را بخار کند. گرچه شاید به نظر برسد هیچ چیز نمی تواند از این جهنم جان به در ببرد ولی در مقایسه با بزرگی آیسان، مقدار جرمی که این دنباله دار در جو خورشید از دست می دهد نسبتا کم خواهد بود. اگر در نظر بگیریم شعاع هسته ی آیسان بیش از ۲۰۰ متر باشد (برآوردهای کنونی شعاع آن را ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ متر هم ارزیابی کرده اند)، پس احتمالا زنده خواهد ماند. سرعت بسیار بالای این دنباله دار هم به آن کمک خواهد کرد: در نقطه ی پیراهور (حضیض- نزدیک ترین نقطه ی مدارش به خورشید)، سرعتش به حدود ۴۰۰ کیلومتر بر ثانیه می رسد و بنابراین مدت زیادی در معرض این دمای هولناک نخواهد بود.»

اگر دنباله دار آیسان از رویارویی با خورشید جان به در ببرد، در ماه دسامبر نمایشی زیبا برای ستاره شناسان آماتور در نیمکره ی شمالی به راه خواهد انداخت. همه چیز تا چند هفته ی دیگر آشکار خواهد شد.

واژه نامه:
Comet - ISON - orbit - Earth - sun - Alberto Quijano Vodniza - satellite - Matthew Knight - Lowell Observatory - inferno - nucleus - perihelion

منبع: spaceweather

نمای کامل خورشیدگرفتگی، از اوگاندا

$
0
0
روز سوم نوامبر، همچنان که سایه ی ماهداشت از روی Pokweroدر شمال باختر اوگاندامی گذشت، قرص خورشید را در زمانی به کوتاهی ۲۰ ثانیه پوشاندو یک خورشیدگرفتگی کامل را پدید آورد. بنابراین تصویر تلسکوپی‌ باکیفیتی که اینجا می بینید، نمای خورشیدگرفتگی در گام کامل را از آسمان صاف و بی ابر مرکز آفریقا نشان می دهد، همان چیزی که تماشاگران خورشیدگرفتگیبیش از همه خواهان دیدنش هستند.
در این چشم انداز زیبا و الهام بخش آسمانی، سطح روشنخورشید (شیدسپهر، فوتوسفر: پایین ترین بخش جو خورشید، همان بخشی از جو خورشید که ما می بینیم) توسط ماه پوشانده شده.
کمی بالاتر از سطح خورشید هم فام سپهر (کروموسفر) آن را می بینیم که از تابش هیدروژن آلفا به رنگ سرخدیده می شود و همچون خطی روشن، گرداگرد قرص تیره ی ماه را گرفته. بالاتر از فام سپهر، کم کم لایه ی بیرونی تنُک و داغجو خورشید آغاز می شود؛ همان که به نام تاج خورشیدمی شناسیم.
زبانه های خورشید که هر یک به بزرگییک سیاره اند از پیکرِ این خورشید فعالبیرون زدهو لبه ی قرص تاریک ماه را آراسته اند؛ از آن جمله، یک ابر از پلاسمای برافروخته نزدیک به جایگاه ساعت ۱ که از فام سپهر جدا شده و دارد به فضا می رود.

در همین زمینه: * تماشای خورشیدگرفتگی در بلندای ۴۴ هزار پایی * بهترین تصویر از خورشیدگرفتگی دورگه دیروز 

واژه نامه:
Uganda - Sun - Moon - umbral shadow - Pokwero - eclipse - photosphere - hydrogen alpha - chromosphere - silhouette - corona - prominence - plasma

منبع: apod.nasa.gov

کشف سیارک شگفت انگیزی که شش دُم دارد!

$
0
0
* یک آب پاش در فضا! این یکی از توصیف های ناسا از P/2013 P5 است، سیارکی که همزمان نه یکی، نه دو تا،
بلکه شش دُم از آن بیرون زده!
عکس هایی که تلسکوپ فضایی هابل از سیارک P/2013 P5 گرفته. تصویر بزرگ تر- اندازه های دیگر
اخترشناسان به کمک تلسکوپ فضایی هابل برای نخستین بار سیارکی را با شش دم دنباله دار-مانند در کمربند سیارک هادیدند؛ دم هایی از گرد و غبار که مانند پره های یک چرخ از این سیارک بیرون زده اند.

بر خلاف همه ی دیگر سیارک های شناخته شده که مانند نقطه ای روشن دیده می شوند، سیارک P/2013 P5 همانند یک آب پاش چرخان در چمنزار به نظر می رسد. ظاهر این سیارک ستاره شناسان را در بهت و حیرت فرو برده.

دیوید جویت از دانشگاه لوس آنجلس کالیفرنیا (UCLA) و پژوهشگر اصلی این کار می گوید: «ما با دیدن چنین چیزی به معنای واقعی کلمه زبانمان بند آمد. شگفت انگیزتر این که ساختار دم های آن که خاک و غبار پس می زدند، تنها در عرض ۱۳ روز تغییرات چشمگیری هم کرد. ما غافلگیر شدیم. به سختی می توانستیم باور کنیم که داریم به یک سیارک نگاه می‌کنیم.» جویت رهبر نویسندگان مقاله ای بود که در شماره ی آنلاین ۷ نوامبر نشریه ی Astrophysical Journal Letters منتشر شد.

P/2013 P5 دستکم پنج ماهست که دارد به گونه ی دوره ای گرد و غبار پس می زند. ستاره شناسان بر این باورند که احتمالا سرعت چرخش این سیارک بیشتر و بیشتر شده و به جایی رسیده که سطحش دارد از هم پاره شده و در فضا پخش می شود. آن ها احتمال این که برخورد با سیارکی دیگر به چنین وضعی انجامیده باشد را رد می کنند، زیرا ندیده اند که در یک زمان و یک جا، مقدار زیادی گرد و خاک از آن پس زده شود.

آغاز ماجرا
برداشت هنری از ساختار سیارک P/2013 P5 با
راز و رمز از هنگامی آغاز شد که ستاره شناسانی که با بهره از تلسکوپ پیمایشی پان استارز به بررسی سامانه ی خورشیدی می پرداختند، روز ۲۷ اوت یک جسم لکه-مانند، با ساختاری مبهم و ناآشکار را مشاهده کردند. در ۱۰ سپتامبر، تلسکوپ هابل در فضا چرخید تا بتواند آن را ببیند، و آنگاه بود که همه‌ی این دم ها که در حال پس زدن خاک از این سیارک بودند نمایان شدند.

ولی زمانی که در ۲۳ سپتامبر تلسکوپ هابل دوباره به این سیارک نگاه کرد، ظاهر آن را به کلی دگرگونه یافت. به نظر می رسید کل ساختار آن در حال چرخش بود. جویت می گوید: «ما کاملا درمانده شدیم.»

جسیکا اگاروال، یکی از اعضای گروه پژوهشگران از بنیاد ماکس پلانک برای پژوهش های سامانه ی خورشیدی در لینداوآلمان با مدل سازی دقیق نشان داد که این دم ها احتمالا در پی یک رشته رویدادهای ناگهانی که به جهش و پس زده شدن خاک می انجامیدند شکل گرفته اند. به برآورد وی، این رویدادها در روزهای ۱۵ آوریل، ۱۸ ژوییه، ۲۴ ژوییه، ۸ اوت، ۲۶ اوت، و ۴ سپتامبر رخ داده بودند. فشار تابشی خورشید هم سپس این گرد و خاک ها را در فضا پخش کرده و به صورت برون ریزی هایی در آورده است.

همچنین امکان دارد فشار تابشی، چرخش P/2013 P5 را سریع و سریع تر کرده باشد. جویت می گوید سرعت چرخش این سیارک می‌توانسته به اندازه ای بالا رفته باشد که گرانش ضعیفش دیگر نمی توانسته آن را یک تکه نگه دارد. در این صورت، احتمالا خاک سطح سیارک به سوی استوای آن لغزیده، و با افزایش نیروی گریز از مرکزاز آن جدا شده، به فضا رفته و دم هایی را پدید آورده اند. تا این زمان تنها حدود ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ تُن خاک، یعنی درصد کمی از جرم اصلی P/2013 P5 از آن جدا شده. پهنای هسته ی این سیارک ۱۴۰۰ فوت برآورد شده که جرمش هزاران برابر بیش از مقدار خاکیست که در حال پس زده شدن از آنست.

اخترشناسان رصد P/2013 P5 را پی خواهند گرفت تا ببینند گرد و خاک از صفحه ی استوایی آن پس زده می شود یا نه. اگر چنین باشد، نشانه ی نیرومندی از فروپاشی چرخشی آن (rotational breakup) خواهد بود. ستاره شناسان همچنین خواهند کوشید سرعت واقعی چرخش آن را هم اندازه بگیرند.
در اینجا دگرگونی نمای P/2013 P5 در عرض ۱۳ روز به روشنی دیده می شود. تصویر بزرگ تر- اندازه های دیگر
از گفته های جویت چنین بر می آید که فروپاشی چرخشی باید پدیده ای رایج در کمربند سیارک ها باشد؛ چه بسا دلیل اصلی مرگ سیارک های کوچک همین باشد.

وی می گوید: «در ستاره شناسی، هنگامی که یک نمونه را پیدا می کنید، سرانجام یک دسته ی کامل تر را هم خواهید یافت. این تنها یک نمونه ی جالب برای ما است و تقریبا مطمئنیم نمونه های بیش تری را هم خواهیم یافت.»

جویت می گوید به نظر می رسد P/2013 P5 تکه ای از یک سیارک بزرگ تر است که حدود ۲۰۰ میلیون سال پیش طی یک برخورد، شکسته شده بوده. تکه های برخوردی بسیاری در همان مدار P/2013 P5 وجود دارند. با بررسی شهاب‌سنگ هایی که از این تکه ها جدا شده اند به شواهدی دست یافته ایم که نشان می دهد دمایی تا ۱۵۰۰ درجه ی فارنهایت بر آن ها وارد شده بوده. این بدان معناست که این سیارک از سنگ های دگرگونی (metamorphic rocks) تشکیل شده و بر خلاف یک دنباله دار هیچ یخی ندارد.

واژه نامه:
solar system - asteroid belt - NASA - Hubble Space Telescope - comet - tail - asteroid - P/2013 P5 - lawn sprinkler - David Jewitt - Astrophysical Journal Letters - Pan-STARRS survey telescope - Jessica Agarwal - Max Planck Institute - equator - equatorial plane - rotational breakup - Meteorite - metamorphic rock

منبع: hubblesite

دنباله دار لاوجوی در کنار یک کندو

$
0
0
این روزها بسیاری از آسمان‌دوستان نیم کره ی شمالی مشتاقانه چشم به راهدنباله دار آیسان هستند و در انتظارند که با نزدیک شدن به خورشید، نورش هم بیشتر شود. ولی آن ها در این شب ها می توانند سه دنباله دار درخشان دیگر را هم به هنگام سپیده دم در خاور آسمان ببینند. 
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
در واقعهم اکنون دنباله دار لاوجوی C/2013 R1 درخشان‌ترین دنباله دار آسمان بامداداناست. این یکی دنباله دار لاوجویکه به تازگی و در همین ماه سپتامبر یافته شده، یک دنباله دار خورشیدخراشنیست [و با آن دنباله دار پرآوازهی دو سال پیش تفاوت دارد. تنها یابنده ی هر دوی آن ها یک نفر به نام "تری لاوجوی"است.-م].
روشنی آن در مرز توان دید چشم نامسلح است و شاید در جاهایی که آسمانِ بسیار تاریکی دارند بشود بدون ابزار مشاهده اش کرد.
در نمای تلسکوپی روبرو که در ۷ نوامبر ثبت شده، می توانید گیسو و دُم سبزفاملاوجوی را ببینید. این دنباله دار نزدیک به۰.۵یکای اخترشناسی (AU) از سیاره ی زیبای ما و ۱.۲ AU هم از خورشید دور است.
لاوجوی در این شب ها دارد از کنار خوشه ی ستاره ای پرآوازه ی M۴۴یا خوشه ی کندودر صورت فلکی خرچنگ (سرطان) می گذرد و نمای چشم نوازیرا با این جرم مسیه ای پدید آورده.
ستاره ی زردفام و پرنور دلتا خرچنگ هم نزدیک به لبه ی پایینی تصویر دیده می شود.

واژه نامه:
Comet Lovejoy - M44 - Comet ISON - Sun - comet - C/2013 R1 - sungrazing - AU - planet - Messier - star cluster - M44 - Beehive - Cancer - star - Delta Cancri.

منبع: apod.nasa.gov

کنجکاوی برای نخستین بار دچار نقص شد

$
0
0
کنجکاوی، خودروی بهرام نورد ناسا دیروز (۷ نوامبر ۲۰۱۳) زمانی که داشت داده های علمی و مهندسی را به فضاپیمای مدارگرد شناسایی بهراممی فرستاد، با یک مشکل "بازراه اندازیگرم" ( ریبوت- warm reset) در نرم افزارش روبرو شد. این مدارگرد معمولا پس از دریافت داده ها از کنجکاوی، آن ها را به زمین می گسیلد.

تصویر بزرگ تر همراه با توضیح
این بازراه اندازی رایانه حدود چهار ساعت و نیم پس از آن رخ داد که یک نرم افزار پروازتازه به طور موقت در حافظه ی خودرو بارگذاری شده بود. در زمان رخ دادن این رویداد، کنجکاوی در نیمه های یک به روزرسانی در نرم افزار پرواز و فعالیت وارسی به سر می برد که قرار بود یک هفته به درازا بکشد.

جیم اریکسون، مدیر پروژه برای ماموریت آزمایشگاه علمی بهرام (MSL)در آزمایشگاه پیشرانش جتناسا در پاسادنای کالیفرنیا می گوید: «داده های دوری‌سنجیکه سپس از خودرو دریافت شد نشان می داد این بازراه اندازی گرم همانگونه که انتظار می رفت، در واکنش به یک رویداد پیش بینی نشده رخ داده بوده.»

یک بازراه اندازی گرم زمانی توسط نرم افزار پرواز اجرا می شود که این نرم افزار مشکلی را در یکی از عملیاتش شناسایی می کند. بازراه اندازی، کل نرم افزار پرواز را به حالت آغازینش باز می گرداند. خودروی کنجکاوی از زمان بازراه اندازی، دارد عملیات و ارتباطاتش را به درستی و بر طبق چشمداشت ها انجام می دهد. گروه دانشمندان نیز هم اکنون در تلاش برای شناسایی دلیل این بازراه اندازی، و بازگرداندن خودرو به روال معمولش هستند. 

این نخستین بارست که خودروی کنجکاوی در ۱۶ ماه و اندی که از کارش روی سطح بهرام (مریخ) می گذرد، در پی یک نقص، یک بازراه اندازی گرم را اجرا می کند.

واژه نامه:
NASA - Mars rover - Curiosity - reboot - warm reset - Mars Reconnaissance Orbiter - Earth - flight software - Jim Erickson - Mars Science Laboratory - Jet Propulsion Laboratory

منبع: nasa

داستان ناتمام سیارکی به نام "وستا"

$
0
0
* با پوزش از دوستان و خوانندگان گرامی، مطلب تصویر نجومی امروز ناسا (apod) - به تاریخ ۱۰ نوامبر ۲۰۱۳، تکرار مطلبی بود که با عنوان «سه آتش در آسمان» در همین وبلاگ نوشته شده بود.
از همین رو از تکرار آن پرهیز نمودم.
-----------------------------------------------------------------------
درست زمانی که دانشمندان می پنداشتند همه چیز را درباره ی سیارک وستادریافته و به نظریه ی مرتبی درباره ی پیدایش این سیارک غول پیکر دست یافته اند، مقاله ی تازه ای از سوی دانشمندان ماموریت سپیده دم (Dawn)ناسا انتشار یافت که نشان می دهد تاریخ این سیارک بسیار پیچیده تر از آنست که گمان می رفت.
این تصویر نماهای فروسرخی از دو دهانه در سیارک غول پیکر وستا را نشان می دهد که فضاپیمای سپیده دم در آن ها نشانه های وجود کانی الیوین (زبرجد) را یافته است. تصویر بزرگ تر
اگر شکل گیری وستا به همان روال شکل گیری سیاره های سنگی، مانند زمین خودمان انجام شده بود، گرمای درون آن می‌بایست به پیدایش لایه های جداگانه ای که به روشنی از یکدیگر تشخیص داده می شوند می انجامید (معمولا یک هسته، گوشته و پوسته). در این صورت کانی اُلیوین (زبرجد)می بایست در گوشته ی سیارک گرد آمده باشد.

ولی چنان چه در مقاله ای که در شماره ی این هفته ی نشریه ی نیچر منتشر شده آمده، این چیزی نیست که در داده های به دست آمده از طیف سنج نقشه بردار نور دیدنی و فروسرخ فضاپیمای سپیده دم (دستگاه VIR) دیده می شود. در دهانه های بزرگ نیمه ی جنوبی وستا که بخش زیرین پوسته ی آن را نمایان کرده اند و گوشته از آن ها بیرون زده، نشانه ای از کانی الیوین یافته نمی شود. به جای آن، دانشمندان به نشانه های آشکاری از الیوین در مواد سطحی نیمه ی "شمالی"این سیارک دست یافتند.

الیوین (زبرجد)، یک کانی که معمولا در سنگ‌های
گوشته یافته می‌شود، توسط فضاپیمای سپیده دم ناسا
روی نیمکره‌ی شمالی سیارک وستا دیده شد. در این
تصویر، رُخنمون‌های الیوین درون دهانه‌‌ای به نام
Bellicia را به رنگ سبز سیر می بینید.
تصویر بزرگ تر
ماریا کریستینا د سانتیس، از بازرسان سپیده دم و مدیر VIR در بنیاد ملی اخترفیزیک در رم ایتالیا می گوید: «نبودِ الیوین خالص در حوضه ی برخوردی نیمه ی جنوبی وستا که ژرفای پوسته ی آن را هم نمایان کرده، و کشف نامنتظره‌ی الیوین در نیمه ی شمالی سیارک، نشان می دهد که تاریخ فرگشتی آن پیچیده تر از چیزیست که پیش از کاوش های سپیده دم گمان می بردیم.»

شاید وستا فرآیند گدازش را تنها در بخش هایی پشت سر گذاشته بوده که باعث شده الیوین تنها در آن بخش ها پدید آید، نه در یک لایه ی سراسری. شاید گوشته‌ی بیرون زده در جنوبگان وستابعدها با لایه ای از مواد دیگر پوشیده شده که نگذاشته فضاپیمای سپیده دم الیوینِ زیر آن را ببیند.

کارول ریموند، معاون سربازرس سپیده دم در آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا در پاسادنای کالیفرنیا می گوید: «این یافته های تازه ما را به آزمودن نظریه های متفاوتی درباره ی ریشه ی وستا بر می انگیزاند. این یافته ها همچنین به ما نشان می دهند که با حضور در مدار اجرامی مانند وستا می توانیم آگاهی هایی به دست آوریم که آنچه به کمک شهاب سنگ ها و یا با رصد از راه دور فرا می گیریم را کامل کند.»

سپیده دم اکنون در راه دومین مقصد خوداست: سیاره ی کوتوله ی سِرس، که بزرگ ترین عضو کمربند اصلی سیارک های میان بهرام و مشتری است. این فضاپیما در اوایل سال ۲۰۱۵ به سرس خواهد رسید.

در همین زمینه: * شهاب سنگ هایی که از وستا آمده اند * سیارک وستا سرشار از هیدروژن است * دو گودال که ۱۰۰۰ شهاب سنگ به زمین فرستادند * نخستین دستاوردهای فضاپیمای سپیده دم * این قطب جنوب سیارک وستاست* نخستین نگاه سپیده دم به ساختار شیمیایی وستا * ناسا فیلمی سه بعدی از سیارک وستا منتشر کرد

واژه نامه:
asteroid - Vesta - NASA - Dawn - rocky planet - core - mantle - crust - mineral - olivine - Nature - visible and infrared mapping spectrometer - VIR - crater - Maria Cristina De Sanctis - Carol Raymond - Jet Propulsion Laboratory - meteorite - dwarf planet - Ceres - main asteroid belt - Mars - Jupiter

منبع: nasa

آسمان سپیده دم در تسخیر چهار دنباله دار

$
0
0
* این روزها آیسان همه ی خبرها را به خود اختصاص داده، ولی این دنباله دار نه تنها یگانه دنباله دارِ این بخش آسمان نیست، بلکه حتی روشن ترین آن ها هم نیست. 
دنباله دار لاوجوی (C/2013 R1) یکی از چهاردنباله داریست که این شب ها به هنگام سپیده دم از افق خاوری بر می‌خیزند. این دنباله دارها را در تصویر زیر می بینید:
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
 از چپ به راست: دنباله دار LINEAR X1، دنباله دار خورشیدخراشآیسان، دنباله دار کوتاه-دورهی اِنکه، و از همه روشن تر، دنباله دار لاوجوی. همه ی این چهارتا از پشت دوربین دوچشمی یا تلسکوپ های خانگی دیده می شوند، ولی دنباله دار لاوجوی که قدر روشنی‌اش به ۶+ می رسد را در آسمان مناطق تاریک، می توان با چشم نامسلح هم دید. در واقع دنباله دار پرسرو صدای آیسان یکی از کم نورترین اعضای این گروه است. 

تنها دنباله دار پخش شده ی LINEAR X1 با قدر ۸+ را سخت تر از آیسان می توان دید. این دنباله دار چند شب پیش در فاصله ی ۴۵۰ میلیون کیلومتری زمین منفجر شد (ترکید) و به گزارش رصدگران آماتور، نورش ناگهان تا ۱۰۰ برابر پیش بینی ها افزایش یافت که این را به خوبی می توانید در این ردیف عکس هاو نیز در دو عکس زیر ببینید:
دنباله دار LINEAR X1- از چپ به راست: ۱۹ ژوئن- تصویر بزرگ تر- ۲۶ اکتبر- تصویر بزرگ تر
پدیدار شدنِ همزمانِ این همه دنباله دار پدیده ی کمیابیست که انگیزه ی بزرگی به ستاره شناسان آماتور و سحرخیزی آن ها برای گشت و گذار در آسمان سپیده دم می دهد. از جمله تاریخ های ویژه برای رصد می تواند ۱۵ تا ۱۸ نوامبر باشد، زمانی که دنباله دار LINEAR X1 از کنار ستاره ی پرنور نگهبان شمال (سماک رامح) می گذرد، ۱۷ تا ۱۸ نوامبر که دنباله دار آیسان با ستاره ی اسپور (سماک اعزل) رویارو می شود، و ۱۸ تا ۲۰ نوامبر که دنباله دار انکه در کنار سیاره ی تیر (عطارد) جای می گیرد. 

این ستارگان و سیاره ها با چشم نامسلح دیده می شوند و از همین رو راهنماهای خوبی برای یافتن این دنباله دارها خواهند بود. در همین حال، دنباله دار درخشان لاوجوی هم دارد به هفت برادران (خرس بزرگ، دب اکبر) نزدیک می شود. اگر با چشم نامسلح نتوانستید پیدایش کنید، کافیست با یک دوربین دوچشمی نیم نگاهی به آن بخش آسمان بیاندازید.

نقشه های آسمان برای این شب ها: ۱۰، ۱۱، ۱۲، ۱۳، ۱۴، ۱۵، ۱۶، ۱۷، ۱۸، ۱۹ نوامبر


واژه نامه:
Comet ISON - Comet Lovejoy - C/2013 R1 - Comet LINEAR X1 - Earth - sungrazing - Comet Encke - comet - star - Arcturus - Spica - Mercury - planet - naked-eye - Big Dipper - binoculars

منبع: spaceweather

خورشید دیدنی است، حتی اگر ماه جلویش را بگیرد!

$
0
0
گاهی یک خورشیدگرفتگی کلی خود یک فرصت است. تصویر زیر نشان دهنده ی اینست که چگونه می توان از چنین فرصتی برای بررسی خورشید بهره جست. این تصویر که خورشیدگرفتگی کلی اوایل ماهرا نشان می دهد، از همگذاری تصاویری درست شده که با رصدخانه های خورشیدیِ گوناگون ثبت شده اند. 
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
درونی ترین تصویر، خورشید را در نور فرابنفشنشان می دهد و در یک بازه ی چندساعته توسط دستگاه SWAPکه روی فضاپیمای PROBA2سوار است گرفته شده. این فضاپیما در یک مدار پایین و "خورشید-همگام"به گرد زمین جای دارد.
بر روی این تصویر (در واقع، لایه ی دوم تصویر) یک نمای خورشیدگرفتگی جای داده شده که به هنگام همین خورشیدگرفتگی از کشور گابن، روی زمین ثبت شده و به رنگ آبی بازتولید شده است.
دایره ی سیاهی که گرداگرد این لایه ها می بینید توسط پوشش دستگاه تاج نگار LASCOکه روی فضاپیمای سوهو (SOHO) نصب است پدید آمده. این فضاپیما به گرد خورشید می چرخد.
بیرونی ترین لایه - که برون ریزی های تاج خورشیددر آن نمایانست- هم ده دقیقه پس از خورشیدگرفتگی توسط LASCO ثبت شده.
خورشید ما در چند هفته ی گذشته شمار لکه ها، CMEها، و شراره هایش به گونه ی نامعمولی افزایش یافتهکه البته چندان جای شگفتی ندارد زیرا اکنون در حال گذراندن بیشینه اشاست (پرکارترین بخش از چرخهی ۱۱ ساله ی خورشید).
این تصویر نمونه ای تماشایی از هم‌نهیِ همزمانِ چندین لایه ی خورشیداست که به ستاره شناسان خورشیدیاجازه می دهد مناطق فعالِ روی سطح یا نزدیک سطح آن را بهتر با فواره های برون ریزیاز تاجش همخوان کنند.

واژه نامه:
total eclipse - Sun - ultraviolet - SWAP - PROBA2 - sun-synchronous - Earth - Gabon - LASCO - SOHO - solar corona - sunspot - CME - flare - Solar Maximum - solar cycle - outflowing jet

منبع: apod.nasa.gov

سیاهچاله های آغازین دوقلو بودند!

$
0
0
* با پوزش از دوستان و خوانندگان گرامی، مطلب تصویر نجومی امروز ناسا (apod) - به تاریخ ۱۲ نوامبر ۲۰۱۳، به گونه ای، خلاصه ی مطلبی بود که با عنوان «کشف سیارک شگفت انگیزی که شش دُم دارد!» در همین وبلاگ نوشته شده بود.
از همین رو از تکرار آن پرهیز نمودم.
-----------------------------------------------------------------------
* یکی از چیستان های کیهان شناسی و روند فرگشت ستارگان اینست: سیاهچاله های ابَرپرجرم در روزگاران دوردست کیهان چگونه اینقدر "ابرپرجرم"شدند؟ 

منظور از دوردست کیهان، روزگاریست که ظاهرا هنوز زمان چندانی از آغاز کیهان نگذشته بوده که یک سیاهچاله بتواند تنها با گردآوری و برافزایش پیوسته ی مواد جرم کافی به دست آورد. حتی یک سیاهچاله ی پراشتها که مواد بسیاری هم در محدوده ی گرانشی خود در دسترس دارد، برای آن که بتواند جرمی به اندازه ی چند میلیارد خورشید را بخورد نیاز به زمان کافی دارد.

ولی چنان که دیده می شود، سیاهچاله های هیولا پدیده هایی رایج در برخی از دوردست ترین کهکشان ها هستند، سیاهچاله هایی که رشد زودرس خود در روزگاری که تنها یک میلیارد سال از سن کیهان می گذشت را به رخ ما می کشند.
دو سیاهچاله ی نوزاد که از رمبش (فروپاشی) یک تک ستاره ی ابرغول پدید آمده اند. این نمایی از همتاسازی انجام شده توسط کریستین ریسیگ است که در پایین می بینید. تصویر بزرگ تر
 اکنون یافته های تازه ی پژوهشگران در کلتک نشان می دهد که این ابرسیاهچاله های باستانی در اثر مرگِ گونه های ویژه‌ای از ستارگان غول پیکر بسیار کهن شکل می گرفتند، دایناسورهای ستاره ایِ شگرفی که بسیار بزرگ می شدند و در جوانی هم می مُردند. در پی رُمبشِ سهمگین این ستارگان، نه یکی، بلکه دو سیاهچاله تشکیل می شد. این دو سیاهچاله که هر یک به تنهایی برای خود جرم گرد می آورد، سرانجام با هم یکی شده و یک تک هیولای ابَرسنگین را پدید می آوردند.

گام‌های گوناگونی که به هنگام رمبش یک ستاره‌ی
ابرپرجرم رخ می‌دهد. هر چارچوب، توزیع چگالی
در صفحه‌ی استوایی را نشان می‌دهد. این ستاره به
قدری سریع به گرد خود می‌چرخد که پیکر بندی‌اش
در زمان رمبش (چارچوب بالا-چپ) چنبرگونه می-
شود (بیشینه ی چگالیش در بیرون از مرکز تشکیل
شده و در نتیجه، حلقه ای از مواد پرچگال به گرد
مرکز آن پدید می‌آید). در پایان این همتاسازی هم
می گیرد (چارچوب پایین- راست).
برای بررسی ریشه های سیاهچاله های ابرپرجرم و جوان، کریستین ریسیگ، فوق دکترای اخترفیزیک در کلتک و کریستین اوت، استادیار اخترفیزیک نظری، یک همتاسازی (شبیه سازی) انجام دادند که ستارگان ابرپرجرم در آن نقش داشتند. گمان بر اینست که این ستارگان غول پیکر و شگفت انگیز تنها در دوره ی کوتاهی از کیهان آغازین وجود داشته اند. ویدیوی این همتاسازی را در پایان همین نوشته ببینید که در آن، چیزهای بیشتری درباره ی چگونگی رخ دادن این فرآیند نشانداده شده.

برخلاف ستارگان معمولی، این ابَرستاره ها عمدتا به کمک تابش فوتون‌هایشان در برابر گرانش خود پایداری می کردند. در یک ستاره ی بسیار سنگین، تابش فوتون ها (شارِ رو به بیرون از فوتون ها که در اثر دمای بسیار بالای درون ستاره تولید می شود) گاز را رو به بیرون می راند، بر خلاف جهتِ نیروی گرانش که می خواهد گاز را به درون بکشد.

یک ستاره ی ابرپرجرم در طول زندگیش در اثر تابش فوتون ها انرژی از دست می دهد و در نتیجه به آرامی خنک می شود. این ستاره همچنان که خنک می شود، فشرده تر هم می شود، و چگالی مرکزش کم کم افزایش می یابد. این فرآیند چند میلیون سال زمان می برد تا این که ستاره آنقدر فشرده شود که دیگر از نظر گرانشی ناپایدار شده [نیروی گرانش کم کم بر نیروی تابش چیره می شود] و رُمبش گرانشی ستاره آغاز می گردد.

پژوهش های گذشته پیش بینی کرده اند که ستارگان ابرپرجرم به هنگام رمبش ممکن است شکل کروی‌شان کم کم در اثر چرخش سریع، تخت شود. این شکل به نام پیکربندی "تقارن محوری" (یا تقارن استوانه ای) شناخته می شود. 

ستارگانی که چرخش بسیار سریعی دارند، در معرض آشفتگی های کوچک هستند. ریسیگ و همکارانش با در نظر گرفتن این واقعیت پیش بینی کردند که این آشفتگی ها باعث می شوند چنین ستارگانی در زمان رمبش، تقارن محوری خود را از دست داده و دچار "بی تقارنی محوری"شوند. این آشفتگی ها که در آغاز کوچکند، کم کم بزرگ و بزرگ تر شده و سرانجام باعث می شوند گازِ درونِ ستاره ی رُمبنده در جاهایی توده شود و بخش هایی با چگالی بالا را پدید آورد. [چارچوب های تصویر بالا را ببینید]

کریستین ریسیگ: «به نظر می رسد رشد سیاهچاله ها و تبدیل آن ها به ابرسیاهچاله ها در کیهان آغازین تنها در صورتی ممکن بوده که "دانه ی" (تخم) جسم رمبنده از پیش به اندازه ی کافی بزرگ بوده باشد.»

تصویر پیوندی به دست آمده از تلسکوپ های چاندرا
و هابل که ابرسیاهچاله ها را در روزگار دوردست
کیهان نشان می دهد.
این توده ها به گرد مرکز ستاره می چرخیدند و با گرد آوردن مواد بیشتر در زمان رمبش ستاره، به گونه ی فزاینده ای چگال و چگال تر می شدند؛ همچنین دمای آن ها نیز بالا می رفت. و سپس، به گفته ی ریسیگ: «یک پدیده‌ی جالب وارد ماجرا می شود.» 

در دماهای به اندازه ی کافی بالا، انرژی به اندازه ای خواهد رسید که الکترون‌ها را با پادذره های خود (پوزیترون ها) جفت کرده و چیزهایی که به نام زوج "الکترون-پوزیترون"شناخته می شوند را بسازد.

آفرینش جفت های الکترون-پوزیترون به یک افت فشار می انجامد که باعث شتاب بخشیدن به رمبش می شود؛ در نتیجه دو توده ای که در حال چرخش به گرد مرکز ستاره بودند آنقدر چگال می شوند که هر یک می توانند تبدیل به سیاهچاله هایی شوند. این دو سیاهچاله سپس ممکن است مارپیچ وار به گرد هم بچرخند تا در پایان با هم یکی شده و یک سیاهچاله ی بزرگ را پدید آورند.

ریسیگ می گوید: «این یک یافته ی تازه است. هیچ کس تاکنون پیش بینی نکرده که یک تک ستاره ی در حال رمبش ممکن است یک جفت سیاهچاله که سرانجام هم با یکدیگر ادغام شوند را پدید آورد.»


واژه نامه:
cosmology - stellar evolution - supermassive black hole - solar mass - black hole - galaxy - Caltech - SMB - star - dinosaur - simulation - Christian Reisswig - NASA - Einstein - Christian Ott - supermassive star - photon - gravitational instability - axisymmetric - electron - antiparticle - positron - electron-positron pair - Physical Review Letters - Chandra - Hubble - equatorial plane - quasi-toroidal

منبع: universetoday

آیسان یک دُم دیگر در آورده!

$
0
0
همچنان که دنباله دار آیسانبه خورشید نزدیک و نزدیک تر می شود تا در ۲۸ نوامبر، یک رویارویی نزدیک با سطح آتشینش انجام دهد، رصدگران آماتور هم به چشم انداز بهتری نسبت به آن دست پیدا می کنند. با افزایش گرمای خورشید، دنباله دار هم پرنورتر می شود و روز به روز جزییات تازه تری را از خود آشکار می سازد. این عکس که در روز ۱۰ نوامبر توسط میشاییل یِه‌گِر در اتریش گرفته شده، آیسان را با یک دُم دوتایی زیبا نشان می دهد:
این تصویر در اندازه ی بزرگ- بزرگ تر
یکی از این دم ها، دم یونیاست. جریانی تنُک (رقیق) از گاز یونیده که توسط باد خورشیدی از دنباله دار دور شده است. این دم افروزه ای یونی تقریبا درست هم جهت با باد خورشیدیست و راستایش در خط راست به خورشید می رسد. دم دیگر، دم غباری است. مانند هانسل و گرتلکه خرده های نان را پشت سر خود می ریختند تا مسیرشان را در جنگل نشانه بگذارند، آیسان نیز همچنان که در سامانه ی خورشیدی حرکت می کند، ردی از گرد و خاک خود را پشت سرش بیرون می ریزد.

دم یونی از مولکول هایی سبک وزن تشکیل شده ولی دم غباری از ذرات گرد و خاکی درست شده که سنگین تر از آنند که باد خورشیدی بتواند بر آن ها فشار چندانی وارد کرده و جهت گیری آن ها را تعیین کند. گرد و خاک ها معمولا در همان مسیری که بیرون ریخته می شوند بر جا می مانند. از همین رو، دم غباری در راستای مدار خود دنباله دار است و بر خلاف دم یونی، یک راست رو به خورشید نیست. [این ها را هم ببینید: * دنباله دار گاراد صاحب یک دُم دیگر شد! * دم هایی که هر یک به سویی می روند * جلوه دنباله دار لاوجوی در آسمان نیمکره جنوبی]

دنباله دار آیسان هم اینک در صورت فلکی دوشیزه (سنبله) است و پیش از سر زدن آفتاب، در پایین دست افق خاوری دیده می شود. قدر آن ۸+ است و هنوز با چشم نامسلح دیده نمی شود، ولی برای تلسکوپ های خانگی و دوربین های دوچشمی هدفی آسان است که روز به روز هم بهتر می شود. ستاره شناسان آماتوری که یک تلسکوپ خودکار (goto)دارند، این مختصاترا در آن وارد نمایند. تاریخ های ویژه برای رصد آن هم می تواند ۱۷ و ۱۸ نوامبر باشد؛ زمانی که آیسان از کنار ستاره ی درخشان اسپور (سماک اعزل) می گذرد.

نقشه های آسمان برای این شب ها: ۱۰، ۱۱، ۱۲، ۱۳، ۱۴، ۱۵، ۱۶، ۱۷، ۱۸، ۱۹نوامبر


واژه نامه:
Comet ISON - sun - Michael Jäger - ion tail - solar wind - tail - dust tail - Hansel and Gretel - comet - solar system - molecule - constellation Virgo - magnitude - star - GOTO - Spica

منبع: spaceweather

زمین در سایه کیوان

$
0
0
در سایه ی کیوان، شگفتی های نامنتظره ای نمایان می شوند.
فضاپیمای روباتیک کاسینیکه به گرد سیاره ی کیوان (زحل) می چرخد، اوایل امسال به درون سایه یاین غول گازی لغزید و در آن هنگام نگاهی به پشت سر، به خورشید انداخت که در آن زمان از دید کاسینی، به حالت گرفتگی (کسوف)بود. آنچه این فضاپیما دید، نمایی بی همتا و پرآوازهبود.
این تصویر در اندازه ی بسیار بزرگ تر (۹۰۰۰در ۳۵۰۰)
چیزهایی که این فضاپیما دید عبارت بودند از:
نخست، سمت شبخود کیوان که از بازتاب نور توسط سامانه ی شکوهمند حلقه هایشتا حدی روشن شده بود. سپس، خود این سامانه ی گسترده ی حلقه ها که مانند همیشه باشکوه بود، حتی از این زاویه ی ناآشنا. ذرات حلقه که بسیاری از آن ها در این تصویرِ رنگ طبیعیمانند هلال هایی نامنظم می درخشیدند، اندکی نور خورشید را به سوی کاسینی پراکنده بودند.
چندین ماه و ساختار حلقه ایرا هم می توان در این تصویر شناسایی کرد. حلقه ای که کاملا نمایان و آشکار است، بیرونی ترین حلقه ایست که دیده می شود: حلقه ی Eکیوان که از یخ‌فشان هاینامعمول انسلادوسپدید آمده.
بالاتر، سمت چپ و در دوردست، سیاره های بهرام (مریخ) و ناهید (زهره) به چشم می خورند. ولی چیزی که شاید از همه شگرف تر باشد در پایین، سمت راست جای دارد؛ چیزی که به سختی دیده می شود و تقریبا نادیدنی است: نقطه ی آبی کمرنگی به نام زمین [ببینید: * کاسینی در شب ۱۹ ژوییه ماه و زمین را این گونه دید * چشم انداز زمین و ماه از دو سوی سامانه خورشیدی]
تصویر بدون نوشته- اندازه ی بزرگ تر
در همین زمینه: * شگفتی های نامنتظره در سایه کیوان * تصویر تازه کیوان: شکوه و جلالی که کمتر دیده شده 

واژه نامه:
Saturn - Cassini spacecraft - planet - shadow - eclipse - Sun - ring system - moon - ring - E ring - ice - fountain - Enceladus - Mars - Venus - pale blue dot - Earth

منبع: apod.nasa.gov

دهانه های این سمت ماه بزرگ تر از سمت دیگرند!

$
0
0
* یک غافلگیری: دهانه های سمت پیدای ماه بزرگ تر از دهانه های سمت پنهان آن هستند.
چنان چه پژوهشی تازه نشان می دهد، سمت پیدای ماه (سمت رو به زمین) دارای حوضه های برخوردی گسترده تری نسبت به سمت پنهانشاست، و دلیل این امر به تفاوت کلیدی میان دو نیمکره ی ماه بر می گردد.

دانشمندان دیرزمانیست که دریافته اند شمار برخوردهایی که به پیدایش دهانه های ماه انجامیده در هر دو سوی آن برابر بوده است، ولی به گزارش یک پژوهش تازه، این برخوردها در سمت پیدای ماه (سمتی که رو به زمین است، سمت نزدیک) به شکل گیری دهانه های بزرگ تری نسبت به سمت پنهان آن انجامیده است.

دلیل این تفاوت شگفت انگیز ساختار و ترکیب پوسته ی دو سمت ماه است. سمت نزدیک ماه در هنگام آغاز شکل گیری ماه گرم بود و در معرض فعالیت های آتشفشانی قرار داشت. به گفته ی دانشمندان، این می توانسته محیطی مناسب برای پیدایش دهانه های بزرگ فراهم کند.
یک پژوهش تازه نشان می دهد که سمت پیدای ماه (سمتی که رو به زمین است) دهانه های بزرگ تری نسبت به سمت پنهان آن (تصویر سمت راست) دارد که دلیلش ساختار و ترکیب پوسته ی آنست. تصویر بزرگ- بزرگ تر
کاترینا میلیکوویچ از بنیاد فیزیک زمین در پاریس می گوید: «هنگامی که به نقشه های دو نیمکره ی ماه نگاه می کنیم، درمی یابیم که حوضه های روی سمت پیدای آن بزرگ تر از حوضه های سمت دیگرند. در این سمت، هشت دهانه های بزرگ تر از ۳۰۰ کیلومتر وجود دارد... در حالی که در آن سمت تنها یک دهانه به این اندازه دیده می شود.» میلیکوویچ نویسنده ی اصلی این پژوهشنامه ی تازه درباره ی ماه بود که در شماره ی ۸ نوامبر نشریه ی ساینس منتشر شد.

میلیکوویچ و همکارانش با بهره از داده هایی که توسط فضاپیمای گریل (GRAIL- کوتاه شده ی "آزمایشگاه بررسی گرانش و ساختار درونی ماه"ناسا) گرد آمده بود، یک همتاسازی رایانه ای انجام دادند تا اثر برخوردهای روزگاران دور را بر پوسته ی ماه ببینند. آن ها دریافتند که برخورد یک سیارک به سطح داغ ترِ این سمت، باعث پیدایش دهانه ای می شد که تقریبا دو برابر بزرگ تر از دهانه ای بود که برخورد سیارکی به همان اندازه به سطح سردترِ آن سمت ماه می توانست پدید آورد.

پوسته ی داغ سمت پیدای ماه پس از برخورد، دیگر به حالت نخستش بر نمی گشت، برخلاف پوسته ی سفت سمت پنهان. در واقع چنان چه میلیکوویچ دریافته، سطح نرم و انعطاف پذیر این سمت ماه می توانست گسترده شود، حوضه های بزرگتری پدید آورد و بخش بیشتری از پوسته را جابجا کند، حتی اگر جسم برخوردکننده به اندازه ی کافی بزرگ نمی بود.

پژوهشگران می گویند که این پژوهش تازه می تواند مفاهیم و پیامدهایی برای شناخت دانشمندان از روزگار آغازین سامانه‌ی خورشیدی در بر داشته باشد.

دانشمندان از مدت ها پیش بر این باور بوده اند که در زمانی میان ۳.۸ تا ۴.۱ میلیارد سال پیش، شمار بسیار زیادی دنباله‌دار و سیارک به زمین، ماه، و دیگر اجرام درونی سامانه ی خورشیدی برخورد کرده بوده. این دوره به نام دوره ی "آخرین بمباران سنگین"شناخته می شود. ولی به گفته ی میلیکوویچ، شاید نظریه هایی که درباره ی روزگار آخرین بمباران سنگین ارایه شده اند در پرتوی این پژوهش تازه نیاز به بازنگری پیدا کنند.

وی می گوید که [برای نمونه] شاید جرم سنگ های آسمانی برخورد کرده به زمین و ماه در روزگار آخرین بمباران سنگین، دست بالا گرفته شده و بیش از اندازه برآورد شده باشد.
فضاپیماهای دوقلوی گریل با بهره از یک شیوه ی (تکنیک) دقیق، نقشه ای از میدان گرانشی ماه تهیه کردند. در این شیوه، دو فضاپیما پشت سر هم در مدار حرکت کردندو تغییرات فاصله میان آن ها، سنجشی بود برای گرانش هر نقطه ی ماه، آن هم با دقتی بالا. در این تصویر، برداشتی هنرمندانه از این دو را می بینیم. تاریخ تصویر: ۷ نوامبر ۲۰۱۳. تصویر بزرگ- بزرگ تر
میلیکوویچ به اسپیس دات کام گفت: «حوضه های گسترده در این سمت ماه بزرگ تر از چیزی که باید باشند به نظر می‌رسند. اگر ما برای به دست آوردن آگاهی درباره ی شمار برخوردهای آخرین بمباران سنگین، تنها به دهانه های این سمت تکیه کنیم، ممکن است که این شمار را بیش از حد برآورد کنیم.»
نواه پترو، یک دانشمند پژوهشگر که در پروژه ی ماموریت مدارگرد شناسایی ماه ناسا (MRO) همکاری دارد می گوید: «بیشتر آگاهی هایی که دانشمندان درباره ی آخرین بمباران سنگین گرد آورده اند از بررسی دهانه های ماه به دست آمده. بنابراین اگر این حوضه های بزرگ به شیوه ای متفاوت از آنچه در آغاز گمان می رفت پدید آمده باشند، چه بسا نیاز به بازنگری و تغییر در شناختمان درباره ی تاریخ کل سامانه ی خورشیدی داشته باشیم.»

پترو که در این پژوهش شرکت نداشت می افزاید: «هر آنچه که ما درباره ی برخوردها می دانیم از ماه است. تا زمانی که به درستی گذشته ی ماه و آنچه برایش رخ داده را نشناسیم نمی توانیم درباره ی اجرام دیگر چیزی بگوییم. البته از بررسی اجرام دیگر هم توانسته ایم به شواهدی دست یابیم، ولی باز هم در پایان کار همه چیز به ماه و به شناختمان از گذشته ی آن منتهی می شود.»

در این زمینه: * دقیق ترین نقشه های ماه، گذشته پرخشونت آن را نمایان کرد * ذخیره آب یخزده در قطب جنوب ماه * نخستین ویدیو از سمت پنهان ماه * واپسین صحنه هایی که فضاپیماهای دوقلوی ناسا دیدند   
و: * مدل تازه برای شکل گیری ماه * ناسا دو ویدیوی تازه از ماه منتشر کرد: "فرگشت ماه"و "تور ماه" * زمین روزگاری دو "ماه"داشته! * سنگی که خاکی جادویی بر سر ماه ریخت * ترک خوردگی های تازه روی سطح ماه * ماه مچاله می شود؟       

واژه نامه:
near side - moon - far side - hemisphere - asteroid - basin - crust - Earth - volcanic activity - Katarina Miljkovic - Institute de Physique du Globe de Paris - Science - NASA - Gravity Recovery and Interior Laboratory - GRAIL - solar system - comet - inner solar system - late heavy bombardmen - Noah Petro - Lunar Reconnaissance Orbiter - GRAIL - gravity field

منبع: SPACE.com
Viewing all 5950 articles
Browse latest View live




Latest Images