* اخترشناسان با کمک تلسکوپ گرین بنگ -و چند تلسکوپ دیگر- نقشه ای سه بعدی تهیه کرده اند که نشان می دهد کهکشان راه شیری بخشی از یک ابرخوشه ی کهکشانی هیولاپیکر است.
* دانشمندان حتی نامی نیز برای این گروه کهکشانی برگزیده اند: لانیاکی (Laniakea)، نامی که در زبان هاوایی به معنای "سپهر بیکران"است.
* به گفته ی آنان، ابرخوشه ی کهکشانی لانیاکی شاید حتی خودش بخشی از یک ساختار بزرگ تر باشد که هنوز به طور کامل تعریف نشده.
![]() |
نمایی از ویدیوی نشریه ی نیچر که همتاسازی رایانه ای از ابرخوشه ی لانیاکی است و جایگاه کهکشان راه شیری به شکل یک نقطه ی سرخ نمایانده شده. خود ویدیوی همتاسازی رایانه ی نشریه ی نیچر را در پایان مطلب ببینید. تصویر بزرگ تر |
و این نامی برازنده و بجا است، چرا که این ابرخوشهتا بیش از ۵۰۰ میلیون سال نوری گسترده شده و ۱۰۰ هزار کهکشان با جرمی برابر با ۱۰۰ کوادریلیونخورشید را در بر دارد. در این پژوهش برای نخستین بار رد ابرخوشه ی محلیمان در چنین مقیاس گسترده ای دنبال شده است.
![]() |
دو نما از همتاسازی رایانهایِ ابرخوشهی غول پیکر لانیاکی |
ابرخوشه ها -که توده هایی از خوشه های کهکشانیاند- در رده ی بزرگ ترین ساختارهای جهان هستی جای می گیرند. اگرچه این ساختارها در تاروپودی از افروزه ها به یکدیگر پیوسته اند ولی مرزهای دقیقشان را به سختی می توان شناسایی کرد.
در نقشه های سه بعدی گسترده، جایگاه یک کهکشان بر پایه ی سرخگراییکهکشانی (galactic redshift) آن برآورد می شود، یعنی جابجایی هایی که در طیف آن و به دلیل حرکت ظاهریاش در اثر گسترش خود فضارخ می دهد. ولی تولی و همکارانش در این پژوهش از سرخگرایی های نامعمولی بهره گرفتند: جابجایی هایی که به دلیل دورنمای گرانشی محلی در طیف یک کهکشان رخ می دهد.
به عبارت دیگر، این دانشمندان با آزمودن تاثیری که هر کهکشان بر روی حرکت کهکشان های دیگر دارد نقشه ی آن ها را تهیه می کنند. کهکشانی که در میان چند کهکشان گیر افتاده باشد، دستخوش یک کشاکش گرانشی سهمگین می شود و این تراز (تعادل) نیروهای گرانشی پیرامونش است که حرکت آن را تعیین خواهد کرد.
به طور معمول این روش تنها برای کهکشان های فضای نزدیک کاربرد دارد، جایی که چنین سرعت هایی به اندازه ی کافی نسبت به سرعت های ناشی از گسترش کیهان (سرعت های گسترشی) بزرگند، چون سرعت های گسترشی با افزایش فاصله بیشتر می شوند (هر چه کهکشانی دورتر باشد سرعت دور شدنش از ما بیشتر است). ولی تولی و همکارانش الگوریتم تازه ای را به کار بردند که الگوهای بزرگ-مقیاسی که در اثر حرکت کهکشان ها پدید آمده را آشکار کرد.
![]() |
برشی از ابرخوشه ی لانیاکی. رنگ ها نمایانگر چگالی هستند: سرخ برای چگالی های بالا و آبی برای تهیک ها. تک تک کهکشان ها به شکل نقطههای سفید نمایانده شده اند. کهکشان راه شیری یک نقطه ی آبی نزدیک به لبه ی سمت راست ناحیه ی درون دایره است. تصویر بزرگ تر |
این اخترشناسان همچنین ساختارهای دیگری را نیز یافتند، از جمله ناحیه ای به نام شِپلی (Shapley) که لانیاکی به سوی آن روانست.
این یافته ها در شماره ی ۴ سپتامبر نشریه ی نیچر منتشر شده است. در پایان، ویدیوی سه بعدی از همتاسازی رایانه ای ابرخوشه را ببینید:
در همین زمینه:
* پرده پرنقش و نگار کیهان
* پلی میان دو خوشه کهکشانی
* ویدیویی که پیچیده ترین مدل فرگشت کیهان را نشان می دهد
* پلی از گاز داغ میان دو خوشه کهکشانی
واژه نامه:
* پرده پرنقش و نگار کیهان
* پلی میان دو خوشه کهکشانی
* ویدیویی که پیچیده ترین مدل فرگشت کیهان را نشان می دهد
* پلی از گاز داغ میان دو خوشه کهکشانی
واژه نامه:
Earth - Milky Way - Laniakea Supercluster - lani - akea - supercluster - Sun - R. Brent Tully - University of Hawaii - Sloan Digital Sky Survey - galaxy - redshift - spectrum - algorithm - Great Attractor - Centaurus - Norma - Hydra - cluster - Local Group - Shapley - Nature -
منبع: universetoday
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان