* در هفته ای که گذشت، خورشید شراره ای انفجاری از خود دمید که گرچه یکراست رو به زمین نبود، ولی شاید در روزهای آینده کانونی برای رخدادهای دیدنی دیگر باشد.
این شرارهدر بامداد روز یکشنبه (۲۴ اوت) از یک لکهی فعال خورشید به نام AR2151 فوران کرد. دو فضاپیمای خورشیدنِگر ویدیوهایی خیره کننده از این شراره ثبت کردند که آن را در حال جهیدن از سطح خورشید در ساعت ۸:۱۶ به وقت خاور آمریکا (۱۲:۱۶ گرینویچ) نشان می داد.
![]() |
در این تصویر یک شراره ی درخشان را میبینید که دارد از سمت چپ خورشید به بیرون می جهد. رصدخانه ی دینامیک خورشیدی ناسا این عکس را در ۲۴ اوت ۲۰۱۴ گرفت. تصویر بزرگ تر |
به گفته ی کارن فاکس، سخنگوی ناسا، شراره ی روز یکشنبه در مقیاس درجه بندی رویدادهای آب و هوای فضا یک فوران شدید از رده ی M5.6 بود. شدیدترین توفان های خورشیدی از رده ی Xهستند که نیرویشان حدود ۱۰ برابر بیش از شراره های رده ی M است.
وی می گوید: «شراره های خورشیدی انفجارهای نیرومند تابشی هستند. پرتوهای زیانبار یک شراره نمی تواند از جو زمین بگذرد و از نظر جسمی بر انسان های روی زمین اثر بگذارد، ولی - اگر به اندازه ی کافی شدید باشند- می توانند لایه هایی از جو که سیگنال های ارتباطی و GPS در آن ها تراگسیلیده می شوند را بیاشوبند و در آن ها اختلال پدید آورند.»
![]() |
همین شراره در یک طول موج دیگر از طیف نور. تصویر بزرگ تر |
شراره ی خورشیدی روز یکشنبه توسط دو فضاپیمای پرقدرت ناساو سازمان فضایی اروپا -رصدخانه ی دینامیک خورشیدی (SDO) و رصدخانه ی خورشیدی و هورسپهری (SOHO)- به تصویر کشیده شد. این دو رصدخانه ی فضایی بخشی از یک ناوگان فضاپیما هستند که از نزدیک به دیدبانی خورشید و فعالیت های آن سرگرمند. در ویدیوی دوم فیلمی که هر دوی این فضاپیماها گرفته اند را با هم می بینید.
فعالیت خورشید در یک چرخه ی ۱۱ ساله افزایش و کاهش می یابد. چرخه ی کنونی به نام چرخه ی خورشیدی ۲۴ شناخته می شود.
solar flare - Earth - sunspot - AR2151 - sun - geoeffective - solar activity - M5.6 - M-class - NASA - Karen Fox - GPS - aurora - latitude - X flare - navigation system - Solar Dynamics Observatory - Solar Helospheric Observatory - SOHO - European Space Agency - Solar Cycle 24 -
منبع: Space.com
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان