Quantcast
Channel: یک ستاره در هفت آسمان
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5950

نخستین عکس دو سیارک که از روی بهرام گرفته شده

$
0
0
* کنجکاوی، خودروی بهرام نورد ناسا برای نخستین بار عکس دو سیارک را از روی سطح سیاره ی سرخ گرفت.

در عکسی تاریخی که کنجکاوی از آسمان بهرام (مریخ) گرفته، سِرسو وستاهم به چشم می خورند، بزرگ ترین سنگ های آسمانی که در کمربند سیارک هایسامانه ی خورشیدی، میان بهرام و مشتری شناورند. چنان چه مقام های ناسا در شرح این عکس نوشته اند، این دو سیارک در آسمان بهرام به اندازه ی کافی پرنور هستند که یک انسان با دید معمولی از روی سطح این سیاره آن ها را ببیند.
کنجکاوی در ۲۱ آوریل ۲۰۱۴ به وقت جهانی، هنگامی که سرگرم عکسبرداری از دیموس، ماه بهرام بود، عکسی نیز از دو سیارک وستا و سرس گرفت. در عکس های دیگری که در آن جلسه ی عکسبرداری گرفته شد، ماه دیگر بهرام - فوبوس- و نیز سیاره های مشتری و کیوان نیز دیده می شوند. تصویر بزرگ تر
کنجکاوی که به اندازه ی یک خودروی اس‌یو‌ویاست، یک سامانه ی تصویربرداری روی "سر"ش دارد که به نام ماستکم (Mastcam) شناخته می شود. همین دوربین در ۲۱ آوریل به وقت جهانی زمین این عکس را ثبت کرد. کنجکاوی در اصل آن هنگام داشت از ماه های بهرام - فوبوسو دیموس- عکس می گرفت، ولی این سیارک ها هم به گونه ی دو خط کم نور در این تصویر که نوردهی ۱۲ ثانیه ای داشت ثبت شدند. کنجکاوی همچنین در مدت این عکسبرداری، سیاره های مشتریو کیوانرا نیز دید.

مارک لمون، یکی از اعضای گروه تصویربرداری ماستکم کنجکاوی از دانشگاه اِی اند ام تگزاسگفت: «این تصویر برداری بخشی از یک آزمایش برای بررسی تاری جو شبانه در جایی از سیاره که اکنون کنجکاوی در آنست انجام شد. در این فصل در این ناحیه، ابر و مه آب یخ زده در هوا درست می شود.» وی افزود: «در آن شب هدف های اصلی تصویربرداری کنجکاوی، دو ماه بهرام بودند، ولی ما زمانی را برای این کار برگزیدیدم که یکی از ماه ها در آسمان نزدیک سرس و وستا باشد.»

سرس با قطری خدود ۹۵۰ کیلومتر، بزرگ ترین جرمیست که تاکنون در کمربند سیارک ها شناخته شده. این سیارک که پیکره ای کروی دارد نخستین سیارک کشف شده بود (توسط جوزپه پیاتزیدر سال ۱۸۰۱) و در واقع اکنون به عنوان یک سیاره ی کوتوله در نظر گرفته می شود.

این عکس را هم کنجکاوی گرفته و درخشانترین
جرم در آن، دیموس، ماه بهرام است. سیارکهای
سرس و وستا نیز مانند رگه‎هایی کوتاه و کم‌نور
در نیمه‌ی بالایی تصویر به چشم می‌خورند. این
نخستین بارست که از روی سطح سیاره‌ی سرخ
عکسی از این دو سیارک گرفته می شود.
تصویر بزرگ تر و باکیفیت تر

ولی وستا با قطر ۵۶۳ کیلومتر، سومین جسم بزرگ در کمربند سیارک هاست، هر چند که از نظر جرم، در جایگاه دوم قرار دارد. این سیارک بر روی سطحش لکه هایی تیره و روشن، بسیار همانند ماه زمین دارد، و تکه هایی از آن هم کنده شده و پرتاب شده و به گونه ی شهاب سنگ هایی سر از سیاره ی زمین در آورده اند [خواندید: * دو گودال که ۱۰۰۰ شهاب سنگ به زمین فرستادند]. از دیدگاه روی زمین، وستا درخشان ترین سیارک آسمان است و گاهی با چشم نامسلح نیز دیده می شود.

فضاپیمای داونناسا (Dawn) چند ماه از سال های ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ را در مدار این سیارک گذراندو عکس های دقیق و پرجزییاتی از سطح ناهموار و آبله‌روی آن گرفت. این فضاپیما اکنون در راه سرساست و سال دیگر وارد مدار آن خواهد شد.

کنجکاوی قلب و مرکز ماموریت ۲.۵ میلیارد دلاری آزمایشگاه علمی بهراماست. این روبات یک تُنی ۶ چرخ در اوت ۲۰۱۲ بر سطح سیاره ی سرخ فرود آمد. هدف اصلی کنجکاوی، جستجوی نشانه هایی از گذشته ی گرم تر و آبناک ترِ این سیاره است. این خودرو هم اکنون در حال پیشروی به سوی کوه شارپاست، کوهی به بلندی ۵ کیلومتر که از مرکز دهانه ی گیلسر به آسمان برافراشته.

در همین زمینه:  

واژه نامه:
NASA - Mars - rover - Curiosity - asteroids - Red Planet - Ceres - Vesta - solar system - asteroid belt - Jupiter - SUV - Mastcam - moon - Phobos - Deimos - Saturn - Mark Lemmon - A&M University - Giuseppe Piazzi - dwarf planet - Earth - meteorite - naked eye - Dawn - Mars Science Laboratory - Mount Sharp - Gale Crater - planet

منبع: Space.com

Viewing all articles
Browse latest Browse all 5950

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>