یکی از بزرگ ترین مناطق لکه ای که در این چند سال روی خورشید پدید آمده، اکنون دارد از روی چهره ی آن می گذرد.
این منطقه با میدان های در هم پیچیده ی مغناطیسی، شاید شراره ایپدید آورد که ابری از ذرات پرانرژی را راهی فضای سامانه ی خورشیدی کند. اگر یک ابر بسیار پرتوان به مغناطکره یزمین برخورد کند، می تواند برای ماهواره ها و فضانوردانی که در مدار، به گرد زمین می چرخند زیانبار و خطرناک باشد. از سوی دیگر، حتی برخورد ابری از ذرات کم انرژی تر هم می تواند شفق های قطبی زیباییبیافریند.
تصویربالا این منطقه ی لکه ای خورشید را در دو روز پیش نشان می دهد. بخش سمت راستی این منطقه با عنوان AR 11785رده بندی شده و بخش سمت چپ با عنوان AR 11787.
تیره ترین مناطق لکه ایمناطقی هستند که در آن ها، میدان های مغناطیسی تقریبا عمودیند، این مناطق به نام سایه (umbra) خوانده می شوند، در حالی که مناطق برنزی رنگ پیرامون - که در آن ها می توان لوله های شار مغناطیسیرا آشکارا همچون رشته هایی دید - به نام نیمسایه (penumbra) شناخته می شوند.
ناحیه ی پس زمینه ی پیرامون لکه ها هم از دانه های جوشان و خروشانخورشید تشکیل شده که بسیاری از آن ها پهنایی به اندازه ی ۱۰۰۰ کیلومتر دارند.
هیچ کس نمی داند این منطقه ی پرلکه ی خورشید چه کاری خواهد کرد، ولی پژوهشگران آب و هوای فضا آن را از نزدیک زیر نظر گرفته اند.
در همین زمینه: * راز لکه های خورشید در حال آشکار شدن است * دانه های جوشان خورشید * تراوش های سطح خورشید * لوله هایی به بلندی این سر تا آن سر کره ی زمین
واژه نامه:
sunspot - Sun - magnetic field - solar flare - Solar System - Earth - magnetosphere - astronaut - satellite - aurora - AR 11785 - AR 11787 - magnetic flux tubes - umbra - penumbra - solar granule
منبع: apod.nasa.gov
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان