* آیا بیگانگان فضایی در حال فرستادن پیام نوری به کنجکاوی بوده اند؟!
اکنون کارشناسان تصویربرداری آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا (JPL) به همراه کارشناسان ماموریت MSLدیدگاهشان را درباره ی این تصاویر بیان کرده اند.
![]() |
برق نوری که می تواند در اثر برخورد پرتوهای کیهانی به دوربین کنجکاوی، و یا بازتاب آنی نور از روی یک سنگ براق پدید آمده باشد. تصویر بزرگ تر |
متاسفیم که باید همه ی کسانی را که با شور و هیجان فراوان و فرستادن ایمیل و پیغام و توییت و ... درباره ی "برق نوری"که روی سیاره ی بهرامدیده شده پرسیدند و امیدوار بودند نشانی از "بیگانگان"باشد را ناامید کنیم و بگوییم آنچه دیده اید تنها یک اختلال تصویری است که در اثر برخورد پرتوی کیهانیبه دوربین ناوبریسمت راست خودروی کنجکاوی (ناوکم راست) پدید آمده است.
اگر خودتان کمی بررسی کنید، می توانید ببینید که این نور در عکسی که درست در همان لحظه و از همان نقطه توسط دوربین ناوبری سمت چپ گرفته شده دیده نمی شود (تصویر زیر). کارشناسان تصویربرداری بر این همرَایند که این درخشش در اثر برخورد پرتوی کیهانی به وجود آمده، و این واقعیت که در یکی از "چشم"های کنجکاوی هست و در دیگری نیست بدین معناست که یک خطای تصویربرداری است و این گونه نیست که کسی یا چیزی در روی سطح بهرام باریکه ی نوری افکنده باشد.
![]() |
عکسی که دوربین ناوکم سمت چپ کنجکاوی در همان زمان و از همان نقطه گرفت، ولی برق نوری در آن دیده نمی شود. تصویر بزرگ تر |
جاستین مکی در یک نشست رسانه ای از سوی JPLچنین گفت: «ما تقریبا هر هفته در میان هزاران تصویری که از کنجکاوی دریافت می کنیم چند تایی را با نقاط درخشان می بینیم.» مکی که رهبر گروه سازنده و گرداننده ی دوربین ناوبری کنجکاویست افزود: «این می تواند در اثر برخورد پرتوهای کیهانی و یا بازتاب نور خورشید از روی یک سنگ درخشان رخ دهد. این دو توضیح امکان پذیرترین توضیح ها هستند.»
اگر نقطه ی روشنی که در تصاویر دیدیم در اثر بازتاب نور از روی یک سنگ براق باشد، با در نظر گرفتن سوگیری (جهت) خودرو، آن سنگ می تواند بر روی پشته ای در حدود ۱۶۰ متر آن سوتر قرار داشته باشد.
فضاپیماها از پشتیبانی لایه ی هوای زمین بهره مند نیستند و از همین رو، برخورد پرتوی کیهانی به آن ها زیاد رخ می دهد و اغلب، چیزهایی که در اثر همین برخورد در عکس ها دیده می شود مردم را هیجان زده می کند. برای نمونه، یک نفر از روی چیزهایی که در گوگل مارس دیده بود فکر کرده بود که یک پایگاه بزرگ روی این سیارهوجود دارد.
البته برخورد پرتوهای کیهانی به یک فضاپیما می تواند پیامدهای جدی برای آن داشته باشد: گاهی می تواند فضاپیما را در وضعیتی که به نام حالت امن (safe mode) شناخته می شود قرار دهد؛ وضعیتی که در آن، تنها کارکردهای ساده و پایه ی فضاپیما انجام می شوند، یا گاهی می تواند داده ها را به هم بریزد (مانند آنچه که در سال ۲۰۱۰ برای وویجر ۲رخ داد و داده هایی که به زمین فرستاد ناخوانا بودند). معمولا مهندسان می توانند مشکل پیش آمده را حل کنند و فضاپیما را به وضع عادی برگردانند.
پرتوهای کیهانی در عکس هایی که فضانوردان ایستگاه فضایی بین المللی می گیرند هم دیده می شوند، مانند این عکس که در سال ۲۰۱۲ توسط فضانورد، دونالد پتیگرفته شد:
![]() |
خط پاره پاره ای که در اثر برخورد پرتوی کیهانی به دوربین دونالد پتی پدید آمد. |
فضانوردان همچنین گاهی درخشش هایی را هم می بینند -حتی با چشم های بسته- که در اثر گذر پرتوهای کیهانی از درون کره های چشمشان رخ می دهد. در این باره می توانید اینجا بیشتر بخوانید [به زبان انگلیسی].
و تاکنون هیچ یک از این نورها، درخشش ها یا چشمک هایی که در فضا دیده شده "کار بیگانگان فضایی"نبوده است.
واژه نامه:
Mars - alien - image artifact - cosmic ray - navigation camera - Curiosity - rover - Navcam - Alan Boyle - NBC News - NASA - Google Mars - safe mode - Voyager 2 - Earth - International Space Station - astronaut - Don Pettitt - Justin Maki - JPL - MSL
منبع: universetoday
خلاصه برگردان: یک ستاره در هفت آسمان