آیا تاکنون یک خورشیدگرفتگی از روی ماه دیده شده؟
بله، نخستین بار در سال ۱۹۶۷ دیده شد. البته ممکن است هفته ی آینده نیز چنین چیزی رخ دهد.
فضاپیمای روباتیک سرویور ۳ (Surveyor 3) در سال ۱۹۶۷ هزاران تصویر تلویزیونیزاویه گسترده از زمین گرفت که در برخی از آن ها، گذر زمین از جلوی خورشید هم ثبت شده بود. شماری از این عکس ها از بایگانی ناسابازیابی شده و از همگذاری آن ها، این تصویر متحرک دور تند (گذر زمان) پدید آمده.
گرچه این عکس ها کیفیت پایینی داشتند، ولی در آن ها به روشنی دیده می شد که چگونه جو زمیننور خورشید را می شکندو در جاهایی که با ابر پوشیده شده، پدیده ی نگینیرا نمایش می دهد.
دو سال بعد، در سال ۱۹۶۹، سرنشینان آپولو ۱۲در راه بازگشت به زمین، با چشم خودبیننده ی این خورشیدگرفتگی متفاوت بودند. در سال ۲۰۰۹ هم فضاپیمای روباتیک ژاپنی کاگویابه هنگام چرخش به گرد ماه، عکس هاییاز همین گونه خورشیدگرفتگی را با کیفیت بالاتر ثبت کرد.
ولی در هفته ی آینده، کاوشگر چینی چانگ یی ۳به همراه خودروییوتواحتمالا خورشیدگرفتگی کاملی که در اثر گذر زمین از جلوی خورشید رخ می دهد را از روی سطح ماه خواهند دید. همزمان، از درون مدار ماه هم کاوشگر لَدیناسا (LADEE) شاید بتواند این رویداد شگفت انگیز ۱۵ آوریلرا ثبت کند.
در همین زمینه:
واژه نامه:
solar eclipse - Moon - Surveyor 3 - Earth - Sun - NASA - time-lapse - refract - beading effect - Apollo 12 - Kaguya spacecraft - eclipse - Chang'e 3 - Yutu rover - LADEE - total lunar eclipse
منبع: apod.nasa.gov
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان