![]() |
سیارکهای دوردست چه تفاوتی با سیارکهای نزدیک به خورشید دارند؟
فضاپیمای نیوهورایزنزناسا برای کمک به یافتن پاسخ همین پرسش، در روز ۱ ژانویه از کنار یکی از اجرام کمربند کوییپربه نام ۲۰۱۴امیو۶۹ یا اولتیما ثولی، دورترین سیارکی که یک فضاپیمای زمینی تاکنون با آن دیدار کرده گذشت.
عکسیکه اینجا میبینید باکیفیتترین عکس از این سیارک ۳۰ کیلومتری است که تاکنون از نیوهورایزنز دریافت شده (عکسهای باکیفیتتر هنوز نرسیده).
اولتیما ثولیبا داشتن بافت سطحی نامعمول، دهانههای آشکارِ به نسبت کمتر، و لوبهای تقریبا کروی، متفاوت با سیارکهایدرونی سامانهی خورشیدی که تاکنون عکسی از آنها گرفته شدهبه نظر میرسد.
گمان میرود شکل پیکرهی آن دستاورد به هم چسبیدن خرده سنگهادر آغاز تاریخ سامانهی خورشیدی، و پدید آمدن دو جرم -اولتیما و ثولی- و سپس چرخش مارپیچوار این دو به گرد یکدیگر و سرانجام برخورد و جوش خوردنشان به هم بوده.
پرسشهای بسیاری دربارهی این جرم مانده که هنوز بررسی برای یافتن پاسخشان ادامه دارد؛ این که دلیل تفاوت رنگ مناطق گوناگون سطحش چیست، آیا جو رقیقی دارد یا نه، رنگ سرخش از کجا آمده، و سرانجام این که همهی این آگاهیهای تازه دربارهی روزگار آغازین سامانهی خورشیدیچه کمکی به شناخت ما از روند پیدایش زمینمیکند.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
Ultima Thule - New Horizons - asteroid - Sun - NASA - Kuiper belt - 2014 MU69 - Solar System - Earth
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان