اگر ویدیو اینجا اجرا نشد میتوانید آن را در تلگرام، فیسبوک، و یا توییتر یک ستاره در هفت آمان ببینید
اینها دایناسورهای مکانیکی نیستند؛ چشمان چرخان غولپیکریاند که کارشان تماشای آسمان است.
رصدخانهی اچ.ئی.اس.اس. (H.E.S.S.) یا سامانهی پرانرژی برجستهبین، آرایهای از پنج تلسکوپ است: چهار تلسکوپ با آینههای بازتابندهی تقریبا ۱۲ متری و یک تلسکوپ بزرگتربا آینهی ۲۸ متری در میان آنها.
این تلسکوپها برای ردیابی پرتوهای آبی و نامعمولی که به نام "تابش چرنکوف"شناخته میشوند ساخته شده، پرتویی که از ذرات بارداربا سرعتِ اندکی بیشتر از سرعت نوردر هوا پدید میآید. این نور هنگامی تابیده میشود که پرتوی گامااز یک چشمهی دوردست به یک مولکول در جو زمین برخورد کرده و بارانی از ذرات باردارپدید میآورند.
اچ.ئی.اس.اس.برخی از پرانرژیترین فوتونها (با انرژیهای تراالکترون ولتی) در کیهان را آشکار میکند.
.ئی.اس.اس. که از سال ۲۰۰۳ در نامیبیاآغاز به کار کرده به جستجوی مادهی تاریکپرداخته و تاکنون بیش از ۵۰ چشمهی تابش پرانرژی، از جمله پسماندهای ابرنواخترو مرکز کهکشانهاکه در دل خود ابرسیاهچالهای دارند را آشکار کرده است.
این ویدیوی زمانگریزدر ماه سپتامبر زیر آسمانی با کهکشان راه شیریو ابرهای ماژلانی کوچک و بزرگگرفته شده و آینههای اچ.ئی.اس.اس. را نشان میدهد که میچرخند و به آسمان خیره میشوند. ماهوارههای زمینگرد نیز هر از گاهی دیده میشوند که در آسمان از این سو به آن سو میروند.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
dinosaur - High Energy Stereoscopic System - H.E.S.S. - reflecting-mirror - Cherenkov radiation - speed of light - gamma ray - molecule - Earth - Namibia - dark matter - supernova remnant - galaxy - supermassive black hole - time-lapse - Milky Way Galaxy - Magellanic Clouds - photon - TeV -
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان