Quantcast
Channel: یک ستاره در هفت آسمان
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5950

عکس‌های خیره‌کننده و بی‌سابقه از سطح تیتان، ماه سیاره کیوان

$
0
0
* در عکس‌های تازه منتشر شده‌ی فضاپیمای کاسینی ناسا، سطح پرراز و رمز تیتان، بزرگ‌ترین ماه سیاره‌ی کیوان به روشنی دیده می‌شود.
تصویر تیتان در طیف فروسرخ. این عکس‌ها از پیوند داده‌های فروسرخ فضاپیمای کاسینی و پردازش رنگی تصاویر به دست آمده درست شده‌اند
دانشمندان گروه کاسینی این شش مجموعه عکس از تیتانرا با بهره از داده‌هایی که فضاپیمای کاسینیدر درازنای ۱۳ سال ماموریت این فضاپیما، به کمک طیف‌سنج نقشه‌برداری نوری و فروسرخ خود (VIMS، ویمس) گرد آورده بود پدید آورده‌اند. چنانچه از نامش بر می‌آید، طیف‌سنج ویمس در طول موج‌هایبلند فروسرخکار می‌کند که به آن اجازه می‌دهد به درون ریزگردها و جو چگال تیتان نفوذ کرده و سطح یخ‌زده‌ی آن که در طیف دیدنی (مریی) پنهان است را ببیند.

پیش از این هم تصویرهایی به کمک عکس‌های طیف‌سنج ویمس درست شده بود، ولی در آنها، شکاف میان نماهای جداگانه‌ای که به هم چسبانده شده بودند کاملا آشکار بود. دلیل این آشکار بودن شکاف‌ها این بود که هر یک از تک‌نماها در زمان‌های مختلف و به هنگام دیدارهای گوناگون کاسینی با تیتان گرفته شده بودند. این باعث شده بود شرایط نورپردازی و زاویه‌ی دید برای هر عکس با دیگری تفاوت داشته باشد.

ولی این تصویرهای تازه بسیار پاکیزه و بدون شکاف و بریدگی‌اند- شاهکاری که با بررسی دوباره‌ی داده‌های ویمس و پردازش‌ دستی تصاویر موزاییکیِ به دست آمده در آزمایشگاه انجام‌پذیر شده.

مقام‌های ناسا می‌گویند: «با ناپدید شدن شکاف‌ها، این مجموعه عکس تازه بهترین نمایش از چیزیست که اگر تیتان جو چگالش را نداشت، یک بیننده می‌توانست از آن ببیند، و به احتمال بسیار این مجموعه تا مدت‌ها دیگر جایگزینی نخواهد داشت.»

در حقیقت این تصویرها درک تازه‌ای از سطح گونه‌گون و پیچیده‌ی تیتان به بیننده می‌دهد، سطحی با تلماسه‌هاییاز ترکیبات آلیکربن‌دار، ته‌نشست‌هاییخی و دریاهای گسترده‌ی انباشته از هیدروکربن مایع. یادآوری می‌کنیم که تیتان تنها جرم فرازمینی شناخته شده‌ایست که پهنه‌های پایداری از مایع روی سطحش دارد.
تصویر میانی، چهره‌ی تیتان را در طیف نور دیدنی، یعنی چیزی که چشم انسان می‌بیند نشان می‌دهد. عکس‌های پیرامون آن چهره‌ی تیتان در طیف فروسرخند. تصویر بزرگ‌تر
با جو انبوه پر از نیتروژنیکه تیتان دارد هیچ یک از این ساختارها را نمی‌توان در نور دیدنی (مریی) مشاهده کرد، و بنابراین چشم انسان از بیرون، تنها می‌تواند این ماهِ ۵۱۵۰ کیلومتری را به شکل یک گوی نارنجی مات ببیند.

ولی شاید در آینده‌ای نه چندان دور بتوانیم نماهای نزدیکِ روشن از چشم‌اندازهای سطح تیتان ببینیم: در ماموریتی به نام دراگون فلای (Dragonfly) که در آن، یک بالگردروباتیک مینیاتوری به کاوش سطح این ماه غول‌پیکر و ارزیابی توان زیست‌پذیری خواهد پرداخت. دراگون‌فلای یکی از دو برنده‌ی پایانی در ماموریت بعدی برنامه‌ی مرزهای نوی ناساست (New Frontiers). برنده‌ی دوم، ماموریتی برای نمونه‌برداری از یک دنباله‌دارو برگرداندن نمونه‌ها به زمین بود. برنده‌ی پایانی در سال ۲۰۱۹ اعلام شده و تا سال ۲۰۲۵ آغاز خواهد شد.

--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:

واژه‌نامه:
Saturn - moon - Titan - NASA - Cassini spacecraft - Visual and Infrared Mapping Spectrometer - VIMS - wavelength - infrared - visible - dune - carbon - organic compound - hydrocarbon - Dragonfly - minihelicopter - comet - New Frontiers

منبع: Spave.com

Viewing all articles
Browse latest Browse all 5950

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>