![]() |
اگر تصویر را اینجا مدیدید، روی ان بکلیکید |
این ساعت آفتابی که در رصدخانهی آرایهی رادیوتلسکوپی بسیار بزرگدر نیومکزیکو بر پا شده، برای بزرگداشتتاریخ اخترشناسی رادیویی و پیشگام این شاخه از دانش، رونالد برِیسوِل، نام وی را بر خود دارد.
این یک ساعت آفتابی رادیویی است که با تکههایی از یک آرایهی رادیوتلسکوپیِ از رده خارج شدهی پیمایش خورشیدی که خود بریسول زمانی در دانشگاه استنفورد ساخته بود درست شده.
آرایهی بریسول در گردآوری دادههای مورد نیاز برای نقشهریزی نخستین فرود بر ماه به دانشمندان کمک کرده بود، و ستونهای آن امضای دانشمندان و رادیواخترشناسان بسیاری، از جمله دو برندهی نوبل را بر خود دارند.
در بیشتر ساعتهای آفتابی، سایهی میلهی مرکزی بر روی زمین نشانگرهایی را دنبال میکند که زمان بر پایهی جابجایی خورشید در آسمان (زمان خورشیدی)، و همچنین برابرانها (اعتدالها) و انقلابهای فصلی را نشان میدهد.
ولی نشانگرهای این ساعت آفتابی رادیویی افزون بر همهی اینها، برای سنجش زمان بر پایهی ستارگان (زمان نجومی) هم تنظیم شدهاند.
آنها همچنین جایگاه سایههای نادیدنیای که از پرتوهای سه چشمهی رادیویی درخشان در آسمان سیارهی زمین درست میشود را هم نشان میدهند: پسماند ابرنواختر ذاتالکرسی ای، کهکشان فعال ماکیان ای، و کهکشان فعال قنطورس ای.
برای اندازه گرفتن ساعتهای نجومی، چرخش زمین بر پایهی جابجایی ستارگان و کهکشانهای دوردست سنجیده میشود. این جابجایی را میتوانید در این تصویر که با نوردهی یک ساعته گرفته شده به خوبی ببینید.
چنان چه دیده میشود، رد ستارگان بر فراز ساعت آفتابی رادیویی بریسول کمانهایی هممرکز به گرد قطب شمال آسمانیپدید آوردهاند.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
Earth - sundia - Very Large Array Radio Telescope Observatory - New Mexico - Ronald Bracewell - radio sundial - Stanford University - Moon - Nobel prize winner - gnomon - solar time - solstice - equinox - sidereal time - radio - supernova remnant Cassiopeia A - active galaxy - Cygnus A - Centaurus A - star - galaxy - Bracewell Radio Sundial, - celestial pole
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان