![]() |
تلسکوپ بعدی ناسا برای شکار سیارههای فراخورشیدیدارد برای پرتاب آماده میشود. این فضاپیما که "ماهوارهی پیمایش فراسیارههای گذرنده" (تِس، TESS) نام دارد بر پایهی برنامه، در روز ۱۶ آوریل با یک موشک فالکون ۹راهی فضا خواهد شد.
تس جانشین تلسکوپ فضایی کپلرکه انتظار میرود تا پایان امسال سوختش به پایان برسد میشود. کپلر تاکنون بیش از ۵۰۰۰ نامزد فراسیاره یافته که حدود نیمی از آنها تایید شدهاند. تس میتواند گسترهای ۳۵۰ برابر میدان کپلر را بکاود و انتظار میرود تنها در دو سال نخست ماموریتش حدود ۲۰ هزار فراسیاره را بیابد.
تس وارد مداری در فاصلهی تقریبا یک دوم فاصلهی زمین و ماه میشود و از همین رو حدود دو ماه زمان میبرد تا در مدارش جای بگیرد و دوربینهایش را بیازماید. پژوهشگر اصلی این ماموریت، جورج ریکراز بنیاد فناوری ماساچوست (امآیتی) میگوید: «پس از آن [پس از جایگیری در مدار و آزمایش دوربینها] سیلی از دادهها سرازیر خواهد شد.»
چشم به آسمان
تس هم از همان روش کپلر برای یافتن سیارهها بهره میگیرد- روش گذر. در این روش، اُفتهایی که در پی گذشتن یک سیاره از میان یک ستاره و تلسکوپ در نور ستاره رخ میدهد بررسی میشود. هر چه این افت نور بیشتر تکرار شود نشانگر سریعتر بودن چرخش فراسیاره به گرد ستارهی میزبانش خواهد بود، و اندازهی این کاهش نور هم دربارهی بزرگی فراسیاره به ما خواهد گفت.
بر خلاف کپلر که به رصد ستارگان دوردست در یک منطقهی کوچک آسمان میپردازد، تس ستارههای نزدیکتر در منطقهای گستردهتر -۸۵ درصد آسمان- را خواهد کاوید. این تلسکوپ برای رصد ستارگان کوچکتر و خنکتر که به طور عمده نور سرخ میگسیلند بهینه شده.
ریکر میگوید: «۹۰ درصد از ستارگان کهکشان راه شیری در این طول موجهایسرخ نور میگسیلند، و همچنین به نظر میرسد شمار سیارههایشان بیشتر از شمار سیارههای ستارگانی مانند خورشید است، به ویژه سیارههای هماندازهی زمین. طبیعت واقعا دارد میگوید "اینجا را نگاه کنید، اینجا را نگاه کنید"و ما هم دقیقا میخواهیم همین کار را بکنیم.»
از آنجایی که این ستارگان [ستارگانی که تس خواهد یافت] بسیار به ما نزدیکند و سیارههای بسیاری هم دارند، هدفهایی آرمانی برای تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST) خواهند بود. جیمز وب که برای پرتاب در سال ۲۰۲۰ برنامه ریزی شده به بررسی جو فراسیارهها و جستجوی شناسههای زیستی در آنها خواهد پرداخت، کاری که تنها برای ستارگانِ به نسبت نزدیک شدنی است.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
NASA - exoplanet - Transiting Exoplanet Survey Satellite - TESS - Falcon 9 - Kepler Space Telescope - Earth - moon - George Ricker - Massachusetts Institute of Technology - transit method - planet - star - sun - Milky Way - wavelength - James Webb Space Telescope - JWST
منبع: newscientist
برگردان: یک ستاره در هت آسمان