![]() |
ردیف پایین عکسهای واقعی است و ردیف بالا، شبیهسازی. اندازهی بزرگتر |
فضای میان بهرام (مریخ) و مشتریانباشته از تخته سنگهاییستکه به نام سیارکشناخته میشوند. برآورد میشود این کمربند سیارکیمیلیونها جرم سنگی کوچک و ۱.۱ تا ۱.۹ میلیون جرم سنگی بزرگتر، به اندازهی بیش از یک کیلومتر را در بر داشته باشد. تکههای کوچکتر هر از گاهی روی سطح زمین میافتند که در آن صورت نامشان نه سیارک، بلکه "شهابسنگ"میشود.
جالب اینجاست که ۳۴ درصد همهی شهابسنگهایی که تاکنون روی زمین یافته شده از یک گونهی ویژه بودهاند: "کندریت اچ" (H-chondrite). گمان میرود مادر همهی این شهابسنگها یک جرم یگانه بوده- و یک احتمال برای این جرم، سیارک "هیبی ۶"است که اینجا نشان داده شده.
هیبی ۶ که حدود ۱۸۶ کیلومتر پهنا دارد و نامش را از ایزدبانوی جوانیدر افسانههای یونان باستان گرفته، ششمین سیارکی بود که یافته شد. این عکسها در جریان پژوهشی گرفته شدهاند که با بهره از دستگاه SPHEREدر تلسکوپ بسیار بزرگ (ویالتی) در رصدخانهی جنوبی اروپاانجام شد. هدف این پژوهش، بررسی همین نظریه بود که آیا هیبی ۶ سرچشمهی کندریتهای اچ هست یا نه. پژوهشنامهی این دانشمندان را اینجا بخوانید.
ستارهشناسان با بهره از این عکسها، مدلی از چرخش و ساختار سهبعدی هیبی ۶ پدید آوردند و به کمک این شبیهسازی، حجم گستردهترین گودال روی آن را اندازه گرفتند. این گودال به احتمال بسیار یک دهانهی برخوردی، و شاید یادگار همان برخوردی باشد که به پیدایش بیشمار شهابسنگ کندریت اچ انجامید. ولی بر پایهی اندازهگیریها، حجم این گودال پنج برابر کمتر از حجم کل سیارکهای نزدیک است که دارای همنهش کندریت اچ هستند. این نشان میدهد که هیبی ۶ را دیگر نمیتوان محتملترین خاستگاه کندریتهای اچ دانست.
--------------------------------------------
به کانال تلگرام یک ستاره در هفت آسمان بپیوندید:
واژه نامه:
Mars - Jupiter - asteroid - Earth - meteorite - H-chondrite - 6 Hebe - Greek - goddess of youth - SPHERE - ESO - Very Large Telescope - 3D - impact crater
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان