Quantcast
Channel: یک ستاره در هفت آسمان
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5950

ستاره نوترونی که دارد سرد می‌شود

$
0
0
نقطه‌ی درخشانی که نزدیک مرکز این تصویر دیده می‌شود یک ستاره‌ی نوترونی است، هسته‌ی رُمبیده و بی‌اندازه چگال و فشرده‌ی یک ستاره‌ی بزرگ.‌ابری که این ستاره‌ی نوترونی را در بر گرفته پسمانده‌ی ابرنواختر"ذات‌الکرسی آ" (Cas A) است که در فاصله‌ی بی‌خطرِ۱۱۰۰۰ سال نوری زمین جای دارد*.
نور ابرنواختر ذات‌الکرسی آ -مرگ انفجاری یک ستاره‌ی بزرگ- نخستین بار۳۵۰ سال پیش به زمین رسید. پهنای ابری از پسمانده‌ها و آوارهای رو به گسترش که از این انفجار به جا مانده و در این تصویر دیده می‌شود، تاکنون به حدود ۱۵ سال نوری رسیده. این تصویر از همگذاری‌ داده‌های نور دیدنی (مریی) و داده‌های پرتو Xدرست شده.
ستاره‌ی نوترونیذات‌الکرسی آ هنوز به اندازه‌ی کافی داغ هست که پرتو ایکس بتاباند، ولی دارد سرد می‌شود. در حقیقت داده‌های چند ساله‌ی رصدخانه‌ی فضایی پرتو ایکس چاندرانشان می‌دهد که این ستاره‌ی نوترونی دارد به سرعت هم خنک می‌شود- به اندازه‌ای سریع که به گمان پژوهشگران، بخش بزرگی از مرکز آندارد یک ابرشاره‌ی نوترونیبدون اصطکاک تشکیل می‌دهد.
داده‌های چاندرا نخستین شواهد دیداری برای این حالت شگفت‌انگیزماده‌ی نوترونی را در اختیار ما گذاشته است.

--------------------------------------------
یادداشت:
* به برآورد اخترشناسان، اگر ستاره‌ای در فاصله‌ی کمتر از ۲۶ سال نوری از زمین منفجر شود، می‌تواند بخش بزرگی از لایه‌‌ی ازونزمین را از میان برده و سطح زمین را در معرض پرتوهای سرطان‌زای فرابنفش قرار دهد.

--------------------------------------------
کانال تلگرام یک ستاره در هفت آسمان:

واژه نامه:
neutron star - stellar core - supernova remnant - Cassiopeia A - Cas A - supernova - star - Earth - X-ray - optical - Chandra X-ray Observatory - neutron superfluid

منبع: apod.nasa.gov

Viewing all articles
Browse latest Browse all 5950

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>