* سیارک کوچکی یافته شده که مدارش به گرد خورشید، آن را به همدم پایدار زمین تبدیل کرده؛ و این وضعیتی است که تا سدهها ادامه خواهد داشت.
یک سیارک کوچک در مداری پیرامون خورشید یافته شده که به همدمی پایدار برای زمین تبدیل شده، و این وضعیت را در سدههای آینده نیز ادامه خواهد داد.
به نظر میرسد این سیارکتازه با نام 2016 HO3 در همان حال که به گرد خورشید میچرخد، زمین را هم دور میزند. البته فاصلهاش از زمین بیش از آنست که یک "ماه"برای زمین باشد، ولی بهترین و استوارترین نمونهای از یک "همدم نزدیک-زمین"یا "ماهوارهوَش" (quasi-satellite) است که تاکنون یافته شده.
پل شوداز، مدیر مرکز اجرام نزدیک-زمین ناسا (NEO) در آزمایشگاه پیشرانش جتناسا در پاسادنای کالیفرنیا میگوید: «از آنجایی که 2016 HO3 به گرد سیارهی ما میچرخد ولی همچنان که با ما خورشید را دور میزند، هرگز بیش از اندازه دور نمیشود، آن را یک ماهوارهوَش برای زمین میدانیم.»
شوداز میافزاید: «یک سیارک دیگر به نام 2003 YN107هم بود که بیش از ۱۰ سال پیش، برای مدتی همین الگوی مداری را پیدا کرد ولی اکنون دیگر از همسایگی ما رفته. این سیارک تازه بسیار بیش از آن به سیارهی ما قفل شده. محاسبههای ما نشان میدهند که 2016 HO3 حدود یک سده است که به ماهوارهوش زمین تبدیل شده، و در سدههای آینده نیز الگوی خود به عنوان همدم زمین را نگه خواهد داشت.» [در همین زمینه: * "ماه"تنها نیست]
![]() |
مدار کلی یک ماهوارهوش- منبع |
سیارک 2016 HO3 در حدود نیمی از زمان مسیر سالانهاش به گرد خورشید، به خورشید نزدیکتر است تا به زمین و از جلوی سیارهی ما (میان زمین و خورشید) میگذرد، و حدود نیمی از زمانش از خورشید دورتر است و از پشت زمین میگذرد. همچنین مدار آن کمی کج است که باعث میشود سالی یک بار از درون صفحهی مداری زمین بگذرد. در واقع، این سیارک کوچک دارد یک بازی جفتک چارکش با زمین بازی میکند که تا صدها سال دیگر ادامه خواهد داشت!» [ویدیو را ببینید]
مدار این سیارک همچنین چند دهه است که یک چرخش آرام رو به پس و پیش هم انجام میدهد. شوداز میگوید: «مدارهای این سیارک به گرد زمین سال به سال رو به پس و پیش جابجا میشوند، ولی اگر این مدارها بیش از اندازه دور یا نزدیک شوند، گرانش زمین به اندازهی کافی نیرومند هست که این جابجایی را وارونه کند و کاری کند که سیارک هیچگاه بیشتر از ۱۰۰ برابر فاصلهی ماه از زمین دور نشود. همچنین همین اثر باعث میشود سیارک هیچگاه از ۳۸ برابر فاصلهی ماه به زمین نزدیکتر نشود. در حقیقت این سیارک کوچک در رقصی با زمین گرفتار شده.»
سیارک 2016 HO3 نخستین بار در ۷ آوریل ۲۰۱۶ توسط تلسکوپ پیمایش سیارکِ پان استارز۱یافته شد. این تلسکوپ که در در هایکالای هاوایی ساخته شده، زیر نظر دانشگاه بنیاد اخترشناسی هاوایی اداره میشود. سرمایهگذاری آن از سوی دفتر هماهنگی دفاع سیارهایناسا انجام شدهاست. بزرگی سیارک 2016 HO3 هنوز به طور دقیق اندازگیری نشده ولی به احتمال بسیار چیزی میان ۴۰ تا ۱۰۰ متر است.
تارنمای مرکز پژوهشهای NEOیک سیاههی (فهرست) کامل از نزدیک شدنهای تازه و آیندهی NEOهای شناخته شده، و همچنین دادههای دیگری دربارهی مدارهای آنها دارد تا دانشمندان، رسانهها و مردم بتوانند خبرهای تازه دربارهی این اجرام را دنبال کنند.»
در همین زمینه: * همنشین زمین هم پیدا شد!
-------------------------------------------------
کانال تلگرام یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
asteroid - sun - Earth - 2016 HO3 - quasi-satellite - planet - Paul Chodas - NASA - Center for Near-Earth Object - NEO - Jet Propulsion Laboratory - 2003 YN107 - orbital plane - leap frog - moon - Pan-STARRS 1 - Institute for Astronomy - Planetary Defense Coordination Office
منبع: nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان