![]() |
إین تصویر در اندازهی بسیار بزرگتر (۳.۵۷ مگابایت) |
سحابی هلال که به نام NGC ۶۸۸۸ هم شناخته میشود، یک حباب کیهانی با پهنایی نزدیک به ۲۵ سال نوری است که با بادهایی که از ستارهی سنگین و درخشان مرکزیش میوزد پف کرده است.
این تصویر پُروضوح تلسکوپیاز همگذاری دادههای تصویری باند باریکی به دست آمده که تنها پرتوهای تابیده از اتمهایهیدروژن و اکسیژن درون این سحابیِ باد شده را نشان میدهند. اتمهای اکسیژن به رنگهای آبی-سبزی دیده میشوند که گویا همچون پوششی، رشتهها و افروزههای پرجزییاتِ سحابی را در میان گرفتهاند.
ستارهی مرکزی NGC ۶۸۸۸ در ردهی ستارگانولف-رایهجای دارد و در این ردهبندی به نام WR ۱۳۶ شناخته میشود. این ستاره دارد لایههای بیرونیاش را با بادهای نیرومندخود به فضا پس میزند به گونهای که در هر ده هزار سال، جرمی همارز جرم خورشید از دست داده و در فضا میپراکند.
ساختارهای پیچیدهی این سحابی به احتمال بسیار در اثر بر همکنش همین بادهای نیرومند با موادی که در یکی از گامهای آغازین پسزنی از ستاره دفع شده پدید آمدهاند. این ستاره دارد سوختش را با نرخی سرسامآور مصرف میکند و از همین رو واپسینروزهای زندگیش را میگذراند، و سرانجام منفجر شدهو ابرنواختریتماشایی پدید خواهد آورد.
سحابی NGC ۶۸۸۸نزدیک به ۵۰۰۰ سال نوری از زمین فاصله دارد و آن را می توان در صورت فلکی پر از سحابیِماکیانپیدا کرد.
-------------------------------------------------
کانال تلگرام یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
NGC 6888 - Crescent Nebula - bubble - narrow band - hydrogen - oxygen - atom - nebula - Wolf-Rayet - WR 136 - stellar wind - Sun - supernova - constellation Cygnus
منبع: apod.nasa.gov
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان