Quantcast
Channel: یک ستاره در هفت آسمان
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5950

نخستین منزلگاه کنجکاوی در راه کوه شارپ

$
0
0
* کنجکاوی، خودروی بهرام نورد ناسا اکنون به ناحیه ای با سنگ بسترِبیرون زده رسیده و بنا بر تصمیم دانشمندان،
باید چند روز آن جا بماند و سطحش را از نزدیک بررسی کند.
* از دو ماه پیش که کنجکاوی سفر دور و درازش به سوی کوه شارپ را آغاز نمود، این نخستین مورد از
چنین پژوهشی توسط آن است.

کنجکاوی اکنون به یک بلندی با نام غیررسمی "نقطه ی سراسرنما" یا نقطه ی پانوراما رسیده. این خودرو از نقطه ی سراسرنما می تواند عکس هایی از یک منطقه ی بیرون زده با رگه هایی به رنگ روشن بگیرد. دانشمندان این منطقه را پیش از این در عکس های مدارگرد شناسایی بهرامناسا (MRO) شناسایی کرده و به عنوان "منزلگاه۱" یا  "ایستگاه بین راه ۱" برای کنجکاوی برگزیده بودند.
یک برونزَد (رُخنمون) که به صورت رگه هایی به رنگ روشن در نیمه ی پایینی این تصویر دیده می شود، به عنوان جایی برگزیده شده که بناست خودروی کنجکاوی چند روز از ماه سپتامبر را در آن بماند و بررسی انجام دهد.
اندازه های بزرگ تر: ۴۶۰۵در۲۲۵۸- ۱۹۲۰در۱۰۸۰- ۱۶۰۰در۱۲۰۰- ۱۳۶۶در۷۶۸- ۱۰۲۴در۷۶۸- ۹۴۶در۴۶۴- ۸۰۰در۶۰۰
از ناحیه ی گلنلگ(Glenelg)، جایی که کنجکاوی نیمه ی نخست سال ۲۰۱۳ را در آن کار می کرد، رو به جنوب باختر و تا نقطه ی ورودی لایه های پایینی کوه شارپ، پنج ایستگاه بین راه برای کنجکاوی برگزیده شده. کوه شارپ مقصد اصلی بعدی کنجکاوی پس از گلنلگ است. ایستگاه بین راه ۱ در نقشه ای که از بررسی تصاویر ماهواره ای به دست آمده، در نقطه ای حدود یک پنجم مسیر ۸.۶ کیلومتری کنجکاوی تا کوه شارپ قرار دارد.

کنجکاوی روز ۵ سپتامبر ۱۴۱.۵ متر دیگر را پیمود که در کل ۱۳ ماهی که از ماموریتش روی سیاره ی سرخ می گذرد، طولانی ترین مسیر پیموده شده در ۱ روز توسط آن بود. رانندگی به سوی بلندی "نقطه ی سراسرنما" شامل دو بخش بود. برای بخش نخست که راه درازتری بود، مهندسان مسیری را برگزیدند که پیش‌تر از روی زمین آزموده بودند. بخش بعدی راه، یک مسیر ۴۲ متری بود که خود کنجکاوی بر پایه ی عکس هایی که در همان روز گرفته بود برای خودش برگزید. این رانندگیِ روز ۵ سپتامبر به اضافه ی رانندگی بعدی (۲۴.۳ متر در روز ۸ سپتامبر)، کنجکاوی را به بالاترین جای نقطه ی سراسرنما خواهد رساند.

جف بیسیادتسکی، یک برنامه ریز خودرو در گروه کنجکاوی در آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا در پاسادنای کالیفرنیا می‌گوید: «ما در رانندگی روز ۵ سپتامبر، چشم انداز باز و بدون مانعی که برای بالا رفتن نیاز بود را در اختیار داشتیم. با بالا رفتن از این بلندی، بر جایی که قرار است نخستین ایستگاهمان پیش از رسیدن به کوه شارپ باشد مسلط می شدیم. ما توانستیم با به کار انداختن سامانه ی "دوری از خطر" که روی خودرو نصب شده، بسیار فراتر از چیزی که می توانستیم ببینیم برویم.»

کنجکاوی در ناحیه ی گلنلگ با پیدا کردن نشانه هاییاز یک محیط باستانی که برای زندگی موجودات ذره بینی مناسب بود، به هدف علمی اصلی در ماموریتش دست یافت. این شواهد از بررسی و آنالیز پودر سنگی به دست آمد که کنجکاوی با مته از دو برونزَد (رُخنِمون) در یک گودی کم ژرفا به نام "خلیج یلونایف" بیرون کشیده بود. پژوهشگران امیدوارند با بررسی لایه های سنگی چندگانه ی کوه شارپ توسط کنجکاوی، چیزهای بیشتری درباره ی محیط باستانی زیست پذیر بهرام و تغییرات عمده در شرایط محیطی آن فراگیرند.

دانشمند پروژه ی ماموریت کنجکاوی، جان گروتزینگر از بنیاد فناوری کالیفرنیا در پاسادنا می گوید: «ما می خواهیم بدانیم چه پیوندی میان سنگ های خلیج یلونایف و آن چیزی که در کوه شارپ خواهیم دید برقرار است. ما بر آنیم تا به کمک چند ایستگاه بین راه به پاسخ این پرسش دست یابیم. با بهره از این ایستگاه ها، یک جدول زمانی درست می کنیم: جدولی که بگوید کدام لایه کهن تر است و کدام یک جوان تر.»
کنجکاوی با رانندگی در روز ۸ سپتامبر ۲۰۱۳ که ۳۸۸مین روز بهرامی (سول) از آغاز کارش روی این سیاره بود، به یک بلندی به نام "نقطه ی سراسرنما" رسید و این عکس را با بهره از دوربین ناوبریخود (ناوکم، Navcam) گرفت.
اندازه های بزرگ تر: ۱۹۲۰در۱۰۸۰ - ۱۸۴۰در۷۱۸۱۶۰۰در۱۲۰۰- ۱۳۶۶در۷۶۸- ۱۰۲۴در۷۶۸- ۹۴۶در۳۶۹- ۸۰۰در۶۰۰
گروه دانشمندان با کمک عکس هایی که کنجکاوی در "نقطه ی سراسرنما" می گیرد، جایی را به دقت تعیین خواهند کرد که خودرو را چند روز در آن نگهدارند و با بهره از دستگاه های روی بازویش، "ایستگاه بین راه ۱" را بررسی کنند. سنگ‌هایی که به عنوان هدف در نظر گرفته شده اند هنوز ۷۵ متر از جنوب باختر جایگاه ۹ سپتامبرِ کنجکاوی فاصله دارند.

کنجکاوی پس از کار برنامه ریزی شده در ایستگاه بین راه ۱، دوباره راهی سفر دشوارش به سوی کوه شارپ می شود که چندین ماه ادامه خواهد داشت.

واژه نامه:
NASA - Mars - rover - Curiosity - bedrock - Mount Sharp - Panorama Point - outcrop - Waypoint 1 - Mars Reconnaissance Orbiter - Glenelg - Earth - Jeff Biesiadecki - Jet Propulsion Laboratory - hazard avoidance system - microbial life - Yellowknife Bay - John Grotzinger - Navigation Camera - Navcam - sol

منبع: nasa

Viewing all articles
Browse latest Browse all 5950

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>