Quantcast
Channel: یک ستاره در هفت آسمان
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5950

نقطه ای زیر علامت سؤال کیهانی

$
0
0
کهکشان کوتوله ی NGC ۵۱۹۵ بیشتر به عنوان همدم کوچک ترِ کهکشان مارپیچی M۵۱ (کهکشان گرداب) شناخته می‌شود.
این دو در نگاره های سده ی ۱۹ که از ویلیام پارسونز (لردِ Rosse) به جا مانده، با هم شکل منحنی و نقطه ی زیرینِ یک علامت پرسش کیهانیرا ساخته اند و نامشان به عنوان یکی از سحابی های مارپیچی اصلی ثبت شده است.
NGC ۵۱۹۵ که در برابر M۵۱ (یا NGC ۵۲۹۴) کوتوله ای بیش نیست، حدود ۲۰ هزار سال نوری پهنا دارد. به نظر می رسد رویارویی و برخورد نزدیکاین دو همدم به یک فرآیند ستاره زایی انجامیده و باعث شده بازوان بزرگ مارپیچی M۵۱ نمایان تر شوند.
در این تصویر باشکوه که از داده های موجود در بایگانی میراث تلسکوپ هابل درست شده و NGC ۵۱۹۵ را از نزدیک نشان می دهد، آشکارا می بینیم که این کهکشان کوچک اکنون پشت کهکشانبزرگ ترِ M۵۱ جای دارد. یک پل کِشندی، پلی از ابرهای غبار تیره و خوشه های ستاره ای جوان و آبی فام که در اثر جریان های کشندی گرانشی پدید آمده، از لبه های کهکشان M۵۱ تا سمت راست، جلوی کهکشان کوچک تر کشیده شده و در برابر تابش زردفام آن به حالت ضدنور و تیره دیده می شود.
این زوج کهکشان برخوردیِ پرآوازه حدود ۳۰ میلیون سال نوری از زمین دورند و جایی میاندسته ی ملاقه ی صورت فلکی خرس بزرگ (دب اکبر)و صورت فلکی سگان شکاری (تازی ها)دیده می شود.
دست نگاره ی ویلیام پارسونز در کنار تصویر امروزی ترِ این زوج کهکشانی

واژه نامه:
NGC 5195 - Dwarf galaxy - M51 - Whirlpool galaxy - question mark - Lord Rosse - spiral nebula - NGC 5194 - star formation - spiral arm - Hubble Legacy Archive - tidal bridge - star cluster - silhouette - Big Dipper - constellation of the Hunting Dogs

همین تصویر در اندازه ی بزرگ- بزرگ تر
منبع: apod.nasa.gov

Viewing all articles
Browse latest Browse all 5950

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>