* تازه ترین عکس های فضاپیمای داون نشان داده لکه هایی که فکر می کردیم دو تا بیشتر نیستند، در واقع از ۱۰ لکه درست شده اند!
![]() |
دو لکه؟ نه، ۱۰ تا! در این عکس ها که فضاپیمای داون ناسا در روزهای ۳ و ۴ ماه مِی گرفته، چندین لکه ی درخشان درون دهانه ای ۹۱ کیلومتری در نیمکره ی شمالی سیاره ی کوتوله ی سرس دیده می شود. |
ما هنوز دقیقا نمی دانیم این لکه های سفیدروی سرسچه هستند.، ولی عملا داریم روز به روز نزدیک تر می رویم تا توضیحی برایشان بیابیم. تازه ترین عکس های فضاپیمای داون که در روزهای ۳ و ۴ مِی از فاصله ی ۱۳۶۰۰ کیلومتری سطح این سیاره ی کوتولهگرفته شده نشان می دهد که این دو لکه خود از چندین لکه ی کوچک تشکیل شده اند.
![]() |
این پویانمایی با بهره از عکس هایی که داون در روزهای ۳ و ۴ می از فاصله ی ۱۳۶۰۰ کیلومتری گرفته بود درست شده. در این نماها، هر پیکسل هم ارز ۱.۳ کیلومتر است. برای دریافت اندازه ی بزرگ ترِ این پویانمایی به این پیوندبروید. |
کریستوفر راسل، سربازرس ماموریت داون از دانشگاه کالیفرنیا، لوس آنجلس می گوید: «دانشمندان داون اکنون به این نتیجه رسیده اند که درخشش شدید این لکه ها در اثر بازتاب نور خورشید توسط مواد بسیار بازتابنده -چه بسا یخ- روی سطح سرس است.»
فضاپیمای داون (Dawn)به تازگی نخستین مدار علمی خود (مدار RC3) را با یک دایره ی کاملِ ۱۵-روزه به گرد سرس کامل کرد و در آن با بهره از رشته ابزارهای علمی خود، داده هایی گرد آورد. یکشنبه ی گذشته، ۹ می، داون موتور یونیخود را یک بار دیگر روشن کرد تا پایین تر رفته و به دومین مدار علمی خود در فاصله ی ۴۴۰۰ کیلومتری سطح سرس برسد.
داون در این مدار، یک نقشه برداری جامع و فراگیر را از سطح آغاز خواهد نمود. دانشمندان همچنین امیدوارند به این موضوع پی ببرند که آیا فرایندهای زمین شناختی تازه ای روی سرس انجام شده که به دگرگونی های تازه ای روی آن انجامیده باشد یا نه.
خبرهای خوبی درباره ی عکس ها داریم. ناسا بر آنست تا این کاوشگر را به هنگام پایین تر رفتن دو بار نگهدارد تا عکس های تازه ای بگیرد و به زمین بفرستد.
واژه نامه:
Ceres - dwarf planet - reflection - ice - Christopher Russell - Dawn - science orbit - geological process - NASA - crater - RC3 - science mapping orbit
منبع: universetoday
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان