* عکس های فرستاده شده از فضاپیمای نیوهورایزنز یا افق های نوی ناسابرای نخستین بار بخش های تیره و روشنی را بر روی پلوتویدوردست آشکار کرده اند.
* فضاپیمای نیوهورایزنز در نیمه های ماه ژوییه از کنار این سیاره ی کوتولهخواهد گذشت.
فضاپیمای نیوهورایزنز این عکس ها را در اوایل تا نیمه های ماه آوریل، از فاصله ی ۱۱۳ میلیون کیلومتری پلوتو، و با بهره از دوربین تلسکوپی شناسایی برد-بلند خود (لوری، LORRI) گرفت. یک ترفند به نام واپیچش تصویر (deconvolution)، با وارونه کردن اثر پیچیدگی ها، تصاویر خام و پردازش نشده ای را که به زمین فرستاده شده واضح و روشن می کند. دانشمندان نیوهورایزنز با بهره از این ترفند، داده ها را تفسیر کرده و دریافتند که این سیاره ی کوتوله دارای نشان های گسترده ای روی سطحش است -برخی تیره، برخی روشن- از جمله یک ناحیه ی روشن در یکی از قطب ها که شاید یک کلاهک قطبی باشد.
جان گرانسفلد، مدیر دستیار هیات مدیره ی ماموریت های علمی ناسا در ستاد ناسا در واشنگتن می گوید: «ما با نزدیک شدن به سامانه ی پلوتو، اکنون داریم یک ناحیه ی روشن نزدیک یکی از دو قطب پلوتو که در دیدمان است می بینیم و ماجراجویی بزرگ علمی برای شناخت این جرم رازگونه ی آسمانی را آغاز می کنیم. هر چه نزدیک تر می شویم، هیجان برای پی بردن به رازهای پلوتو با بهره از داده های نیوهورایزنز هم افزایش می یابد.»
همچنین در این عکس ها شارون، بزرگ ترین ماه (قمر)پلوتو نیز دیده می شود که هر ۶.۴ روز یک بار به گرد آن می چرخد. زمان های نوردهی این دسته عکس ها -یک دهم ثانیه- کوتاه تر از آن بود که دوربین بتواند چهار ماه بسیار کوچک تر و کم نورترِ پلوتو را هم ببیند و به تصویر بکشد. با پیوند این عکس ها یک تصویر پویای gif درست شده که در این زیر می بینید.
پلوتو از زمانی که در سال ۱۹۳۰ یافته شد تاکنون یک معما بوده. این سیاره ی کوتوله حدود ۵ میلیارد کیلومتر از زمین دور است و دانشمندان برای بازشناختن و تشخیص جزییات روی سطحش با چالش روبرو بوده اند. این تازه ترین تصاویر نیوهورایزنز به گروه علمی ماموریت اجازه می دهد تا تفاوت های آشکار در روشنی سطح پلوتو را به هنگام چرخش آن ببینند.
![]() |
این تصویر پویا (gif) گردش شارون را به گرد پلوتو نشان می دهد. |
با نزدیک تر شدن زمان دیدار فضاپیمای نیوهورایزنز با پلوتو در ماه ژوییه، عکس هایی که این فضاپیما به زمین می فرستد هم به گونه ی چشمگیری بهتر خواهند شد.
هال ویور، دانشمند پروژه ی ماموریت در آزمایشگاه فیزیک کاربردی دانشگاه جانز هاپکینز (APL) در لورل مریلند می گوید: «ما تنها می توانیم تصور کنیم که چه شگفتی هایی را به هنگام گذر نیوهورایزنز از فاصله ی ۱۲۵۰۰ کیلومتری سطح پلوتو در تابستان امسال خواهیم دید.»
در همین زمینه:
* تازه ترین عکس های پلوتو و شارون از چشم فضاپیمای افق های نو
در همین زمینه:
* تازه ترین عکس های پلوتو و شارون از چشم فضاپیمای افق های نو
واژه نامه:
NASA - New Horizons - Pluto - Long-Range Reconnaissance Imager - LORRI - deconvolution - Earth - dwarf planet - polar cap - John Grunsfeld - Science Mission Directorate - moon - Charon - Alan Stern - Southwest Research Institute - Hal Weaver - Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory - AP -
منبع: nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان