![]() |
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر |
دیروز یکی از بلندترین رشته های خورشیدی که تاکنون ثبت شده در خورشید به نمایش در آمد و چه بسا هنوز هم آنجا باشد.
این رشته ی غول پیکر که همانند رگه ای تیره درست زیر مرکز این تصویر دیده می شود، درازایش حتی از شعاع خورشید - بیش از ۷۰۰ هزار کیلومتر- هم بیشتر بود.
یک رشته ی خورشیدی یا افروزه در حقیقت گاز داغیست که توسط میدان مغناطیسی خورشید بر بالای سطح شناورشده و اگر از دید ما بر لبه ی فرص خورشید پدید آید، همچون زبانه ای به نظر می رسد که از سطح خورشید برخاسته.
![]() |
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر |
تلسکوپ های خورشیدی از جمله رصدخانه ی دینامیک خورشیدی ناسا (SDO) این ساختار شگفت انگیزرا زیر نظر دارند. خود این تلسکوپ دیروز یک میدان مغناطیسی را شناسایی کرده که این افروزه را مارپیچ وار در میان گرفته است. تصویر دوم را ببینید.
افروزه های خورشیدیمعمولا تنها چند ساعت تا چند روز دوام می آورند، از همین رو بخش هایی از این افروزه هر آن ممکن است فروریختهیا فوران کند، یعنی یا پلاسمای داغش را بر روی سطح خورشید برگرداند و یا آن را به فضای سامانه ی خورشیدی بپاشد.
آیا این افروزه هنوز سر جایش است؟ برای پاسخ می توانید بر روی این پیوندبکلیکید که تصویر خورشید را در همین لحظه نشان می دهد.
واژه نامه:
Sun - filament - radius - magnetic field - prominence - hydrogen - chromosphere - NASA - Solar Dynamics Observatory - SDO - plasma - Solar System
منبع: apod.nasa.gov
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان